prodaja avtomobila in kar spada zraven

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member
Vozilo: Alfa 159SW 2.0 JTDm
Kraj: primorska

Le pozdrav
Ker to delam prvič me malo zafrkava sistem :).
Danes sem na sejmu v Ljubljani prodal avtomobil. Dal mi je keš, napisala sva pogodbo, podpisala. Jaz sm mu dal skopirano prometno(čeprav vrjetno mu bi mogu dat original), tablice pustil gor in čau. Avto je zavarovan še 1,5 mesca.

Zdaj meni je ostalo original prometno in original pogodba. Jutri zjutro nesem to pogodbo overit. Kaj sledi potem? A mu jaz lahko pošljem original overjeno pogodbo in prometno, ali lahko pošljem kopijo overjene pogodbe.
Ker on mora avto zavarovat nase, da meni vrnejo zavarovanje in koristim boniteto za drugega. Kako je s tem?

Mene to kar je... . Ful se bojim da mi ne vrne zavarovanja, ali pa se vozi z mojim prometnim, ali kaj takega.

Hvala in lep pozdrav
rock n' roll
Uporabniški avatar
tito156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: MarburgAnDerDrau

Najlažje je poslat kupcu overjano original pogodbo,on ti pa pošlje kopijo njegove nove zav. police.Če mu ne zaupaš,se nekje dobita in si papirje predata osebno.
Original prometne moraš dati kupcu,original stare zav.police pa ostane tebi.
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

ja saj glih v zaupanju je štos. Če bi mu zaupal, nebi skrbel in tukaj spraševal.
Kar se tiče osebnih predaj, jaz sem v gorici on pa je na drugem koncu slovenije :)

Še to, če grem jaz na zavarovalnico s kopijo original overjene pogodbe, kaj mi staro zavarovanje avtomatsko prekinejo in upoštevajo popust pri novem?

mah kar nekaj.

Koristni nasveti s prakse so dobrodošli.
Hvala ,lp
rock n' roll
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

jst osebno bi tkole naredu. ko bi mi dal cash bi mu dal avto in prometno. na listu bi mogel imeti njegov podpis emso ter ST osebne izkaznice. zav. polico bi vzel jaz s seboj. ko overim kupoprodajno pogodbo se dobis znjim . mu izrocis pogodbo. oddide kupaj na upravno enoto odjavis avto dvignes zavarovanje na zavarovalnici in on nej dela naprej kar hoce :)
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

ja saj jaz sm vzel mojo zavarovalno polico, je nism dal zraven.
Ja potem se moramo jutri nekje dobit, ni druge rešitve al kaj? Ke rmoramo naredit vsak 100km da se srečamo.
rock n' roll
Uporabniški avatar
tito156
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: MarburgAnDerDrau

Še enkrat ti napišem:če mu ne zaupaš,se morata dobit in si predat papirje,ni druge varijante.

Na zavarovalnici ti staro zavarovanje prekinejo šele takrat,ko imaš kopijo njegove nove police.
Uporabniški avatar
darkoper
Alfa Junior
Alfa Junior

Ko se bota dobila glej, da bo avto takoj prijavu in zavaroval, da ti da kopijo police.
Saj to lahko narediš kjerkoli v SLO. Prej se mal pozanimi o uradnih urah.
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

tocno tko kot je tito napisal. al se dob znjim cene je pa varianta posta :D
Uporabniški avatar
bass
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Resen kupec da prodajalcu aro, na A4 napišeta potrdilo s podatki udeleženih in, da je bila izmenjana ara v vrednosti X sit/€, avto je rezerviran npr. en teden dni, po temu času prodajalec ni dolžan avta hraniti ozr. vračati are.

