Stupid question about oil...

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

bosko001
Alfist
Alfist
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Krško

Pač me zanima čisto informativno in upam, da ne bo pripeljalo do kakšnega prerekanja in podobnega!

Torej moja alfica 1.9 jtd se približuje 200k kilometrom, torej je za njo že kar lepa pot :roll: in motor ni več ravno nov. Vendar ko pogledam olje v motorju je sicer malo obarvano črno ampak je čisto, vidiš v globino olja. Ne vem kako bi tole bolje razložil. Kar pa nisem zasledil na nobenem drugem dizlu, ostali imajo temno črno, "gosto" olje. Tudi druge alfe. Zakaj pri meni drugače? Koliko časa potrebuje olje na novem motorju, da postane "umazano"?

Še enkrat, vem da je tole težko razumet kar sem spacal in je v končni fazi čisto brezveze, vendar me res zanima, se je tudi mehanik čudil. Razložit pa tudi on ni znal.

L.p.
Uporabniški avatar
Major9
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Domzale

Mogoče so ti sončničnega notr natočil pa se noče obarvat :lol: Kako vidiš v globino olja a imaš prozoren karter al kako ? Drugače pa olje se umaže postopoma in ko bo imelo to novo olje za sabo par tisoč kilometrov bo skoraj sigurno postalo umazano :wink:
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Mogoče je bil motor izpran in je tista stvar odnsela večino svinjarije, ali pa je bil motor razdrt (vzrok neznan) in je bil pač mimogrede očiščen.

Vsaj takšno je moje mnenje.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
bosko001
Alfist
Alfist

Da dopišem še tole, da ne bo pomote, olje je takšno po 10-15tkm ko pride servis in je tako že 60tkm, odkar vem za avto. :D
Uporabniški avatar
smoljo
Alfa Member
Alfa Member

katero olje pa uporabljas?kaj pa ce je olje taksne kvalitete,da se ti to dogaja.jaz imam isto km,pa nimam nobenih problemov z oljem,je popolnoma isto zmeraj.
srečno voznjo
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Potem pa lahko rečem samo tole: dober motor in dobro olje 8)
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

Odvisno od olja, mogoce ima bolj malo detergentov in slabo cisti motor. Katero olje pa uporabljas?
Emperor of The Dark Realm
bosko001
Alfist
Alfist

SHadowX napisal/-a:Odvisno od olja, mogoce ima bolj malo detergentov in slabo cisti motor. Katero olje pa uporabljas?

Na točno to sem tudi jaz pomislil in sem ravno zato probal več olj (ni najbolj pametno, sam jebiga) torej Shell, Liqi moly, castrol. vsi 10-40. Ob naslednji menjavi gre pa noter Agip.
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Bosko001 napisal/-a:Na točno to sem tudi jaz pomislil in sem ravno zato probal več olj (ni najbolj pametno, sam jebiga) torej Shell, Liqi moly, castrol. vsi 10-40. Ob naslednji menjavi gre pa noter Agip.
Zakaj pa ne probas tovarnisko priporoceno olje Selenia WR 5W-40?
bosko001
Alfist
Alfist

SHadowX napisal/-a:
Bosko001 napisal/-a:Na točno to sem tudi jaz pomislil in sem ravno zato probal več olj (ni najbolj pametno, sam jebiga) torej Shell, Liqi moly, castrol. vsi 10-40. Ob naslednji menjavi gre pa noter Agip.
Zakaj pa ne probas tovarnisko priporoceno olje Selenia WR 5W-40?
V servisni knižici je priporočeno olje Selenia Turbodiesel 10w40, tak da ne vem. Kje si pa ti dobu info, da naj bi blo 5w40?

L.p.
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Bosko001 napisal/-a: V servisni knižici je priporočeno olje Selenia Turbodiesel 10w40, tak da ne vem. Kje si pa ti dobu info, da naj bi blo 5w40?

L.p.
Za novejse 115 konjske JTD motorje je priporoceno Selenia WR, ki je 5W-40, ker je motor mehansko isti, se lahko uporablja tudi to olje povsem brez tezav.
Zadnjič spremenil SHadowX, dne Sr Jun 07, 2006 2:45 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
bosko001
Alfist
Alfist

Zopet sem nekaj novega zvedu, bo pač naslednjič 5w40. :wink:
Uporabniški avatar
smoljo
Alfa Member
Alfa Member

res je,zakaj uporabljas drugo olje kot je predpisano,tista razlika v 5w,pa res nima fore.jaz osebno skozi dajam not selenio turbo diesel in nimam nikakrsnih problemov.wr olje je pa za zmoglivejse dieselske motorje.je pa tudi zato drazje.je pa to olje ful sintetika,kar je priporoclivo za vse alfine motorje.ti predlagam da uporabis enkrat to olje pa bos potem videl razliko.meni osebno gre na jetra ce kdo daja v svoj avtomobil drugo olje,kot pa tisto ,ki ga predpise proizvajalec.v ceni pa ni bistvene razlike.pa ni vazno za katero znamko avtomobila gre.se mi zdi da tebi tudi nebi pasala noga od kaksne zivali,ce bi tebi manjkala,se ti ne zdi?pa brez zamere #-o
srečno voznjo
bosko001
Alfist
Alfist

smoljo napisal/-a:res je,zakaj uporabljas drugo olje kot je predpisano,tista razlika v 5w,pa res nima fore.jaz osebno skozi dajam not selenio turbo diesel in nimam nikakrsnih problemov.wr olje je pa za zmoglivejse dieselske motorje.je pa tudi zato drazje.je pa to olje ful sintetika,kar je priporoclivo za vse alfine motorje.ti predlagam da uporabis enkrat to olje pa bos potem videl razliko.meni osebno gre na jetra ce kdo daja v svoj avtomobil drugo olje,kot pa tisto ,ki ga predpise proizvajalec.v ceni pa ni bistvene razlike.pa ni vazno za katero znamko avtomobila gre.se mi zdi da tebi tudi nebi pasala noga od kaksne zivali,ce bi tebi manjkala,se ti ne zdi?pa brez zamere #-o
Saj jaz tole ne jemljem kot težavo, ker pravzaprav ni, samo sem pač vprašu kako pa kaj. Nekje na forumu je bilo govora da sta si Selenia in pa Agip zelo podobna, zato sem mislil naslednjič poskust z Agipom, ki ga lahko dobim bp, Selenijo pa žal malce težje.
Uporabniški avatar
smoljo
Alfa Member
Alfa Member

zdaj si ze drugi ,ki pravi da je tesko dobiti selenio.jaz to brez problema.celo baje na uradnem fijatovem servisu je naj nebi mogli dobit,ne vem zakaj ne,mogoce imajo druge interese.no za motor glih ni fajn menjavat olja.jaz govorim samo inf iz mojih izkusenj.agip pa sem imel v bencinarju samo enkrat,ker mi ga je kr sam na servisu not ulil,brez moje vednosti.probaj pa bos videl,upam da bo bolje.nikoli ne ves kdaj lahko gre kaj narobe zaradi olja.no inf,ce bos kaj hodil v LJ imas selenijo v BTC-ju v hali a spodaj kolikor hoces in cenovno kr ugodno.vem da si iz krskega in bi bilo bedasto hodit v lj samo po oljr.pa brez zamere.lp
srečno voznjo
Odgovori
  • Informacija