Ničen pospešek ob nizkih RPM

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
moreno147
Alfa Junior
Alfa Junior

Alfa Romeo 147, 1.9JTD 16V (l.2006)

Zadnja 2 tedna sem opazil, da moj avtomobil nima nikakršnega pospeška pod nizkimi obrati, kar pomeni do 2500RPM. Od 2500RPM dalje avto "potegne" tako kot je vedno. V 1. prestavi je ob zagonu in prvem speljevanju čutiti tudi nekakšno miniaturno cukanje medtem ko je ob speljevanju v klanec dobesedno potrebno malo "zahoditi" sklopko, da sploh spelje, ker drugače začne cukati v smislu kot da se bo avto ugasnil zaradi pretiranega napora. Tudi ko že speljem in pohodim plin do dna, se obratomer v 1. prestavi (in tudi 2., 3.,...) pomika zelo počasi in je pospešek avtomobila dokler ne doseže 2000-2500RPM nikakršen. Ko doseže določene obrate pa iz nič Avto "potegne" do maksimuma v smislu, da me prilima na sedež. Vem da je potreben priklop na računalnik, če pokaže kakšno napako, ampak preden se lotim tega sem mislil, da bi prebral kakšno izkušnjo ali kakšno mnenje, če se je že kdo srečal z podobnimi težavami. Je pa bil mali servis z menjavo vseh filtrov narejen 6000km nazaj oziroma prbl. 8-9 mesecev nazaj in tudi pred tem nisem nikoli zasledil/občutil podobnih simptomov. Je pa res, da je veliki servis pred vrati oziroma 5000km oddaljen. Tankam vedno na enih in istih dveh črpalkah in definitivno vedno natočim dizel, tudi z avtomobilom nisem do sedaj imel težav in pred kratkim ni bil menjan/obnovljen noben del avtomobila.
Hvala za kakršnokoli mnenje.
proby
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: 2004 AR 156 2.4 jtd mjet
Kraj: Portorož

Jaz mam isti problem, 2.4 jtdm, 156 karavan...
Meni so rekli da so zastekane lupatice na turbini ker je variabilna, zato spodaj ne vlece, zgoraj pa gre normalno... pomoje je resitev obnovit turbino alpa za si ne delat take stroske preglej use kar se tice vakuma
Uporabniški avatar
sofoiks
Alfist
Alfist

Moreno egr bo treba menjat najverjetneje. Ti tudi kadi v teh niskih obratih ko das gas?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Moreno147: imaš fuč EGR ventil, zaštekal ti je v odprti poziciji, in zdaj motor namesto svežega zraka potegne izpušne pline v kolektor, in seveda avto nikamor ne gre...

Najbolje bo da ga probaš blindirat (med EGR in kolektor montiraš kovinsko ploščico) in potem probaš kako avto dela. 99% da je to vzrok. Sicer bo po blindiranju verjetno zasvetila lučka za motor, samo avto se bo peljal popolnoma OK...
Potem pa ali izklopiš EGR s preprogramiranjem računalnika ali pa kupiš novega...

proby, si siguren da tudi pri tebi ni EGR? Simptomi so zelo podobni EGRju. Je res da je lahko kriva tudi turbina, samo če so zaštekane lopatice na turbini je ponavadi avto mrtev veliko bolj (vleče šele tam v zelo visokih obratih okoli 3500rpm...)
V 95% primerov ko avto do 2500rpm ne gre dobro je kriv EGR.
proby
Alfa Member
Alfa Member

Meni je tako en mehanik reku, ... ko sm pa kupu avto, to je ene pol leta nazaj mi je reku tip da je bil egr menjan, ampak je avto kupljen od avto hise tako da je tudi verjetno da bil nateg, nisem oa ga pogledal in nevem, bom pa sigurno pogledal kako je egr da vidim, ker meni ko pride nekje okoli 2500rpm zacenja pocasi vlect, ni nobenega šusa in ko avto recimo ene 20 30 km ne gonim, se vozim lepo umirjeno do 1500 rpm pol ko pohodim dimi tolko da un zamano mora meglenke prizgat haha :)
proby
Alfa Member
Alfa Member

Mi je pa avto en cas metau v rezervni program, ampak je delau normalno, je normalno vleku, pol sem zamenjal eno cevko od vakuma in mi vlece tako kot sem reku ampak mi ne mece vec v rezervni program, sem pa scistu senzor pritiska na sesalnem kolektorju ki je bil zapacan in mi je pol se neki casa metau v rezervnega in zdei ne vec
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Jah, dim in slabi pospeški v nizkih obratih so znak EGRja...