Prodajalec naredi prepis za tistih par tisoč ( na vsakem vogalu), dobi posredniško pogodbo s podatki avta in firme(v primeru, da se kupec premisli prodajalec uniči pogodbo in pobaše aro), kupec ob plačilu preostanka kupnine dobi pogodbo, skupaj jo gresta overit na občino za 200sit, uredit novo prometno in to je to. 2h dela s čakanjem vred max.
Prepis sem jaz osebno uredil po telefonu in sem samo šel iskat pogodbo in plačal provizijo 0,5% vrednosti avta, nategovalci pa računajo tudi do 2%.

Veliko ljudi pa komplicira na miljon neumnih načinov, plačujejo davek pohlepni državi in se nategujejo glede zavarovanja in registracije, celo glede lastništva.
Če se malo pozanimaš in ne poslušaš vaških "modrecev" vidiš, da zadeva ni tak bavbav.
Jeremy Clarkson napisal/-a:You can not be a true petrolhead until you have owned an Alfa...
Bjorn
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Bi opozoru na to (čeprov je zdele že prepozno)...ko podpišeta in overita pogodbo in mu daš prometno in ti on reče da nasledni dan avto prepiše nase in si uredi zavarovanje.....v tem trenutku je SAMO od njega odvisno ali bo res naredu novo zavarovanje al se bo enostavno z tvojim zavarovanjem do konca vozil. Čeprov je polica narejena na tvoj ime, ni več šanse, da jo ti prekineš, ker je polica vezana na avto in ne na osebo, torej lahko samo lastnik avta (se pravi novi lastnik in ne ti) prekine zavarovanje.
Ok, un dnar za en mesec in pol ni krize zdej, par 10 jurjev, vendar je treba vedt druzgo stvar. Namreč, če on naredi nesrečo, pobije 10 ljudi, bo šel denar iz tvoje police.....in to so kmalu 300 miljonski zneski, kar pomen da razlika gre it TVOJEGA žepa!!! Ker je polica na tvoj ime napisana.

Kot vidiš, država tudi na tem področju ščiti lopove in izkoriščevalce!

Za uveljavlanje bonitete pa rabiš samo fotokopijo kupoprodajne in račun, tle ne rabiš kopijo nove zavarovalne police, ki jo naredi novi lastnik tvojega bivšega avta.

Upam, da ti kej pomaga.
Bjorn
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Mogoče bi na tem mestu še dal predlog moderatorjem, da bi kot nek sticky dal kot nekakšno opozorilo na kaj mormamo biti kupci novih oz rabljenih avtov pozorni. recimo to, da ko prodajamo avto,da vedno novi lastnik pred nami naredi novo zavarovanje in ne da bo šele čez čas, ker je že možnost izkoriščanja tle.
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

hvala za odgovore.
Še nekaj mi ni jasno. A on lahko zavaruje avto, če ima samo kopijo prometne in svojo pogodbo, ki ni overjena?
To se mi ne zdi logično
rock n' roll
Bjorn
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pogodba more bit overjena
mkavci9
Alfa Member
Alfa Member

potem se pravi da če mu jaz jutri pošljem overjeno pogodbo om original prometno dovoljenje po pošti je samo od njega odvisno ali bo nov avto zavaroval na novo in mi poslal kopijo njegove police ali ne.

P.... ja, mojster je z murske sobote. Ne vrjamem da se bo hotel dobit v Ljubljani.
Mah nevem..., bomo vidli

Še to. Je kopija overjene pogodbe isto veljana kot original overjena pogodba?

hvala in ne zamerit če težim
rock n' roll
Bjorn
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Tako je, če mu jutr to pošleš pol je samo od njega odvisno a bo zavaroval ali ne. Zaenkrat ga držiš v šahu lahko, ker pogodba ni overjena, tako da v bistvu uradno ni kupu še avta....sam ni potrebno zaostrevat situacijo. Mu reč, da avto se enkrat na neki let kup in takrat bo pa ja kako pot do lj naredu.

Original pogodbo daš njemu, tebi ostane kopija in je čisto dovolj da na zavarovalnici z njo zahtevaš prenos bonifikacije na nov avto.
Odgovori
  • Informacija