Malo sem pobrskal po bolhi in mi je v oči padel tale:
http://www.bolha.com/oglas1803540
Je eden redkih ki ima dokaj dobro grafično z lastnim spominom. Na tej konfiguraciji boš na primer lepo igral NF Most Wanted z medium ali pa celo high nastavitvami. Disk ima 4200 RPM s čimer se ne bi obremenjeval, kajti disk je tišji od 5400 RPM neke bistvene razlike v hitrosti ni (razen če si freak in ti par Mb/s tako zelo pomeni). Ima 1Gb rama, kar je odlično in veliko dodatnih bombončkov (WiFi, card reader, firewire, dual layer pekač,...)
Če misliš imeti laptop pretežno za pisarijo in šolsko uporabo potem raje kupi za 50k SIT. Če pa ga misliš uporabljati kot primaren računalnik, katerega boš uporabljal dalj časa potem pa se splača kupiti dobro mašino.
Priporočam uporabo laptopa in desktopa zaradi backupa podatkov in ker je laptop zelo nenadgradljiva zadeva. Menjal boš lahko ram ali disk, mogoče dokupil PCMCIA kartico. To pa je tudi vse, pa še komponente so zelo drage. Verjemi, grafične ne menja nihče, ker jo je težko dobiti pa tudi skoraj tipska mora biti, drugače imaš lahko probleme z kompatibilnostjo in nestabilnostjo sistema.
Glede ATI in Nvidia se ne bi obremenjeval. Meni je tudi ljubša Nvidia. Ampak povem ti lahko, da v laptopu ATI grafična ne bo delala problemov kot je recimo recovery konzola. Tudi sam sem imel problem z ATI kartico in ASUS matično plato. Ko sem kupil Nvidio je bil problem rešen. Samo pri laptopu je zadeva drugačna, ker je grafična namensko v laptopu takšna kakršna je (problem bi nastal če bi laptop sestavil po kompnentah in bi se sam odločil katero grafiko bi vgradil-nekompatibilnost, malo morje proizvajalcev,...). Torej celoten sistem je testiran in načrtovan da deluje brezhibno (v mislih imam predvsem proizvajalce kot so - Dell, Toshiba, Hp).
Veliko prijateljem sem že svetoval glede nakupa laptopa in do zdaj so bili še vsi zadovoljni z nakupom. Največji poudarek pri nakupu je področje, časovno obdobje in namen uporabe.
Geforce 6200 in ATI X600 sta nekje v istem rangu. 6200 je v bistvu novejša različica od MX440, ki ima directX 9.0 podporo. Če boš imel namen igrati novejše igre se boš moral malo poigrati z grafičnimi nastavitvami v igri, da boš našel optimalno delovanje.
Drugače pa imajo avstrijske ponudbe zelo dobro konfiguracijo in nizko ceno. Če imaš možnost kupi.
Predlagam ti, da kakšnih neznanih znamk ali manj znanih znamk laptopov ne kupuješ, čeprav so poceni, ker so same komponente in ohišje slabše.
Pa tudi sam laptop je po navadi bolj tako tako skupaj spravljen. Tako, da se zna zgoditi, da ti bo kakšen del plastike ali pa kakšna mrežica ostala v roki, da o škripanju ne govorim.