1.9JTDm 120HP za 1000 bar previsok pritisk goriva v prostem teku

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
fruchty
Alfa Junior
Alfa Junior

Imam en bizaren problem, ki ga nikakor ne uspem razrešiti. Gre za 1.9 JTDm 120 HP motor (Fiat Stilo).

Zelo na kratko: v prostem teku je measured fuel pressure tudi 1500 bar, medtem ko je desired fuel pressure 350 bar. Menjal sem že regulator pritiska goriva, ki je montiran na visokotlačno črpalko, kot tudi senzor pritiska goriva, ki pride na skupni vod. Vse se začelo (najbrž) po menjavi nizkotlačne črpalke za gorivo (v tanku), čeprav avto je sprva normalno deloval 20min v prostem teku in 50min na avtocesti. Koda, ki jo javlja tester, je "P0093" (če avto pustim, da teče v prostem teku).
Daljši opis prilagam kar v angleščini, saj sem isto vprašanje postavljal že po vseh možnih spletnih forumih.

Če ima kdo slučajno kakšno idejo, kaj bi lahko še preveril oz. na koga bi se lahko obrnil? Bosch Diesel Servis sem že klical, in je zelo prijazen gospod povedal, da po njegovih izkušnjah v takih primerih, je bilo vedno nekaj s povratnim vodom ali pa regulatorjem - kar pa sem nekako že izločil.

Danes sem še ugotovil, da pri 2.83% plina drži 450bar (measured in desired) brez problema.
Dodatno:
- nafta pride BP do povratne cevi na črpalki goriva v tanku;
- vse (mehke) cevi okrog visokotlačne črpalke sem preveril eno po eno, pihal skozi "fuel return manifold"
Slika
- injection correction values +- 0.8
So I have a 2006 Fiat Stilo 8V Multijet (120hp) with a 1.9l diesel engine, which uses a Bosch common rail injection system. I am getting a reading of up to 1500 bar fuel pressure during idle (!), while the desired fuel pressure is merely around 350 bar - https://youtu.be/iZK_u2Q133w
If I minimally raise the RPMs above idle, the desired and measured fuel pressures track nicely and are capable of being as low as 400bar.

This all started after I replaced the in-tank fuel pump and a relay/fuse block (because the fuel pump fuse melted in the old one). Here is the chronological order of everything that happened:

1. In tank fuel pump died, and fuel pump fuse melted. I replaced the in tank fuel pump and the fuse block (fuel pump was an aftermarket part, the fuse block is the exact same part number with the same year of manufacture as the old one).
2. The car idled for ~20min without a problem and was driven for around 45 min. The power and everything else seemed fine, was able to reach top speed as always.
3. I suddenly get a “check engine” light while stationary at a red light. Upon further investigation, it’s “P0093 - Fuel pressure too high” and I notice that the desired versus measured fuel pressures are almost 700 bar apart (measured is around 1000 bar, desired 350) during idle.
4. I replaced the in tank fuel pump once again, didn’t help. I also unplugged low pressure fuel hoses at various locations (return pipe at the tank, before fuel filter, after fuel filter,…) and verified that fuel indeed moves through the system (the pump primes every time you switch the ignition on, so it’s easy to verify the fuel is getting through).
5. Replaced the fuel pressure regulator (fuel quantity regulator) with a new one, didn’t help (I also visually verified the regulator works by performing the OBD2 test on it while removed from the HP pump)
6. Replaced the fuel pressure sensor with a new one - didn’t help, but the measured fuel pressure during idle became even higher, spiking up to almost 1500 bar.
7. Injection correction values are +- 0.8, which is not great, but also not terrible.

There are not many remaining parts I can try and swap out, but what worries me are posts like these: https://www.digital-kaos.co.uk/forums/s ... code-P0093

This person changed almost all injection system parts on the car, and it didn’t help. In general this specific code/fault has very few mentions on the internet, and none of the forum threads offer any kind of information if people having them ever found the culprits.

The potentially logical option could be that the high pressure pump got damaged somehow (maybe because I was cranking the car for too long while the in tank fuel pump was dead?), or maybe something with injectors? Another interesting point I read on an another forum was - is the HP pump even capable of producing 1500 bar during idle?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Imaš motor z dvema regulatorjema tlaka goriva? Nekateri 120HP motorji imajo oba.
MPROP na pumpi in DRV na railu.
Lahko da DRV šteka.
fruchty
Alfa Junior
Alfa Junior

Mislim, da ne... Glede na ePer (VIN) :
Screenshot 2025-02-03 at 17.59.19.png
Tudi v zivo sem si common rail podrobno ogledal - na eni strani je montiran senzor pritiska goriva, ki sem ga zamenjal (VEMO V24-72-0194-1), na drugi strani pa ni nič.

