2.4 JTD - poraba 9.9 L/100km!!!???

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
Uporabniški avatar
BRLE
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj

Fantje ne me met za enga mulca pa v vsakem post-u omenjat da ne znam vozit - sem že kar nekaj kilometrov dal skozi in imam tudi velikokrat družino s sabo v avtu tako da problem ni v meni!
Zdaj imam avto že nekaj časa in je stvar taka - če se vozim umirjeno 90-100 v 6. prestavi je poraba 6-6.5l. če se vozim po mestu (kar se največ tudi vozim trenutno, pozimi bo drugače zaradi službe) je poraba zelo hitro 9l - lahko tudi več če velike gužve in naredim 1km v 10 minutah - velik semaforjev 1., 2., 3. prestava klima na ful - veliko ustavljanja, prižiganja.
Relacija pa je tko - če vozim po AC po omejitvah ne gre čez 7, če ga stisnem do tolerance policajev(150) potem poraba 7.5, na zadnje sem se vozil po avtocesti 1000km večinoma s hitrostjo 170-180km/h pa je poraba okrog 8. - To je vse po BC-ju kar pa nisem opazil da bi se znatno razlikovala od dejanske(izračunane).
Naslov post-a je res 9,9 in vem zakaj - šele kupil avto, vsakomur pokazal kako leti zato gas do daske v vsaki prestavi - seveda več kot do tretje v Kranju po mestu redko kdaj.
Res je da rad velikokrat malce hitreje pospesim do željene hitrosti zato takoj sprejmem če moja poraba višja za pol litra od "normalnega" voznika. To pomeni da če je povprečje 7,5 (relacija/mesto/AC) potem je moja 8l. In tako mi je rekel tudi mehanik Sušnik in človek ima prav; "Normalna vožnja s 166-ko 2.4 jtd po Kranju skupaj z relacijo je od 8 do 8,5 - odstopanja so lahko velika glede na način vožnje in kje se voziš.
Tud sam je mel 166-ko tako da človek ve kaj govori. Pa tud verjetno mora bit razlika v porabi pri 100kw, 103kw(euro3), in 110kw(euro3) motorjih!
Novejši motorju bi kljub povečani moči(čeprav po specifikacijeh ni neke razlike) morali imeti manjšo porabo in emisije!
Moj je še stari motor(100kw)- dobr gre zame, dobr pa tud pije glede na to da je dizl - sam me ne mot - registracija nižja, zvok za dizla odličn, vožnja direktorska, pa vsake tolk časa me nima rada(se pokvari) čeprov jo mam zelo rad! :D

PS: danes sem šu malenkost bl zgodej v službo(6.30) - za moje 4,5 km kolikor imam do službe(pa tudi klime nisem potreboval) in ujel zeleni val poraba 6,1l/100km. =D>
Presenetla me je ampak mislim pa da je to rekord za to relacijo, ki jo imam; lahko jo pa kdaj komu pokažem pa naj poskusi 8) - sam ne sred noči ko ni nobenga na cesti!

PS2: Spravil sem ga na avtocesti pod 6 če je že gdo videl moj post ko mi je crknil kompresor pa sem se vozil zelooo počasi po AC(110-120km/h) - tako da glede na našteto je vse to verjetno normalno.

PS3(zadnji obljubim :wink: ): pri 3000 obratou pri polnem pospeševanju mi avto komaj opazno za stotinko zgubi moč - (res zelo malo opazno ker sem edini, ki je to opazil pa čeprou se kolegi kar dobro razumejo v avtomobile,pa to se ne zgodi vedno) - tako da sumim LMM - mogoče pa bi tud on kaj pomagal pri porabi če bi ga zamenjal(vsaj kak deci) - drugače na testerju ni pokazalo ničesar.

