signalna lucka pri 156 1.9JTD

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
156SW
Alfa Member
Alfa Member

A kdo mogoce ve kaj pomeni rumena opozorilna lucka. Sveti pa v obliki dvakrat navite zice. Po koliksnem casu mora ta lucka ugasnit?

LP
Uporabniški avatar
GTAm
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Postojna

To je lučka za grelne svečke pri dizlu, ponavadi ugasne po 3-5 sekundah, ko se grelne svečke izklopijo.
156SW
Alfa Member
Alfa Member

Meni se cicer ugasne ko avto vzgem. Ampak se mi po vzigu pojavi kot utripajoca lucka ki utripa 20 sek. Je to normalno???
Uporabniški avatar
GTAm
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hm, kolikor je meni znano to ni normalno. Možno je, da so grelne svečke zanič ali da je kakšen stik okoli njih. Pomoje bi blo fajnkak servis obiskat.
156SW
Alfa Member
Alfa Member

Tezava je da sem trenutno 1700 km od doma. Zanima me ce se lahko z taksnim avtom se peljem domov?
Uporabniški avatar
GTAm
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Uffff, kočljiva zadeva. Ali drugače avto laufa normalno? Sicer mislim, da bi se dalo odpeljati domov, ne morem ti pa garantirati, da bo vse ok, če me razumeš.
156SW
Alfa Member
Alfa Member

Ja avto dela cist normalno. Sam a se ne grelne svecke aktivirajo sele pri -5C. Ali je ta lucka se za kaj drucga???
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Grelne svečke vžigajo nafto v motorju tko k iskra pr bencincu in se "aktivirajo" v vseh pogojih,drugače se ne bi mogu pelat :)

Upam da rešiš zadevo....
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Miholl napisal/-a:Grelne svečke vžigajo nafto v motorju tko k iskra pr bencincu in se "aktivirajo" v vseh pogojih,drugače se ne bi mogu pelat :)

Upam da rešiš zadevo....
Kakšna neumnost je pa to? Grelne svečke prav nič ne "vžigajo" nafte, poskrbijo le, da so zgorevalne komore predgrete pri hladnem zagonu motorja.
Pri dieselskih motorjih se mešanica goriva in zraka vžge zaradi samovžiga, torej zaradi visokega pritiska in posledično temperature zmesi v cilindru. Kaj takega je pri otto motorju nezaželjeno in ponavadi nekontrolirano, imenuje pa se klenkanje.
Emperor of The Dark Realm
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

ups,ja no ajm not d mekanik...ampak a ni funkcija svečk ista: pr bencinu da iskro navadna svečka,tuki pa ni iskre ampak se ogreje (grelna svečka) in zato poči in se zato bat premakne?
156SW
Alfa Member
Alfa Member

kolior je meni znano ger pri JTD motorjih za direkten vbrizg.....podobno kot pri benzinarjih, zato naj bi grelne svecke zacele delovati sele pri -5C. Razlika pri vzigu pa je zarad visokotlacne crpalke. Se vedno mi ni jasno ali je vzrok za to "lucko" samo grelne svecke ali je lahko se kaj drugega???
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Teden nazaj sem imel isti problem...

Ko das kontakt se lucka prizge in mora ugasnit prec ko ogrevalne svecke opravijo svojo nalogo. Pozimi mal traja, poleti je pa to v sekundi ali dveh. Ce lucka po tistem ko vzges avto zacne utripat je skorajda 99% da je sla kaka svecka (vsekakor je modro menjat vse ker imas potem lahko samo se vec sranja). Mozno je sicer tud, da je kaj narobe s sistemom (napeljavo), ampak po vsej verjetnosti bo potrebno menjat svecke.

Z avtom se lahko vozis, ce bo pa fejst mraz pritisnil bos imel pa probleme z vziganjem. Sicer pa svetujem, da cimprej obisces servis ali svojega mehankarja in zadevo resita (ce drugega ne je tista lucka mal neprijetna).

Lahko ti tud povem, da ena svecka stane cca. 5 do 8.000 SIT. Spet odvisno od motorja, namrec sam imam 1.9 z 77kW in svecke za ta motor je kar mal jeba dobit. Lahko se zgodi, da bos moral menjat tudi kable, so pa okol 15.000, tako, da ti bodo pasala not druge svece. Sam sem dal 5k za eno in mi ni blo treba kablov menjat, ampak sem imel mal sreco.

Aja pa naceloma ogrevalne svecke zdrzijo bojda tam okol 130, 140.000 km (ali več).
erzzz
Alfa Junior
Alfa Junior

Imam isti problem, ko avto vžgem mi začne utripati opozorilna lučka( rumen navoj) utripa pa nekje 15-20 sekund nato ugasne... to se mi prej ni dogajalo ampak šele zdaj v teh poletnih časih
sergio87
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: 156 2.4 mjet

jaz se vozim s temi utripajočimi lučkami že tretje leto. Namreč imam grelno svečko zapečeno v motor in je kar projekt to zrihtat. Najbrž bom zrihtal to pred to zimo ampak drugače pa vse brez problema tudi pri -20 ;)
in JTD we trust
Odgovori
  • Informacija