Rosenje notranjosti - AR 147 / 156 / GT

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
luni
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Maribor

Kot nekateri veste sem v petek koncno prevzel svojo alfo. 158 1.8 TS, letnik 98 (prva registracija marec 99), lux oprema, 118k prevozenih (98% da realno, prvi lastnik je za pozimi imel terenca), barva rosso proteo... V glavnem alfica mi je zaenkrat izjemno vsec in jo sele spoznavam, slikice pridejo ko se malce otopli in jo scistim tako, kot se zagre.

Danes v tem neverjetnem snezenju pa se je pripetilo nekaj, kar nisem pricakoval. Najprej sem posteno skidal mamin avto in parkirno mesto, nato celi parkplac za alfo, potem se mesto kjer je bila prej parkirana. Vse skupaj cez dve uri neprestanega kidanja, moram priznati da sem pri koncu ze skoraj zasvical skozi jakno.

V glavnem, ko sem se vsedel v alfo da jo prestavim, se je celotna notranjost v trenutku neverjetno zarosila. Vklopil sem klimo in jo dal na maksimalno temperaturo ter nacin prepihovanja nastavil na maksimalna stekla (kadar se klima itak sama vklopi) ampak ni kaj prevec pomagalo. Sprva se ventilator sploh ni hotel maksimalno zavrteti in je spuscal neki cuden zvok, potem ko sem se malec igral z nastavitvami in vklapljanjem/izklapljanjem avta je zadeva zacela delat tako kot se zagre. Medtem pa so se sipe tako fejst zarosile, da se je kondenz zacel nabirati na steklih stevcev in celo lesenem volanu (!!!). Valjda da sem k vsemu skupaj primogel tudi sam ker sem se vsedel v avto presvicanj kot konj, ampak vseeno sem nekako mislil, da suho krozenje kline precej pripomore k takim zadevam. Povrhu se luft kar ni in ni hotel segreti, sicer sem stal na mestu ampak sem videl avte, ki kljub temu nimajo tezav in se zelo hitro ogrejejo tudi v prostem teku. Sumim da je kriv termostat ki itak ne dela pravilno ker se avto nikoli ne ogreje na normalnih 90 stopinj.

Enivej, ce ima kdo kaksno idejo kaj bi lahko bilo narobe, naj se prosim oglasi. Sam sumim filter za prezracevanje notranjosti, morda bi lahko bilo kaj narobe tudi s samo klimo? Ali pa je kriv termostat ker ni pustil motorju da se ogreje in posledicno tudi klima ni mogla delati?

Vnaprej hvala.
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor-Tezno

Klima (kompresor) se pri tempereaturi pod 3°C ne vklopi!
Torej to je prva stvar, verjetno bi bilo pametno menjat filter kot si že sam pogruntal, preverit je potrebno tudi ali je morda loputa notranjega kroženja zraka zablokirala in ne odpre zraka od zunaj.
No, res pa je tudi da je danes bilo abnormalno dosti vlege pa še mokra puhovka ...
Idi jutri mimogrede do Robija pa naj pregleda , večjega strokovnjaka ne boš našel !

l.p.
Uroš
Uporabniški avatar
luni
Alfa Freak
Alfa Freak

Aha potem valjda da klima ni delala, hvala Uros! Jutri pa vsekakor grem do Robija, mam se par drugim stvari za porihtat (priziga se mi kontrolna lucka za napako na vbrizgu goriva, sumim lambdo).
Uporabniški avatar
guma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Nekatere 156 imajo probleme z zamakanjem pri zadnjih vratih. Za preverit moraš odstranit plastično zaščito na zadnjem pragu (ko odpreš zadnja vrata, na njej je napis Alfa Romeo). Ko odmontiraš plastiko, porineš roko pod tepih. Če je spodaj voda, je to razlog za rošenje.

Več si oglej na http://alfa156.net/tech/wet.html

Javi če kaj odkriješ! :wink:

Tudi sam sumim omenjeni problem (zadnje šipe se rosijo če samo pokažeš vlago), pa raje niti ne grem gledat. :)
Uporabniški avatar
Unicorn
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Dravograd

Mislim, da se ti ni treba sekirat glede tega.
Klima v teh pogojih kot že povedano itak ne dela, ventilator pa se ti na avtomatiki zažene šele takrat ko je avto res ogret na vsaj toliko da greje (zaštartaš mrzel avto in si v kabini nastaviš recimo 23°C - ventilator se dobro požene šele, ko je avto malo ogret)

Sem imel namreč včeraj podoben problem s fotrovo 156... sam zagret, jakna premočena, sneženi čevlji - pa so ble šipe total mokre - sem moral brata na cesto vlačit ker jo je zaradi zametov zgrešil :wink: in pol kar naprej skakanje ven in not - total vlažen avto. Ko sem pripeljal domov, sem pod streho odprl šipe do konca ter navil temp. do kraja ter pustil malo da se je odzračil, tako da danes zjutraj ni ravno teklo po šipah :)
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: AR159, AR spider veloce
Kraj: Kransterdam
Kontakt:

Nenavadno. Okej bil je mraz, bilo je veliko vlage in švical si ko konj. Idealni pogoji, da se v hladnem avtu na hladnih stekli začne ustvarjati kondenz, ampak, da ga pa nisi mogel presušit mi je pa čudno.