Zdej pa dost, če ne bo nepregledno - verjetno je že... :doubt:
V vsaki šali je malo šale (in veliko resnice)!!!
Piki
Alfist
Alfist
Vozilo: AR 156 SW 2.4 JTD 10V
Kraj: Ljubljana

Meni se zdi ta poraba povsem normalna. Tudi pri meni je podobna. Pet cilindrov je treba nahranit, ni kaj. Pri zelo fuč LMM-u avto ponavadi nad 2500 - 3000 obrati ne vleče več. Če se mašina lepo zavrti do konca in vleče do 4000 in še čez, ni po moje z LMM-om nič narobe.
Uporabniški avatar
BRLE
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Kranj

Vleče do 5000 obratou če je treba(mogu sem probat da vidim kje ma blokado pa po moje mi ga še kr ni zamoril) edino pri točno 3000 malenkost "cukne". Ampak res malenkost!
V vsaki šali je malo šale (in veliko resnice)!!!
alfafil
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: maribor
Kontakt:

-pri nas v službi vsi dizli od 105 do 136KM,če jih goniš na AC 170 in več,žrejo min. 8l,zato ne sekiraj se,si v povprečju :wink:
Uporabniški avatar
vesoljc
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Kranj, Celje

ja zarad prejsnga posta mi je postal jans ka je tvoj problem. Svojo lubico teras kot da je sluzben avto, vsi pa vemo ka se dela z sluzbnimi avtomobili ;)

pa brez zamere ;)
podal
Alfa Junior
Alfa Junior

No, pa še poraba moje 166-ke. Je 103kW, pa mam po BCju povprečno porabo zadnjih 43000km 6,2l. Kar verjamem BCju, ker vsake tolko časa preverim porabo še na kalkulator :)
Pa nisem ravno neki šparovec pedala za gas, jo pa držim dostikrat na 1100rpm, pa prav fajn kloka :P Vrtljaji gredo pa redko čez 3500, razen seveda po avtobanu. Saj ni smiselno priganjat v višave obrate, ko pa ni več moči tam zgoraj :P
Vuchko
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Ravne na Kor.

Meni se zdi ta poraba povsem normalna. Tudi pri meni je podobna. Pet cilindrov je treba nahranit, ni kaj. Pri zelo fuč LMM-u avto ponavadi nad 2500 - 3000 obrati ne vleče več. Če se mašina lepo zavrti do konca in vleče do 4000 in še čez, ni po moje z LMM-om nič narobe.

To men dela pa mi ni blo jasno zaka :? potem sm se pa nekod tolazil da bi to lahko bilo tovarnisko,vse dokler nisem zasledil teh postov. :?
Mi lahko kdo pove kaj je LMM?

p.s. Pri prvi in drugi prestavi se ne opazi skoraj nic da bi od 2500-3000 kaj manj vleklo,se pa opazi pri visjih prestavah.Mozno da bi zaradi tega avto kaj vec pil?Ker se mi zdi da mi alfica nekak prevec pije tudi ko se poskusim lepo peljat mi pije 10l 50% po mestu 50% relacijsko,ko mam pa tezko nogo pa tudi 12-13l.Vem pa da so alfe bolj pozresne zato nisem prej kaksne posebne pozornosti posvecal temu dokler nisem malo videl kolk ostalim trosi z enako masinoTo je sicer moja prva alfa in sem zadovoljen z njo.

LP
10 mi jih je reklo:"ne kupuj AR", ampak jaz sem jo vseeno kupil
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

OK takole:

Merilec pretoka zraka = AFM (Air Flow Meter) = LMM (Luft Masse Messer) = MAF (Mass Air Flow meter) = ...

Meri pa pretok zraka v motor in z njegovo pomočjo (in še z drugimi senzorji) ECU (Electronic Control Unit = motorni računalnik) izračunava tajming vbrizga, vžiga, ...

Edit
Nekam hudo veliko ti pije - si že skoraj pri moji V6 :?
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
123
Alfist
Alfist
Vozilo: Lancia Lybra 2.4jtd, 2004

Tudi meni se zdi ta poraba ogromna, s povprečno porabo, na celoten tank, še nisem presegel 6.5l, pa ga večkrat pohodim. :mrgreen:
Vuchko
Alfa Junior
Alfa Junior

Ce na racunalnik priklopim mi bo pokazalo kaj al ne?Men se res to ogromno zdi ceprav ne gledam tolk na porabo in mam vecinoma klimo izklopljeno in menjam na 2000 obratov vcasih celo manj.Kolko kaj kostajo te zadeve Merilec pretoka zraka = AFM (Air Flow Meter) = LMM (Luft Masse Messer) = MAF (Mass Air Flow meter) = ... ce mogoc kdo ve.
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

