vinjete

kar vam pade na pamet
Odgovori
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Teo napisal/-a:Poglej v Evropski uniji velja načelo, da bi "kao" naj bili vsi enaki in imeli enake pravice. In seveda pravica ni enaka zame, ki bom po avtocestah s 35€ vinjeto naredil 10000km kot enega turista, ki bo moral kupiti enako vinjeto za zgolj 200km vožnje po naših avtocestah.
Tud zame ni pravicno ko grem tranzitno cez Avstrijo da placam 10 dnevno vinjeto :doubt:
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

Ki stane 7€ ;)

Koliko pa plača povprečen Avstrijec na leto za letno vinjeto???
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Maribor-Tezno

letno vinjeto za Avstrijo imam in je cca 70€, niso pa kriti tuneli

vožnja od SLO HR meje do splita in nazaj cca 90€ (en krat)

v SLO polletna Vinjeta 35 €
(jaz bi uvedel še 5 dnevno za 20€ + tuneli gratis)

Diskriminacija pa je drugje, in ne le do turistov ampak npr, drkanje z avtocesto MB-Ptuj-Meja, Avtocesta ki to sploh ni ampak je c.rez.za mot vozila brez odst. pasa od MS naprej proti Pesnici itd.

Kaj pa Švica ??? Vzemi ali ne pridi, pa imajo višjo stopnjo demokracije od nas !
Zadnjič spremenil Uroš, dne Pe Jul 11, 2008 1:56 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uroš
Uporabniški avatar
kovach
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Teo napisal/-a:Poglej v Evropski uniji velja načelo, da bi "kao" naj bvili vsi enaki in imeli enake pravice. In seveda pravica ni enaka zame, ki bom po avtocestah s 35€ vinjeto naredil 10000km kot enega turista, ki bo moral kupiti enako vinjeto za zgolj 200km vožnje po naših avtocestah.

Priznajmo si, da je dejansko naš sistem res izkoriščevalsko nastavljen do turistov, kar je seveda posledica tega, da je celoten projekt vinjet bil izpeljal kot politično predvolilno darilo in zato precej površno.
hja usi enaki, zkaj pr ns celo avtocesto skačeš gor pa dol,u nemčiji,avstriji italiji majo pa lahk bolš avtoceste???? nasploh majo bol ceste povsod+da je npr. v nemčiji čist drgačn razpoloženje na avtocest,noben ne blenda trob nč ti ne kaže,z razliko k pr ns ti ma skor usak neki za pokazat,js mislm da smo lahk še nevem kako visok v EU pa bomo saj še neki cajta čisti balkanci... glih tko je blo z vinjetam,eni bi jo drgam limal ne tko kukr je v navodilih-balkan, brez zamere,pa ni nč slabga mišlen z balkanom :wink: sej musko majo uredu :D
Axi
Alfist
Alfist

Teo napisal/-a:Poglej v Evropski uniji velja načelo, da bi "kao" naj bvili vsi enaki in imeli enake pravice. In seveda pravica ni enaka zame, ki bom po avtocestah s 35€ vinjeto naredil 10000km kot enega turista, ki bo moral kupiti enako vinjeto za zgolj 200km vožnje po naših avtocestah.

Priznajmo si, da je dejansko naš sistem res izkoriščevalsko nastavljen do turistov, kar je seveda posledica tega, da je celoten projekt vinjet bil izpeljal kot politično predvolilno darilo in zato precej površno.
Res naj bi bili vsi KAO enaki. Zakaj potem ne velja prost pretok delovne sile na primer. Zakaj ti vsaka razvita zahodno evropska država postavlja neka prehodna obdobja za 5,10 in več let. A to ni diskriminatorno do nas :?: Pa nikjer ne vidim, da bi se kdo od njih kaj zelo sekiral zaradi tega!

A avstrijski sistem ni nastavljen izkoriščevalsko? Tudi jaz se lahko peljem samo par kilometrov po njuihovih AC pa še vedno plačam. Kaj pa plačilo tunelov in podobnega. A to je pa OK? Pa se nič ne sekirajo...