MPROP se odpre nekje max do 41%... Je to normalno?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ok, pol to verjetno ni problem...

Si mogoče kaj meril kak tlak daje nizkotlačna črpalka iz rezervoarja?
Bi lahko bila napačna verzija črpalke?
Ker Stilo je bil na voljo tudi s starejšo verzijo motorjev (Euro 3, 115, 140HP), ki imajo drug tip črpalke brez MPROP regulatorja, samo z DRVjem.

Lahko da je tlak črpalke v prostem teku previsok, in mprop ne uspe "pripret" dovolj.

Sicer nevem če je 41% normalna vrednost v prostem teku, nisem nikoli spremljal tega... obstajajo pa neke limite znotraj katerih mprop deluje, ne gre od 0-100% ... in tudi niso limite enake pri vseh obratih, se spreminjajo.
fruchty
Alfa Junior
Alfa Junior

Tega pa nisem meril, verjetno bi moral nekam primeren manometer priklopit?

Sem na hitro pogledal aftermarket crpalke in zelo redki proizvajalci navajajo delovni tlak, tisti ki pa ga, pa gre od 1 do 5.3 bar. Delphi (moja) zal ne navaja tlaka, ampak razlike ocitno so (za isto fiat katalosko!). Na UK forumu mi je en razlozil, ko sem isto vprasal, da teoreticno naj bi tlak v sistemu nadziral regulator na HP crpalki. Ampak, v eLearn je navedeno, da regulator v prostem teku ne sme bit na vec kot 45 %, kar bi teoreticno spet lahko pomenilo, da bi crpalka iz tanka "premocno" rinla v HP crpalko (ce se pa regulator ne sme odpret cez 45?).

Kakorkoli, iz obupa sem narocil original rabljeno crpalko goriva, tako da bomo videli, ali delovni tlak kaj pomeni :)

Na UK fiat forumu je eden prijazno pomeril % svojega regulatorja, in v prostem teku sploh ne gre cez 35%...
Today1.JPG
Today.JPG

Pa malo bom se poskusil pomerit z multimetrom, kot navajajo v eLearn... Ko sem montiral nov fuse box sem se ponesreci dotaknil sraufa, kjer pride masa, in avto je umrl... Teoreticno bi lahko kaj skuril? Sicer je takrat takoj vzgal nazaj, laufal bp se vsaj 15min pod prostim tekom in nato 50min na avtocesti... :-k
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Jah, manometer na dovod v črpalko, druge ni... dodat en T kos pa nekaj gumijaste cevi in manometer gor.

Jaz sem 90% da je tlak na vhodu previsok.
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

hmmm....@Tribes je itak car, tako da ga je kar za poslušati.....

jaz bi pa bolj iskal krivca v napačni meritvi..... da bi imel v idle 1000bar + se mi zdi kar težko dosegljivo, čeprav, če na vhod visokotlačne potisneš "visoko" cifro, pride na izhodu pač res visoka, samo.....dvomim v take cifre

ko sem se jaz z svojo igral (1.9 115 +Tribes - čiščenje šob, zunanji tank, črpalka) sem črpalko vzel kar od enega renoja , samo toliko, da je bilo več kot 3 ali celo 3,5 bare se mi zdi, če je bilo manj avto ni vžgal - sem probal tudi z eno , ki je dajala cca 1 bar.
Ko je bilo dovolj tlaka na vhodu, je avto vžgal bp in tlaki v CR so bili tam tam željeni - realni

Zato pa je regulator, da regulira ustrezen tlak..

Saj pravim, jaz bi bolj gledal v "računalnik".... napačno čitanje podatka ali kakšna napetost kje prebija in kvari meritev, manjka kakšna masa in kvari meritev....lahko tudi kaj v računalniku...

Prvo pa, kot je Tribes rekel- MANOMETER , da boš sploh vedel kje dejansko si in v katero smer gledati
oz še bolje kak zunanji senzor / manometer za visok pritisk, da se pritrdi v CR in vidiš, kakšen je realni tlak - samo to je malo večji znesek ali pa če si lahko kje sposodiš...
fruchty
Alfa Junior
Alfa Junior

Zelo dobre ideje, hvala! Mene tudi zelo skrbi, da obstaja možnost, da “nova” črpalka ne bo pomagala. Potem nam ostane samo še fuse box, ki je bil menjan hkrati, ampak avto je delal nekaj časa bp. In še - ko sem šel demontirat prvo novo črpalko za gorivo, se je vlilo ene 5dcl dizla iz tanka. Po eni logiki sem si rekel, da sem natočil preveč dizla v tank, ker sem narobe namestil tesnilo, to je onemogočilo vračanje goriva in nastal je prevelik pritisk :D za test sem zagnal avto in je delal popolnoma ok! Bil sem že vesel, da sem zajebal tako očitno - odtocil sem ene 10l dizla in začel pospravljati avto . ni trajalo dolgo, napaka se je ponovila takoj ob ponovnem zagonu (a prej mi je delal 10min bp, v obratih in pod standgasom). Od takrat mi ni uspelo dobiti normalnega pritiska v sistemu, tudi s skoraj čisto “odtegnjeno” črpalko goriva (če bi odrazecevanje tanka bilo zanič, al neki) oz tudi z novo (drugo) črpalko ne.

