po vsej verjetnosti bom letos spet menjal avto in se nekako odločam med 145 in 156 SW oba dizel. Zanima me pa kakšna je razlika med TD in JTD
LP!
Vsi diesel motorji imajo neposreden vzig, tako novi JTD kot sosedov Zetor.smoljo napisal/-a:razlika ocitna,to pa ze pticki vejo.TD je navaden diesel brez neposrednega vbrizga,JTD pa ima neposreden vbrizg po skupnem vodu common rail.pa se JTD ima variabilno turbino
verjetno misliš vbrizg ne vžigSHadowX napisal/-a:Vsi diesel motorji imajo neposreden vzig, tako novi JTD kot sosedov Zetor.smoljo napisal/-a:razlika ocitna,to pa ze pticki vejo.TD je navaden diesel brez neposrednega vbrizga,JTD pa ima neposreden vbrizg po skupnem vodu common rail.pa se JTD ima variabilno turbino
Freude Am FahrenRes je, v mislih sem imel vbrizg, lapsus.black napisal/-a: verjetno misliš vbrizg ne vžig![]()
Zanimivo, sicer res nimam veliko izkušenj z dieselskimi motorji a se nisem slišal, da bi katerikoli dieselski motor imel predkomoro namenjeno mešanju goriva in zraka, če imaš mogoče kje shemo takšnega motorja, bi prosil, če jo prilepis.black napisal/-a: no vglavnem ni tako
imaš 2 načina vbrizgavanja pri dizelskih motorjih
-neposredno vbrizgavanje:
Značilnosti tega so manjša specifična poraba goriva,trdi tek motorja,visoka toplotna obremenitev,dobra sposobnost vžiga pri hlanem zagonu in nizka osajenost izpušnih plinov.
in
-posredno (indirektno) vbrizgavanje v predkomoro:
Značilnosti tega pa so višji kompresijski tlak,mehko in mirno delovanje motorja,višja specifična poraba goriva

MB iz konca prve polovice 90-ih let. Predkomora in iz nje prek 9-ih curkov v zgorevalni prostor.SHadowX napisal/-a:Zanimivo, sicer res nimam veliko izkušenj z dieselskimi motorji a se nisem slišal, da bi katerikoli dieselski motor imel predkomoro namenjeno mešanju goriva in zraka, če imaš mogoče kje shemo takšnega motorja, bi prosil, če jo prilepis.
Kolikor je meni znano, delujejo klasični diesleski motorji tako, da so direktno v glavo, v zgorevalno komoro vstavljeni injektorji, katere sestavljata kroglica in vzmet, ki delujeta kot tlačni ventil. Ko visokotlačna črpalka (t.i. Bosch pumpa) kompresira gorivo v posameznem vodu, se zaradi dviga tlaka odpre tlačni ventil v šobi in le ta razprši gorivo v zgorevalno komoro, v kateri je v tem trenutku že stisnjen zrak. Na takšen način, se doseže gorljiva mešanica, ki pa se samovžge zaradi segrevanja zmesi pri kompresiji. Vbrizg goriva se torej zgodi ko, bat doseže TDC.
Če se kakorkoli motim me prosim popravite.
Po forumu brskajo: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta