Kako kupit neproblematično 159?

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

matjazy
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni,

odločam se o menjavi voza in mi je zelo všeč alfa 159. Z avtomobilom želim imeti kar se da malo stroškov, zato sem začel malo raziskovat, kako je s kakšnimi serijskimi napakami in povezanimi stroški; doslej sem razbral naslednje težave:

- volanska letev, napaka ni več problematična od nekje sredine 2007 naprej
- 16V ali 20V motorji - sesalni kolektor, napake ni več od prenove naprej (torej nekje 3/2008 ->)?
- menjalnik M32 - če se ne motim vsi 1.9?
- EGR - se da poceni rešit
- sklopka+vztrajnik

Glede na vse skupaj je verjetno najbolj smotrn nakup 1.9 120 konjaša (ki ne bo imel težav s kolektorjem) ali pa 2.4 (ki ima boljši menjalnik), letnika 2008 in naprej. Ali je še kje kakšna brezvezna draga zadeva, ki rada odpove in so jo z leti uredili?

Je potrebno namreč priznat, da me je ob prebiranju foruma postalo kar malo strah... s tole mojo lybro sem prevozil 180k km brez kakšnih težav :-k
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Ce se poglobis, ugotovis da je 159 zelo neproblematicen avtomobil napravm konkurenci. Mors vedt da ljudje velikokrat kliknejo na forum zaradi tezav, potem pa zgleda da je totaln sekret avto. Pa prisli smo v ta leta ko so 159ke stare 10 let in imajo uvozene vecinoma realno po 300 tisoc in vec km...
matjazy
Alfa Junior
Alfa Junior

Ja, alfe kot takšne me sicer ni strah, navsezadnje imam s sorodnim italjanom odlične izkušnje - vseeno pa se verjetno splača malo poglobit in kupit različico, ki ima kakšno serijsko težavo manj :)
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Se ne strinjam.
Lahko sicer kupiš takšno, ki ima na papirju manj serijskih napak, toda kupuješ uvožen avto 7 let star, ki ima lahko bog ve koliko km in ti lahko posledično crkne karkoli.
Poglavitna prednost poznavanja serijskih napak je ravno v tem, da so serijske in so poznane, torej jih lahko pričakuješ in odpraviš oz. so bile že odpravljene.
Najslabše je, če nekaj crkne pa ne veš kaj. Iskanje napake vedno ubija bolj kot nato, sam strošek servisa.
Če te je strah visokih stroškov potem moraš vedeti, da nadomestni deli za alfo 159 niso ravno med cenejšimi.

Torej moj nasvet. Če nimaš neke pretežirane želje po nekem modelu oz. motorju potem išči, takšno, ki bo v čim boljšem stanju in ima po možnosti že odpravljene serijske napake. Ponavadi se za tak avto iskaže avto prvega lastnika v SLO, ki ima avto kakšni 2 leti in je že zamenjal vse kar je mislilo crkniti.
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Deli so cenovnoprimerljivi s konkurenco in ne odstopajo bistveno navzgor ali navzdol
Uporabniški avatar
Schonicu
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Kamnik
Kontakt:

Miholl napisal/-a:Deli so cenovno primerljivi s konkurenco in ne odstopajo bistveno navzgor ali navzdol
x2

Če gledaš kater koli avto/znamko istega ranka so deli tam, tam...

Drugač, z starim avtom in novo babo nikol ne veš kaj dobiš!!! :D

Lp, N
2005-2008 Alfa 33 1,3 ie Boxer SW 4x4 / 93.let
2008-2010 Suzuki Grand Vitara 1.6i 4x4 / 99.let
2010-2012 Fiat Tipo Sport / 93.let
2012-20?? Alfa 159 1,9 jtdm SW Progression / 07.let
Uporabniški avatar
cmrlj
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0

Ko sem jaz kupoval, sem prišel do zaključka, da je glede neproblematičnosti in stroškov vzdrževanja, popravil itd. najbolje iskati letnik od cca. 2008 naprej in 1.9 motor.

Vendar pa to ne pomeni, da je z drugimi kaj hudo narobe. Če bi dobil bistveno bolje ohranjeno in cenovno ugodnejšo kakšno drugo varianto, bi se verjetno odločil za tisto. Morda bi se izogibal kvečjemu bencinskih motorjev, in še to predvsem zaradi bistveno višje porabe, ki pa jih je na trgu tako ali tako mnogo manj kot dizlov.

Moje mnenje je, da je to zelo dober in zanesljiv avto, velik problem (vsaj pri nas) pa je dobiti rabljeno želeno varianto, ki je v preverljivo dobrem stanju. Še večji problem je dobiti primerek s 30 000 ali manj km / leto starosti, ki nima pretirano visoke cene. A po drugi strani so to avtomobili, ki so tudi pri 200 ali 300 tisoč km lahko še vedno v zelo dobrem stanju, še posebej, če so bili voženi v glavnem na relacijah po italijanskih avtocestah - takih pa je na srečo dovolj.
matjazy
Alfa Junior
Alfa Junior

Hvala za odgovore.

