Nakup Lap-topa, na kaj pazit?

kar vam pade na pamet
Odgovori
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

Torej nabavt mislm enga laptopa, rabljenega do pol leta, mesec gor ali dol.
Kaj rabim od njega? Na zadevo se bo več ali manj pisarilo, ampak ga mislim uporabljat tut za igrice. Ker moja trenutna kišta ni pol qrca vredna ker nič ne dela si mislm nabavit eno kulturno mašinerijo.

Zdj pa me zanima na kaj morm najbl pazt da bodo tut "ta hude" špile delale. Kakšno podporo rabim in kaj je najbl pomembn.
Zanima me tut od kje naprej se lahko reče da je grafična kartica dobra?Katera GeForce mora notri bit? Laptopa mislm uzet sam z GeForce kartico,ker z Radeonom nisem zadovoljen ker nič ne dela kot bi blo treba...
Torej kera grafika je dobra,kok rama more met, kak procesor itd...
Mislm pa dt tam max. 1000 ojrov.

Aja ta slo-tech forum ma pa tak debiljozn postopek registracije da se mi ne rata logirat gor...svašta...

Aja sm bl debil za računalnike tko da čim bl po domač napište :mrgreen:
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljubljana

Za igrce ti laptop ni idealna zadeva. Sploh pa boš moral boljšo grafično verjetno dokupit sam.
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Grafika se že dobi notri že za ta dnar, pa kokr sm gledal od 60-100giga placa,ram je odvisno od 512-1 giga,pa polno enih prključkov,sam problem je k men to čist nč ne pove če tam piše giga rama,pa tak in onak procesor. Jst rabm vedt kake okvirne številke rabm gledat da se bo lah rekl da je zadeva solidna.

Laptopa pa kupujem ker bom študiral in živel v NM in mi prenosnik dosti bolj prav pride kot stacionarna kišta.
dancekbanancek
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

pazi na procesor-v laptopih je boljši pentium (za osebne je že skoraj vseeno,ali pentium ali amd)...glej da bo grafična kartica novejšega "stila"...vseeno je če ima grafa 128mb...ram je veliko bolje 512mb ker je vse skupaj hitreje,sploh pa pri windowsih xp...glej da bi imel vsaj necov dvd-rw in usaj 80gb trdega diska (mislim da 5400 obratov)...če boš vzeu 15 inčnega je boljše ker ne kuri toliko baterije\elektrike in je manjši,ni pa pretirano velike razlike glede na 17 inčnega...hm ja če te še kaj zanima prašaj :wink:

p.s. glej da lep top ne bo star več kot eno leto, čeprav mislim da tako starega ne misliš kupovati
Exorcist
Alfist
Alfist
Kraj: Brežice

heh, za 1000 eur se zapelji v avstrijo oz si naroci prek neta. Pred enim tednom sem si prav tako narocu laptop iz avstrije. Slo je za IBM Lenovo 15´4˝, 3000 N100, core duo 2400 ("2x" 1,8ghz), grafika nvidia 512mb, disk 100gb 4500, 1gb rama, čitalec prstnih odtisov, integrirana kamera itd... za 1100 eur s poštnino in brez davka (na firmo...). Imaš še veliko druge izbire in ponavadi so laptopi veliko ceneje kot pri nas ali pa takih modelov pri nas sploh nimajo. Vsi imajo seveda garancijo. Laptop sem prejel dva dni po tem, ko ga je prodajalec odposlal.

www.lammer-shop.at
www.geizhals.at
Uporabniški avatar
ToMi`
Alfist
Alfist
Kraj: Ruše

Miholl napisal/-a:Torej nabavt mislm enga laptopa, rabljenega do pol leta, mesec gor ali dol.
Kaj rabim od njega? Na zadevo se bo več ali manj pisarilo, ampak ga mislim uporabljat tut za igrice. Ker moja trenutna kišta ni pol qrca vredna ker nič ne dela si mislm nabavit eno kulturno mašinerijo.