Upam, da jutri uspem z multimetrom pomeriti, kake Vje dobiva senzor… lahko, da sem kaj skuril.

Kot možen argument proti (samo razmišljam): ne vem, zakaj, ampak meni se zdi, da mora bit prevelik pritisk… namreč okoli injektorjev sem opazil “luzico “ nafte (okrog enih manj, okrog drugih vec) po tem, ko sem dlje časa (par sekund, ker se mi sistem smili) pustil avto delati v prostem teku, da sem posnel filmček. Zdi se mi, kot da je nafta odtekala pri matici, kjer pride trda cev na injektor.

Če bi puščali, bi bil verjetno premali pritisk? :-k
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če bi bil problem samo v mertivi, bi pričakoval da bo problem povsod, ne samo pri nizkih obratih.
Zakaj bi bila meritev tlaka napačna samo v prostem teku?

Senzor tlaka na railu, ali napeljava je seveda lahko problem, ampak ne samo v prostem teku...

Kaj pa če imaš kje zamašen povratek nafte proti tanku?
Lahko snameš cevi s fuel return manifolda, in jih spelješ v eno posodo, pa probaš če se kaj spremeni?
To bi lahko povzročalo visok tlak, v prostem teku, ko je vbrizg nafte nizek, in tudi lužico okoli injektorjev, saj so konektorji za povratke iz injektorjev zelo "kilavi", tam če je kak resen tlak zadaj zelo hitro pušča mimo.
fruchty
Alfa Junior
Alfa Junior

Edina cev, ki je še nisem snel, je ravno povratek iz injektorjev - cevka se mi je zdela tako mala, + po moji (laični) logiki bi moral "odvod" viška nafte speljat že regulator iz HP črpalke direktno na fuel return manifold?

Drugače sem snel return cev na črpalki goriva v tanku, dal kontakt in nafta pride BP - veliko nje. Na podoben način sem snel vse quick connect cevi, nastavil posodo, in povsod pride nafta bp.

Nazadnje sem snel tudi gumijasto cev, ki gre iz HP črpalke na fuel return manifold in dal na povratek HP črpalke 1L posodo - po zagonu avta je bila nabito polna v manj kot 10s... Ne vem, kakšen fuel flow je normalen, ampak res ekstremno hitro je bil un 1l poln.

Hkrati sem tudi snel quick connect cev, ki gre iz fuel return manifolda nazaj v tank, in sem pihal v to gumijasto cev, ki sem jo snel iz HP črpalke - ni zamašena.
IMG_0245.jpeg
Torej "vem" da nafta pride do filtra, iz filtra do HP črpalke, iz HP črpalke do fuel return manifolda in od fuel return manifolda do tanka. Ostane mi še una micena cev, ki pride iz povratkov injektorjev... Bom jo snel za hec danes, pa da vidim še to.
In pomeril z multimetrom malo senzorje, kot piše v ePer.

Slika

Cevi za povratek, ki so na vrhu injektorja... Te pri meni niso bile nikoli "mokre", da bi "na vrhu" injektorja ven sekalo. Zdi se mi, nisem pa siguren (ker ne upam gledat medtem ko je avto v prostem teku, bistveno prevec grdo laufa, da bi ga pustil samega pod prostim tekom), da je bilo "mastno" okoli matice trdih cevi, ki pridejo na injektorje (teoreticno: crpalka sopa prevelik pritisk, injektor ne vzame toliko nafte, seka tam ven? ali bi tudi v takem primeru moralo sekat ven na vrhu? nisem se razstavil nobenega injektorja :D).
fruchty
Alfa Junior
Alfa Junior

Črpalka za gorivo v tanku je bila kriva.

Ne morem verjet, kaj vse sem delal temu avtu, na koncu pa to ](*,)
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Torej previsok tlak črpalke v rezervoarju?
fruchty
Alfa Junior
Alfa Junior

Tako nekako - z original (rabljeno) črpalko dela vse bp, pritiski, kot morajo bit.

Nisem pa uspel najti manometra, da bi lahko pogledal, kak pritisk je Delphi črpalka dajala.
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Samo da si zrihtal =D>
Dobro, da si šel za tem, kar si nazadnje delal
Odgovori