Cviljenje, žvižganje ??

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Ko je temperatura pod 0 stopinj se okoli zunanjega jermena slisi cviljenje oz kot neko žvižganje, tuljenje. Pri dodajanju gasa je jakost vecja. Slisi se tudi v kabino. Jermeni in kolescka so novi.
To traja kaksnih 5 minut, potem neha. Posprical oba zunanja jermena, pa ni nic pomagalo.
???
Kaksen lezaj na alternatorju, kompresorju, servo crpalki ?
Uporabniški avatar
WiTBoY
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 159 2.4 Q4
Kraj: Logatec

tamal jermen cvil.
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hm :( to je tist zadaj, ki ga nihce ne menja.
Sam tudi ko sem ga posprical je cvilil. Kaj sploh poganja.
Bom bolj pozoren, hvala za idejo
Uporabniški avatar
WiTBoY
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

mal bol zajeban ga je zamenjat ja. ampak gre če se potrudiš
sej k se segreje neha .cez kompresor poganja alternator
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Tnx
Ce je res sam jermen dobis za per.
A je lahko tudi lezaj na kompresorju ali na alternatorju.
Je pa res, ko se segreje neha. Prvo sem mislil, da je turbo cev ali kolektor pocil, ker je tolk zvizgal.

Vprasanje: zakaj noben mehanik ne svetuje menjave tega jermena, ko je ze vse podrto, to je strosek 10 eur.
Uporabniški avatar
WiTBoY
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

100% je jermen.
ker se jim neda?
Uporabniški avatar
ĐoKc
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm
Kraj: Hrastnik
Kontakt:

alfasan napisal/-a: Vprasanje: zakaj noben mehanik ne svetuje menjave tega jermena, ko je ze vse podrto, to je strosek 10 eur.
Zato ker raje 2x del dobijo plačan...
Alfa Romeo Giulietta
Uporabniški avatar
pekidi
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

če se ne motim, se mu reče strach jermen (nekaj takega, pod tem imenom najbolj znan mehanikom)...kateri poganja alernator in klimo (kompresor)
Menjajo ga pa ne radi, zato, ker ga je zajxxxx zamenat...baje zato obstaja prav specialno orodje (katerega imajo baje samo pooblaščenci)..da se ga lepo zamenat, seveda če imaš skoraj ves sprednji del podrt.....pri mojemu smo (2.4 jtdm Q4) ...enostavno ni prostora...da bi le ta lepo stekel gor...smo se kar namučli da smo ga zamenjal...s tem da smo vsaj dva strgal (načeli trgati) :?

kot sem omenil...enostavno ni prostora..ne gor ne dol ne levo in ne desno :D

P.S.
prvič ko sva se ga s kolegom lotila menat..po cca. 3-4 urah kar nehala in dala nazaj gor starega, saj kot sm reku...cela jxxxx je ta strach jermen....

in če se ta strga/poči, potem takem ostaneš brez klime in štroma (prazen akumulator, saj se le ta nima od kje filat)

Fiat ePER
Slika
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pekidi, Witboy hvala za odgovor.
Zdaj mi je jasno.
Toda, ko se dela velik servis, bi ja morali to zamenjati :(
Danes je cvilil kaksnih 5 minut, ko je bilo -2 stopinje.
Ko se vse podere a je smiselno se kaj drugega zamenjati. Jermenico na alternatorju, kompresorju??
No nasvet kako se starega dol vzame. Odrežeš ga :) :) :)
Uporabniški avatar
pekidi
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

Toda, ko se dela velik servis, bi ja morali to zamenjati :(
načeloma ne....ker se ga ne šteje kot "nuja"....je pa priporočeno, kar je seveda razlika med nujo in priporočeno :-)
Res pa je tudi, da jaz ne poznam nobenega, ki je le tega moral menjat, kot nuja..imajo večinoma še vsi original gor, pa imajo prevoženih, krepko čez 200k.

jaz sm ga menjal, ker smo itak delal generalko motorja (in ko imaš 1x podrto, potem te nič ne košta, če še to zamenjaš :-)
http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?f=34&t=37255" onclick="window.open(this.href);return false;