Zdj pa me zanima na kaj morm najbl pazt da bodo tut "ta hude" špile delale. Kakšno podporo rabim in kaj je najbl pomembn.
Zanima me tut od kje naprej se lahko reče da je grafična kartica dobra?Katera GeForce mora notri bit? Laptopa mislm uzet sam z GeForce kartico,ker z Radeonom nisem zadovoljen ker nič ne dela kot bi blo treba...
Torej kera grafika je dobra,kok rama more met, kak procesor itd...
Mislm pa dt tam max. 1000 ojrov.

Aja ta slo-tech forum ma pa tak debiljozn postopek registracije da se mi ne rata logirat gor...svašta...

Aja sm bl debil za računalnike tko da čim bl po domač napište :mrgreen:
če nameravaš kupit rabljenega, ti priporočam da vzameš nekaj iz hp renew serije, to so "rabljeni" obnovljeni računalniki ( npr. računalnik gre v trgovino ni prodan in ga pošlejo nazaj v hp) tam ga potem sčistijo in porihtajo,in ima isto 1 leto hp garancije in isto maš možnost doplačat za care pack ( 3 leta garancije ) računalniki se pač nesmejo prodajat kot novi ampak so renew, cene pa so od 20 do 40% nižje od novih :) če te zanima več, pm
you cannot be a true petrolhead until you've owned an alfa. J. C.
joo
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Prevalje

Glede procesorjev je tako kot je omenil že dancekbanancek. Skratka glavni plusi Intela so, da je življenska doba baterije pri dalša, veliko manj se greje. Pri amd-jih včasih postane to prav moteče, posebej v poletnih dneh ko ti je že vroče, potem pa šlataš še tipkovnico z 50°C... Glede samega preformenca in cene pa je mogoče malenkost spredaj AMD če gledaš bol natančno. Aja pa naj te ne zavede pri intelih hitrost, Intel M 1.7Ghz je denansko po preformanso enak Intel P4 3.0Ghz. Oznaka M pomeni da je poseben procesor ki je sposoben spreminjat delovno frekvenco po potrebi. Od tu tudi manša poraba energije, posledično daljša doba baterije. Skratka na kratko če kupuješ prenosnik ti osebno svetujem takšnega ki leti na Intel M procesorju.

Fajn je da je dost rama, torej vse kar je manj kot 516MB nepride v upoštev.

Disk je disk, kokrkoli ga že ma je dost. Če pa rabiš kaj ekstra več pa imaš na trgu kar dost poceni variant prenosnih diskov, ki jih lahko priklopiš bodisi na USB2.0 ali pa FireWire.

Glede na to da si izrazo željo po igranju iger pa obvezno gledaj na to da ima grafična svoje rame. Torej vsaka grafika ki ima rame v skupni rabi z sistemskimi (''Sheard ram'') v tvojem primeru odpade.

Zdaj pa na Bolho pa iskat :). Pa če najdeš kakšnega ko misliš da je pravi, prlimaj konfiguracijo, pa ti bomo naprej svetovali kako in kaj. :wink:
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

U fino ste se mal razpisal, hvala za vse info.
Kaj bi tole v praksi pomenilo:

Procesor Intel Core Duo (1.66GHz) (Centrino Duo teh.) L2 2MB, FSB 667MHz, 945GM chipset
-Pomnilnik 512MB DDRII 667MHz do 4096MB (en prosti slot)
-80.0GB SMART SATA HDD
-DVD+/-RW , (SM,DL)
-Grafična karica Intel Media Graphics Accelerator 950 do 224MB shared
-Zaslon 15.4'' TFT WXGA 1280 x 800 + WVA
-Modem 56k V.92, mrežna karta 10/100, WLAN 802.11 b/g, Bluetooth
-Baterija High Capacity LiON 6-celična
-OS WIN XP PRO Edition Angleški , SLO Language pack
-Vmesniki: 2xUSB 2.0,1xmodem RJ11, RJ45, VGA, 2xAudio,
-Firewire 1394, 1x PCMCIA Type I/II/III
-Dimenzije: 30x35.7x26, teža: 2,54Kg
joo
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Prevalje

V praksi to pomeni da boš imel težave z igrami. Išči prenosnike z raznimi Radeoni ali GeForce grafikami. Pa tudi te morajo obvezno met svoje rame.