Isto kot sem predlagal Morenu147 predlagam tudi tebi. Blindiraj EGR ventil in probaj kako se pelje avto z blindiranim.
Če je bistveno bolje, potem veš da je to vzrok... potem pa ali izklop EGRja ali menjava za novega.
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

Bom kar to temo uporabil, avtor ne zamerit...

Jaz imam blindiran egr fizično in elektronsko (tribesman uredil), pa mi je v zadnjem času začel avto nenormalno kadit, tudi v višjih obratih..v višjih obratih sicer ne opazim, da avto kaj slabše vleče, v nizkih pa morda malo..ne veliko, ampak včasih sme v 5. pri 2000 obratih normalno vozil, sedaj se pa ne da..

Kaj bi lahko bilo narobe? LMM? Napake na armaturi ne kaže nobene...
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Počena cev ali počen intercooler?

Drugače pa druga opcija, kak fuč injektor?
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

Sorry za malo pozen odziv..cev pomoje ni počena, ker je stanje isto že par mesecev in tudi od 2500 obratov naprej vleče normalno. Ko sem imel počeno cev (in eno in drugo) je šlo hitro na slabše, pa še sikalo in kadilo je ne glede na obrate.

Počen intercooler? kaj to misliš? a da bi bil počen tisti hladilnik? (mehanik sem v toliko, da ko gre nekaj narobe mi more nekdo popraviti in potem vem kaj je bilo narobe :mrgreen: )

Za šobe pa ne vem, če ne drugega imajo 435k prevoženih..ampak prosti tek je super, tudi pri pospeševanju nič ne trese..

Hm, opazil sem še nekaj. Če ga tiščim sedaj ko je malo bolj toplo, mi temperatura hitro naraste nad 90° (črtica na merilniku) in počasi pade dol, to se mi lansko leto ni dogajalo. Če bi ga peljal par minut nad 180 km/h, se bojim da bi zakuhal. Zdej ne vem, a je kriv slab termostat, ker pozimi mi je temperatura motorja npr. po klancu navzdol začela hitro padati - kot da se počasi odpira oziroma zapira. Če sem pa cevi šlatal pa niso bile isto tople, tako da funkcijo še vedno opravlja. A bi bilo to lahko kaj z intercoolerjem povezano?

Eno neuko vprašanje? A ko je blokiran EGR kaj vpliva na ohlajevanje motorja med vožnjo? V prostem teku mi je jasno, ker res ni povratnih plinov. Pa to glede nihanja temperature najbrž kdo drug ne bi opazil, ker kazalec se pač premika gor dol dokaj hitro.
RaceBoy
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa GT Q2
Kraj: Brkini

Da si se jaz sposodim tole temo. Imam iste probleme kot moreno. (Alfa GT 1.9 2007). Vceraj sem bil pri mehaniku in ker sva bila oba sigurna, da je EGR zastekan ga je spucal. Vendar se vedno ne vlece do priblizno 2500 obratov. Sva se sla peljat z priklopljenim racunalnikom in ugotovila, da kar se tice turbine in MAF senzorja je vse ok. Kaj bi se lahko pogledal?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Na podlagi česa sta pa ugotovila da je s turbino in MAFom vse OK?

Mislim, ker ti parametri so precej odvisni od obratov motorja, kaj je bilo merilo da sta zaključila da so te zadeve OK?
RaceBoy
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa GT Q2
Kraj: Brkini

Mislim, da je preverjal pretok zraka skozi MAF in kako se odziva turbina. Nekaj je omenjal nek senzor tlaka (ta ki je na vrshu motorja na zadnji strani - proti kabini). Da bi blo to za zamenjat in provat.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hja, brez kakšnih konkretnih številk bo tole težko razjasnit...

Če kaj hodiš okoli Ljubljane se lahko oglasiš, pa lahko pogledam, drugače pa nevem kako naj ti pomagam.
proby
Alfa Member
Alfa Member

Raceboy... ce te zanima imam jaz nov senzor pritiska, se v skatli ... ce rabis javi :)
Odgovori
  • Informacija