Vem, da je v prvi vrsti treba najt dober, dobro ohranjen avto kot tak. Je pa vseeno po mojem dobro na začetku izločit tiste najbolj problematične primerke :)

Glede delov - kolikor sem gledal cene, niso pretirano dragi?
Uporabniški avatar
GORA
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa 75 1.6ie & Alfa 156 2.0TS

Ko sem jaz kupoval mojo 159 dva meseca nazaj,sem se odločil zanjo zaradi "dokaznega gradiva"-servisne knjige s priloženimi računi kaj in kdaj je bilo menjano(pa še slovenskega porekla je).Mislim,da letnik(vsaj zame) ni toliko pomemben.Jaz sem iskal avto z znano(dokazljivo)servisno zgodovino.Mislim,da je to najpomembneje.Jaz sem dobil zraven avta potrjeno servisno knjigo z priloženimi računi s servisa do 120 kkm.Trenutno sem zelo zadovoljen z avtom,je pa treba vedeti,kot je bilo že večkrat poudarjeno;da je pri nakupu avta potrebno pustiti nekaj denarja za kakšna popravila,ki ti sledijo kmalu po nakupu-pa to ne velja samo za Alfo.Za cene rez.delov pa ti iz prve roke povem,da res niso kaj višje kot pri primerljivih konkurenčnih avtomobilih(ne moreš npr.primerjati ceno diska za Clio II in za Alfo 159).
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Veliko je odvisno tudi od smole/sreče neglede na lastnike in zgodovino pred tem. Naprimer 147 1.9 jtd sem kupil od poznanega prvega lastnika z 70.000km in v naslednjih 70.000km skoraj ni bilo stvari, ki ni odpovedala, odškripala ali razpadla :roll:
Bravo 1.4 t-jet kupljen star 3 leta od prvega lastnika z 125.000km vozil dve leti in pol do 160.000km in razen rednega servisa, menjave akumulatorja in zavor brez kakršnega koli stroška ali okvare.
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

Simpl.

Odpreš avtonet.
V prvo polje vneseš Alfa Romeo, drugo 159, nato te na dnu čaka polje išči.
Nato filtriraš oglase po ceni in iščeš prvo, ki ima pod 150.000 km, kajti če jih ima več, je tako ali tako že skoraj fuč.

Npr tale - http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... omeo%20159" onclick="window.open(this.href);return false;

Nato opraviš ogled, preveriš lak in profil na gumah in če te prepriča, odšteješ šuške in bosta srečno živela do konca vajinih dni.

[-o<
Uporabniški avatar
smukc
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Krško

Vsi modrujete kako teško je kupit " dobro" 159, ko pa se iz foruma biseri prodajajo pa noben interesa nepokaže ane... =D> :wink:
- Ex 2005 156 GIUGIARO 2.4JTDm
- Ex 2008 159 SW Ti
- 1989 75 V6 3.0
- Ex 1971 GT Veloce 1750
- Ex 1978 giulietta 1300
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

smukc napisal/-a:Vsi modrujete kako teško je kupit " dobro" 159, ko pa se iz foruma biseri prodajajo pa noben interesa nepokaže ane... =D> :wink:
Ne, poskušam opozorit, da je 50% l.07, dejansko 06 (še par 08 je dejansko 06)
Da ima en kup cca. 150.000 km en kup težav

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... ow=1&avto=" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.avto.net/_AVTO/oglas.asp?ID= ... ow=1&avto=" onclick="window.open(this.href);return false;
Gorjup
Alfist
Alfist
Vozilo: Alfa Romeo 159 Ti, 2.0, letnik 2009

Ja problem je najdt limuzinsko varianto, ki je dobra., karavansko je veliko lažje. Jaz recimo iščem 2.0 170km ali pa 2.4 210km pa je izbire izjemno malo, eno iz Kopra, ki jo prodaja avto Mik bom probal it za vikend gledat, sem kontaktiral tudi žival in pravi da je limuzino težko pametno najt, kar je izjemno žalostno.
SilverMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 147 JTDm 16v TbT
Kraj: Črnomelj

smukc napisal/-a:Vsi modrujete kako teško je kupit " dobro" 159, ko pa se iz foruma biseri prodajajo pa noben interesa nepokaže ane... =D> :wink:
Nič presenetljivo novega. Tudi sam že doživel tako prodajo...
Da mi oprostite na malce prostaškem reku: kurb je dost', le d'narja ni.
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=8&t=36179" onclick="window.open(this.href);return false;
Odgovori
  • Informacija