Sam mam nekaj takšnega kot si napisal. Izbral sem tega ker uporabljam prenosnik predvsem za razna programiranja in simulacije pri katerih ni potrebe po hitri grafiki. O kakšnih novejših igrah pa lahko na taki mašini kar pozabim. V mojem primeru gre za grafiko Intel Extrem 2 do 128MB.
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Ok, to da so geforce grafične dobre mi je jasno. Kakšna pa more bit notri da bi loh rekl da ni stara oz. da je dobra dandanes? Vem da so neke serije 5000,pa 6000 itd...

Od katere naprej morem gledat? Ponuja se mi tudi računalo ki ima vgrajeno:
Acer TravelMate 4152WLMi,pentium-M,1730Mhz,512MbRAM(2x256Mb),60Gb HDD,DVD+/-RW DL,NVidia GeForce Go 6200 128Mb grafična,USB 2.0,FireWire,Modem,LAN,WLAN 802.11bg,6 v 1 card reader,15" XGA TFT zaslon(1024x768),win home XP,Li-ion baterija,2.84kg.

A je to gut grafična?
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

No tole se pa v avstriji dobi:

Za 1100 evrov:
Core Duo T2250 2x 1.73GHz • 1024MB (2x 512MB) • 120GB • DVD+/-RW DL • NVidia GeForce Go 7600 256MB • USB 2.0/FireWire/Modem/Gb LAN/WLAN 802.11abg/Bluetooth • DVI-D • 5in1 Card Reader (SD/MMC/SM/MS/MS Pro) • 15.4" WXGA TFT (1280x800) • Windows XP Home • Li-Ionen-Akku (8 Zellen) • 2.92kg • 12/24 Monate Herstellergarantie (Österreich/Deutschland)

za 900 evrov:
Core Duo T2050 2x 1.60GHZ • 1024MB (2x 512MB) • 80GB • DVD+/-RW DL • NVidia GeForce Go 7400 128MB max.256MB shared memory • USB 2.0/FireWire/Modem/LAN/WLAN 802.11abg/Bluetooth • 4in1 Card Reader (SD/MMC/MS/MS Pro) • 15.4" WXGA TFT (1280x800) • Windows XP Home • Li-Ionen-Akku (6 Zellen) • 2.80kg • 24 Monate Herstellergarantie

Sam qrc k nevem a se to dobi sam po pošti al greš loh gor iskat...

Podatke sm dobil tukile, pa če mi kdo kej več zna povedat...ker jst pou qrca ne znam nemšk
http://www.geizhals.at/eu/a206816.html
Uporabniški avatar
Fish <><
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana-Vrhovci

Malo sem pobrskal po bolhi in mi je v oči padel tale:
http://www.bolha.com/oglas1803540
Je eden redkih ki ima dokaj dobro grafično z lastnim spominom. Na tej konfiguraciji boš na primer lepo igral NF Most Wanted z medium ali pa celo high nastavitvami. Disk ima 4200 RPM s čimer se ne bi obremenjeval, kajti disk je tišji od 5400 RPM neke bistvene razlike v hitrosti ni (razen če si freak in ti par Mb/s tako zelo pomeni). Ima 1Gb rama, kar je odlično in veliko dodatnih bombončkov (WiFi, card reader, firewire, dual layer pekač,...)

Če misliš imeti laptop pretežno za pisarijo in šolsko uporabo potem raje kupi za 50k SIT. Če pa ga misliš uporabljati kot primaren računalnik, katerega boš uporabljal dalj časa potem pa se splača kupiti dobro mašino.

