turbina

Tehnična vprašanja, ki se dotikajo različnih modelov

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
DaviiD
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Maribor
Kontakt:

Alro: to je to ja.
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

DaviiD napisal/-a:Alro: to je to ja.
Aha hvala.....mi je manjkal 1% za bit 100% da je to to :lol: . Kaj ve kdo če se to dobi posamezno al samo skupaj s turbino ? V primeru da bi blo to krivo za moje preglavice. Namreč moj stroj zadnje dni do 2000 rpm ne gre nikamor, pa tudi turbina kasneje zalaufa (nekje na 2200rpm al še više.....prej je na cca. 1800rpm). Uglavnem v nizkih nima nobenga navora in ko vidi hrib je križ. Po menjavi lmm -ja se stanje ni izboljšalo, mogoče še poslabšalo. Bolj kadi kot prej, sploh do 2000rpm, pa še vedno je zamorjena. Je možno da je EGR ? Tester ni pokazal nič :? .
Slika
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Štore

Jaz te membrane še nisem videl, se mi je samo zdelo vredno povedat primer ki je tako nenavaden. In pa seveda upam da se jo da dobiti kot rezervni del. Sodelavec je dal za njo 150€ - rabljeno.
Uporabniški avatar
Bearex
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Štore

Alro: Tud njemu tester ni kazal nič, sam avto je čedalje bolj kadil in čedalje manj šel. Kolikor mi je opisal je podoben primer kot pri tebi. In mehanik se je kar nekaj časa ubadal z avtom da je našel napako.
andrejk
Alfist
Alfist

Preden boš karkoli menjal naj ti na servisu zablokirajo EGR (ni potrebna menjava, le zablokirajo cev). Mislim da bi to znalo biti vzrok, ker zadeva pogosto crkuje.
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ja samo zablokirat pri mjet -u je malo bolj zakomlicirano kot pri jtd 116KM baje. Se pa verjetno da, kolkor sem zasledil na enem italijanskem forumu. Probat ni greh.
Slika
DiaboliC
Alfa Junior
Alfa Junior

oj eno uprasanje..se komu sanja kako spravit torbino na avto ce ma avto karburatorje...????
Uporabniški avatar
Dräger
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

DiaboliC napisal/-a:oj eno uprasanje..se komu sanja kako spravit torbino na avto ce ma avto karburatorje...????
To ti bo znal povedat uporabnik Kopron ki je to naredil na Citröenu Ax.
petrck
Alfa Junior
Alfa Junior

alro: tisto kar kaže puščica ni nobena membrana. to je hidravlika zaklopke ki uravnava hod zraka v turbino - kot vsi vemo ne grejo vsi izpušni plini skozi turbino ampak se jih del zaradi ogromnih pritiskov spusti ven. če želimo večje pospeške pa se izpuh popolnoma preusmeri v turbino, kar se naredi s pomočjo hidravlike na katero kaže puščica. v tej hidravliki membrane ni.
edina membrana za katero jaz vem da je v blišini turbochargerja je tista v filtru. no če se ta membrana prenasiči je problem, še raje se pa strga - v tem primeru gre nefiltriran zrak v turbino, ki se po nekaj 100 km močno opraska do te mere, da motor bremza, in to zelo močno.

glede turbochargerja v tisti alfi z 2,4 motorjem - kot jaz vem se turbino zamenja pred 200 kkm zaradi velike obrabe. no če turbina dobro polni le v majhnem območju rpm je to znak obrabe - prične polnit, a pri previsokih obratih (v tem primeru že nad 3000 rpm) ne more več dohajat motorja in ga bremza. zamenjaj turbino!
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

petrck napisal/-a:alro: tisto kar kaže puščica ni nobena membrana. to je hidravlika zaklopke ki uravnava hod zraka v turbino - kot vsi vemo ne grejo vsi izpušni plini skozi turbino ampak se jih del zaradi ogromnih pritiskov spusti ven. če želimo večje pospeške pa se izpuh popolnoma preusmeri v turbino, kar se naredi s pomočjo hidravlike na katero kaže puščica. v tej hidravliki membrane ni.
edina membrana za katero jaz vem da je v blišini turbochargerja je tista v filtru. no če se ta membrana prenasiči je problem, še raje se pa strga - v tem primeru gre nefiltriran zrak v turbino, ki se po nekaj 100 km močno opraska do te mere, da motor bremza, in to zelo močno.

glede turbochargerja v tisti alfi z 2,4 motorjem - kot jaz vem se turbino zamenja pred 200 kkm zaradi velike obrabe. no če turbina dobro polni le v majhnem območju rpm je to znak obrabe - prične polnit, a pri previsokih obratih (v tem primeru že nad 3000 rpm) ne more več dohajat motorja in ga bremza. zamenjaj turbino!
Kje si pa ti hidravliko najdu :?: :roll:

Tisto je navadna membrana, ki uravnava izhodni tlak turbine (glede na izhodni tlak zraka odpira ali zapira bypass loputo - pokrovček na izpušni strani. :wink:
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

to je wastegate. in je kot nekaksna DIZA ki odpira loputico v turbini..

@alro : glede simptomou ki jih navajas je to to. zamenjati mores wategate in bo spilalo tako kot prej. Sam imam problem z wastegatom na Q4ki ker mi prehitro spusti tlak iz turbine in na 5000rpm tlak turbota drasticno pade. mogu bi pa se filat in filat :D menjaj in uzavaj naprej. za wastegate se pa prej pozanimaj kateri so isti ( lahko das tudi od kakega drugega turboa ta ventil)

LP
petrck
Alfa Junior
Alfa Junior

btw - bypass uravnava hidravlika
Uporabniški avatar
SHadowX
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1

petrck napisal/-a:btw - bypass uravnava hidravlika
katera hidravlika pa?
Emperor of The Dark Realm
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

hehe. se zdj sanjae o hidravliki. nobene hidravlike ni tam!
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No, če koga zanima pri meni je bil kriv EGR ventil, katerega se pa pri mjet ne da enostavno blokirat, ker ti potem računalnik kaže napako motorja. Zamenjava je rešila težave. Zdaj upam da bo en čas mir :doubt: .

LP
Slika
Odgovori
  • Informacija