Sicer drži, da kompresor klime ne deluje ko je zunaj hladno, saj ta le poganja plin s katerim ohlajamo topel zrak, a vendar deluje sušilec zraka. Zato se tudi klima prižge sama od sebe ko priviješ na maksimalno sušenje stekel :| . Lahko, da se motim, čeprav mi je vse skupaj potem hudo čudno.

Mogoče pa radijatorček kje solzi (pušča). Možno je tudi, da kje zamaka in se nabira voda, ki potem hlapi med ogrevanjem v kabino.

Če se avto ne segreje nad 75°C si potencialni kandidat za menjavo termostata.

Sori za veiko idej in nobene rešitve. Poročaj kako ti gre.

lp
Uporabniški avatar
Unicorn
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Dravograd

Bistvo je, da imaš eno kilo snega na podplatih, ko sedeš v avto. Ko se ta segreje, se ta sneg stopi in potem to toplo pihanje to vodo hlapi - od tu maš pa pol še ekstra kondenz na šipah tut ko že davno greš iz avta.

Torej maš kondenz ravno zato, ker zadeva dobro deluje :lol: :lol:
Uporabniški avatar
luni
Alfa Freak
Alfa Freak

Unicorn napisal/-a:
Torej maš kondenz ravno zato, ker zadeva dobro deluje :lol: :lol:
Haha ta izjava je pa legendardna :D :D

Ko bom malce bolj pri denarju bom peljal avto k mehaniku pa naj pregleda celoten prezracevalno/klimatski sistem. Dvomim da je prejsnji lastnik to kaj prida vzdrzeval in v osmih letih se pac pojavijo kje kaksne luknjice, ali se zastopa kaksna loputa, pa klimi pade pritisk. Bom porocal kako in kaj ko bo narejeno.
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor-Tezno

Scremer napisal/-a:Nenavadno. Okej bil je mraz, bilo je veliko vlage in švical si ko konj. Idealni pogoji, da se v hladnem avtu na hladnih stekli začne ustvarjati kondenz, ampak, da ga pa nisi mogel presušit mi je pa čudno.

Sicer drži, da kompresor klime ne deluje ko je zunaj hladno, saj ta le poganja plin s katerim ohlajamo topel zrak, a vendar deluje sušilec zraka. Zato se tudi klima prižge sama od sebe ko priviješ na maksimalno sušenje stekel :| . Lahko, da se motim, čeprav mi je vse skupaj potem hudo čudno.

lp
...ja res se motiš, sušenje zraka deluje zgolj preko klime, ki pa dejansko pod 3°C ne deluje čeprav kontrolke gorijo. Zadevo prelisičiš tako, da poliješ desno ogledalo s toplo vodo in avto misli da je pomlad :D ker je tam senzor.
Tudi ko vžgeš max-defrost se kompresor pod že omenjeno temperaturo ne sme vklopit. Če poslušaš ne boš slišal klasičnega "škljoc" ko se vklopi in za moment minimalno padejo rpm.
Kot je že unicorn napisal je bilo v avtu najmanj 2 litra vode ob rel.vlagi 90-100%.
Uroš
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

vzrok je lahko tudi pomanjkanje plina za klimo. namrec ce ni dost plina se vedno piha toplo pa vse sam odrosit pa noce takoj oz ne odrosi vsega.
tako je bilo pri meni.. ker klima ni zbirala kondenza.. neki tazga je bilo meni razlozeno.. in lej ga zlomka. k sm nafilu plin je megla izginla :)

v mojmu primeru sploh nism meu plina notr kr sm menju hladilnik klime..
Uporabniški avatar
prjatu
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No ja, pa da še malo zakompliciram, vzrok hudega rošenja je lahko tudi zataknjena loputa notranjega kroženja in pa seveda puščanje dihtunge pri kakšni šipi, ki ni bila ravno strokovno menjana, no pri meni je oboje #-o
Pravi alfist postaneš šele takrat, ko ti zariba prva alfa

Zaradi slabega vremena bo današnji dan prestavljen na jutri
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

prjatu napisal/-a:No ja, pa da še malo zakompliciram, vzrok hudega rošenja je lahko tudi zataknjena loputa notranjega kroženja in pa seveda puščanje dihtunge pri kakšni šipi, ki ni bila ravno strokovno menjana, no pri meni je oboje #-o
Res je. Lahko pa, da je vzrok tudi kaka "hujša okvara", kot je naluknjan radijatorček :) .
Uporabniški avatar
prjatu
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Scremer napisal/-a: Res je. Lahko pa, da je vzrok tudi kaka "hujša okvara", kot je naluknjan radijatorček :) .
res je, ampak v tem primeru bi imel topic naslov: Zmanjkuje mi hladilne tekočine, šele potem pa simptom rošenje :)
Pravi alfist postaneš šele takrat, ko ti zariba prva alfa

Zaradi slabega vremena bo današnji dan prestavljen na jutri
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Ni nujno. Za rošenje ko je mraz zadostuje že nekaj kapljic, toliko, da se satje navlaži.
Scremer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Luni povsem iz radovednosti vlečem temo na plano, saj me zanima če si že rešil problem?

lp
Scremer
Odgovori
  • Informacija