Priporočam uporabo laptopa in desktopa zaradi backupa podatkov in ker je laptop zelo nenadgradljiva zadeva. Menjal boš lahko ram ali disk, mogoče dokupil PCMCIA kartico. To pa je tudi vse, pa še komponente so zelo drage. Verjemi, grafične ne menja nihče, ker jo je težko dobiti pa tudi skoraj tipska mora biti, drugače imaš lahko probleme z kompatibilnostjo in nestabilnostjo sistema.

Glede ATI in Nvidia se ne bi obremenjeval. Meni je tudi ljubša Nvidia. Ampak povem ti lahko, da v laptopu ATI grafična ne bo delala problemov kot je recimo recovery konzola. Tudi sam sem imel problem z ATI kartico in ASUS matično plato. Ko sem kupil Nvidio je bil problem rešen. Samo pri laptopu je zadeva drugačna, ker je grafična namensko v laptopu takšna kakršna je (problem bi nastal če bi laptop sestavil po kompnentah in bi se sam odločil katero grafiko bi vgradil-nekompatibilnost, malo morje proizvajalcev,...). Torej celoten sistem je testiran in načrtovan da deluje brezhibno (v mislih imam predvsem proizvajalce kot so - Dell, Toshiba, Hp).

Veliko prijateljem sem že svetoval glede nakupa laptopa in do zdaj so bili še vsi zadovoljni z nakupom. Največji poudarek pri nakupu je področje, časovno obdobje in namen uporabe.

Geforce 6200 in ATI X600 sta nekje v istem rangu. 6200 je v bistvu novejša različica od MX440, ki ima directX 9.0 podporo. Če boš imel namen igrati novejše igre se boš moral malo poigrati z grafičnimi nastavitvami v igri, da boš našel optimalno delovanje.

Drugače pa imajo avstrijske ponudbe zelo dobro konfiguracijo in nizko ceno. Če imaš možnost kupi.

Predlagam ti, da kakšnih neznanih znamk ali manj znanih znamk laptopov ne kupuješ, čeprav so poceni, ker so same komponente in ohišje slabše.
Pa tudi sam laptop je po navadi bolj tako tako skupaj spravljen. Tako, da se zna zgoditi, da ti bo kakšen del plastike ali pa kakšna mrežica ostala v roki, da o škripanju ne govorim.
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

Fish hvala. Drugače sm se kr počas odločil da bom šel po novo računalo v Celovec,al pa Gradec, ker se mi zdi da bom dosti ceneje oz. z boljšo opremo dobil dober nov laptop kot pa tukaj rabljenega...

Aha pol praviš da radeon x600 je približno tam kot geForce6200.

Torej pri geForce gledam večja cifra v imenu,boljša je?
Uporabniški avatar
Fish <><
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana-Vrhovci

Višja cifra še ne pomeni, da je boljša. Primer: Gf4 MX440 je predhodnik od Gf FX 5200 le ta pa je predhodnik od Gf FX 6200. Fora je samo o podpori novejše tehnologije.

Je pa drugače Gf FX 6200 veliko slabši od Gf FX 6600 le ta pa slabši od Gf FX 6600GT.

Najpomembnejše so stotice :) in potem dodatki na koncu (GS, GT). Pri grafikah je skor tko kot pr avtih :lol: .

Najnovejša generacija je pa serija 7xxx.

Če imaš možnost pa kar v Avstrijo. Edino ne vem kako je v primeru okvare. Kot prvo bi ga moral peljeti nazaj kot drugo pa ne vem kakšen je postopek (kakršnekoli komplikacije) in pa čas popravila kar ti naredi še kar nekaj poti tja in nazaj. Ampak to je worst case scenario. Tko da ne se prestrašit.
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

ma to me ne skrbi,sej majo mednarodne garancije,pa tut sm meu neki slabih izkušenj iz katerih sm velik novih stvari zvedu, tko da garancija me ne skrbi,ker ne mislm xy firme vzet.

Drugač pa sporočim kaj privlečem iz avstrije - grem v petek, če ne bo kake poštene slo. ponudbe prej...

Fish a pol kera kol FeForce 7xxxx bo dobra grafična kartica oz. ne morm falit s 7emico?

LP Miholl
Odgovori
  • Informacija