(si me glih spomnil s to temo)
vse žive slike sm dal gor (glej link do moje generalke :-)), le tega pa nism dal...nism niti uspel slikat..joj mene...takoj, ko bo ponovna prilika, k bo vozilo dvignjeno, bom še to slikal in prpopal na forum :-)

Danes je cvilil kaksnih 5 minut, ko je bilo -2 stopinje.
če je strach jermen, potem takem se ne mudi ti vrat na nos menat..ampak si v izzy najdeš nekoga, ki ga je pripravljen menat in pa seveda, ki ima s tem izkušnje (tip vozila) :-)
Predvsem pa, da si (cilam na mehanika), vzame čas, in pogleda ali je res strach jermen.
Da te malce potolažim, skoraj 80% vozil (vse znamke) ob mrzlem mrzlem (zima) malce jermenčki zacvilicjo ob štartu in po cca. 30s ali 1 min le ti nehajo....ko boš/če boš imel priliko kdaj poslušat na parkingu (zjutraj) k greš na šiht boš opazil...:-)

Ko se vse podere a je smiselno se kaj drugega zamenjati. Jermenico na alternatorju, kompresorju??
alternator in kompresor pustiš kot je (no vsaj jaz bi...pust lava dok spava :-))...vendar bodi pa pozoren, jaz vem, če bi meni kdo spustil plin iz kompresorja (namreč ni nuja da to uredi, se da BP zamenat s tem da se obstoječi plin pusti - midva s kolegom ga nisva spustila, plin je ostal na svojem mestu ), nakar bi zahteval da le tega nafila na svoje stroške :-)...ker veš kako je, ko do nečesa pride, potem takem nobeden ni kriv, oz. ni pipal :-)

No nasvet kako se starega dol vzame. Odrežeš ga :) :) :)
midva s kolegom sva ga snela (to ni panike)..gre brez problema (no malce se pa le moraš potrudit, vendar ni take panike)..ker je "znucan/obrabljen/raztegnjen" :-)

Fiat ePER
Slika
Uporabniški avatar
WiTBoY
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

plin jest potegnem zmeri vn in ga pol nafilam nazaj. ker je pametno odstranit cevi od klime da nimaš pol vse cevi zvite pa da ti pol povsod pušča.
drugač pa gre jermen lepo gor brez posebnega orodja.drugač pa ja je pomoje bol pametno peljat nekomu ki jo te že delal. da ni več škode kot koristi.
Uporabniški avatar
pekidi
Alfa Member
Alfa Member
Kontakt:

cevi zvite...sej se nič ne zvija, no če pa se že zvija potem takem ne vem kako mu je to ratal...je kar mogu zvijat oz. plesat s kompresorjem da se mu je to naredil

kakorkoli...

daj nekomu to menat, ki je to že delal oz. ve kako se tem stvarem streže

L.p.
-D
Uporabniški avatar
WiTBoY
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

ko ga odšarafaš ti obvisi na ceveh od klime.
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ce sem prav razumel, je treba cevi od klime premikat in posoedicno klimo spustit. Ok to ni problem, ker klima ni bila ciscena in napolnjena ze tri leta, pa potem to lahko naredim.
Bom potemmalo pocakal pa prej roko zamenjal, ki je spet crnila, pa se spodnji silen, potem se pa lotimo tega jermencka. Ce bom zraven bom poslikal pa objavil.
alfasan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Nov opis!

Danes ko je bilo pod 0 stopinj je celo pot tulilo.
Zvok je bolj kot cviljenju jermena podoben tuljenju kolesnega ležaja. Hitreje ko greš bolj tuli.
Tuljenje je zelo odzivno na gas. Pa tudi ko na mestu obračam volan se ta zvok precej spreminja.
Bolj sumim kakšno servo črpalko ali pa ležaj na črpalki kot tisti mali jermenček. Pa tudi zvok, tako po občutku prihaja nekje višje gor.
Očitno bo tole prioriteta odkriti in odpraviti napako.
Odgovori
  • Informacija