Senzor pretoka zraka stane okol 150 eurov v avtoelektroniki. Pri men je bil ta pojemek čutiti tik preden mi je avto vrglo v safety mode, ker je mela turbina prevelik tlak. Najprej nežen pojemek pri okol 2500 obratih, 300 obratov višje pa prižgana lučka kontrole motorja in orenk pojemek. Zdaj ko je to zrihtano pa vleče povsem zvezno do 4500 obratov, naprej nisem probal, ker je povsem brezpredmetno dizla tiščat v rdeče polje.
Vuchko
Alfa Junior
Alfa Junior

Žival torej je teb isto delalo? zamenjal tisti senzor pretoka zraka in je bilo okej ce sm te prav razumel?Mi lahko poves kaksna kontrolna lucka je to?Je mogoce tik nad obratomerom?Tole sem napisal pod drugo temo pa da ne bom se 1x pisal.

ko smo pri luckah me zanima ce kdo ve kaj pomen tista lucka nad obratomerom pri alfi 156 ker se mi je zadnjic prizgala 20 min. gorela in se je nato izklopila.Servisne knjige nimam ker je avto uvozen... v tistih minutah ko se mi je prizgala je bil hud naliv.Malo imam havbo odprto cca. 3 cm na eni strani od karambola.Ve kdo kaj bi lahko blo to?

p.s. kolk pa tebi pije tvoja?Ti zdaj pije kaj manj odkar si zamenjal tisti senzor?
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Kakšna lučka?

Ali je to v obliki injektorja, ki nekaj prši

ali je v obliki motorja Slika

ali je airbag Slika

PS
Se oproščam, ker ne najdem nobenih alfinih lučk :oops:
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

Vuchko napisal/-a:Žival torej je teb isto delalo? zamenjal tisti senzor pretoka zraka in je bilo okej ce sm te prav razumel?Mi lahko poves kaksna kontrolna lucka je to?Je mogoce tik nad obratomerom?Tole sem napisal pod drugo temo pa da ne bom se 1x pisal.

ko smo pri luckah me zanima ce kdo ve kaj pomen tista lucka nad obratomerom pri alfi 156 ker se mi je zadnjic prizgala 20 min. gorela in se je nato izklopila.Servisne knjige nimam ker je avto uvozen... v tistih minutah ko se mi je prizgala je bil hud naliv.Malo imam havbo odprto cca. 3 cm na eni strani od karambola.Ve kdo kaj bi lahko blo to?

p.s. kolk pa tebi pije tvoja?Ti zdaj pije kaj manj odkar si zamenjal tisti senzor?
Ko sem avto kupu je mel to napako. Prodajalec mi je rekel, da je zanič senzor pretoka zraka. Šel sem v avtoelektroniko, kjer so mi senzor pretoka zraka zamenjali pa je blo isto. Tko da sem dal nazaj svojga not. Na testerju je mehanik ugotovu prevelik tlak turbine, nekaj šaril po westgate ventilu in stvar zdaj deluje. Poraba je pri men nenormalno nizka. Čim grem na relacijo je vedno pod 6l, mestna do 10, skupno pa 6.9l v 7000km. Rekordna poraba 15,9l v 10km (tiščanje do 4500 obratov,...).Pa je ne šparam kej preveč. Pač šaltam na 2500 obratih, avto pa takrat zelo spodobno vleče. Men se je pržigala lučka v obliki motorja, ko je tlak presegel dovoljeno mejo, ko je padel na normalno vrednost, pa je avto spet normalno deloval.
Vuchko
Alfa Junior
Alfa Junior

Nasel eno sliko sam se bol slabo vidi vendar mislim da vsi vejo kater lucka je in so jo ze vidli.Sam pac servisne knjige nimam pa ne morem pogledat (nikol vec avta brez potrjene servisne knjige).

http://shrani.si/?2a/J/4re0UoZe/screenshot2.jpg
Odgovori
  • Informacija