Slovenija trpi zaradi tranzitnega prometa od katerega nimamo nič. Razen smeti, uničenih cest, zastojev itd. Zakaj ne bi od tega še kaj imeli? A je pravično, da mi non stop financiramo vse ceste in nimamo od tega nič? Zakaj bi morali mi Slovenci skrbeti za to, da se bodo turisti na pol zastonj vozakali po cestah za katere mi plačujemo kot idioti? Če jim pa kaj ni prav so pa tudi lokalne ceste...In kaj bi bilo drugače, če bi stala 7 ali 10 dnevna vinjeta 15-20 EUR? V vsakem primeru bi večina morala kupiti dve vinjeti...

Skratka, na k**** mi gre, da smo vedno bolj papeški od papeža, nas pa vsi jebejo kadarkoli jim zapaše...Hvala, jaz imam tega dovolj...So vinjete za ceno 35 EUR oz. 55 EUR čisto OK rešitev ZA NAS, tujce pa vse kaznovati, če nimajo vinjete.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Uroš napisal/-a:letno vinjeto za Avstrijo imam in je cca 70€, niso pa kriti tuneli

Diskriminacija pa je drugje, in ne le do turistov ampak npr, drkanje z avtocesto MB-Ptuj-Meja, Avtocesta ki to sploh ni ampak je c.rez.za mot vozila brez odst. pasa od MS naprej proti Pesnici itd.

Kaj pa Švica ??? Vzemi ali ne pridi, pa imajo višjo stopnjo demokracije od nas !

No torej, ko mora domačin plačat 70€ prehodni turisti pa 7€ je o vsaki diskriminaciji odveč govoriti. Enako velja za Hrvaško. Plačajo tako turisti 90€ za ceste kakor tudi domačini, če opravijo enako pot. Pa še sploh niso v EU, da bi morali pazit kaj glede diskriminacije.

Glede cest rezerviranih za motorni promet se pa popolnoma strinjam s tabo. Tudi to je velika napaka.

O Švici, državi kjer je vsak kolovoz za njih avtocesta, kjer cela država temelji na kraji premoženja med drugo svetovno vojno ubit židov in kasneje še nacistov, kjer so ženske dobile volilno pravico šele leta 1976 in še bi lahko naštevali pa ne mislim niti govoriti. Če bi njih kdaj sprejeli v EU potem se jaz odselim v Avstralijo.
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

pa saj nikjer ne piše da en čeh ne sme malo raziskovat naš pašaluk in izkoristit vinjeto. Jaz tudi imam letno za avstrijo, pa vprašanje če jo izkoristim. V roku enega leta bo na hrvaškem tudi in tudi to bom kupil pač tako je.
Kar se tiče demokracije v švici pa je že off topic za to temo.

Torej jaz bi naredil 5 dnevno za 20€, tako da si vsak turist ki gre itak preko slovenije po 7 ali več dneh naj pač kupi dve za 40 ali pa eno pol letno za 35 € (demokratično) !
In pa seveda tuneli in prevozi z trajektom po sloveniji so vključeni kar pa pri sosedih ni, povdarjam !

Vsekakor pa je višek svinjarije da se moram v sezoni vozit zuaradi turistov iz službe domov najmanj eno uro ker ni urejena obvoznica in AC do meje. Tu pa vsaka logika in ljubezen pade !!!
Uroš
Pepsi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Teo napisal/-a: Če bi njih kdaj sprejeli v EU potem se jaz odselim v Avstralijo.
Je bila ena prvih povabljenih leta 1992, ampak niso hoteli zraven. Šli so v tak extrem da so prekinili vsa pogajanja in vse, in se je potem čez dve leti EU pač z njimi pogovorila o ineteresu enih in drugih in razvila poseben odnos na relaciji država - EU. Odnos s katerim je Švica profitirala več kot katerakoli druga država v EU :wink:
It doesn't matter what you drive, but how you drive it :)
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Res naj bi bili vsi KAO enaki. Zakaj potem ne velja prost pretok delovne sile na primer. Zakaj ti vsaka razvita zahodno evropska država postavlja neka prehodna obdobja za 5,10 in več let. A to ni diskriminatorno do nas :?: Pa nikjer ne vidim, da bi se kdo od njih kaj zelo sekiral zaradi tega!

Evropa temelji na osnovni podstavki, da zahodni kapitalisti želijo mlado/zdravo in predvsem poceni delovno silo iz novih članic. Da obdržijo red v lastni državi in kolikor toliko pomirjene svoje lastne delavce, ki jih novi izrinjajo, se uvaja te prehodne dobe in tako naprej. Ampak končni cilj, torej imeti čim cenejšo delovno silo od drugod jim vseeno lepo uspeva. Samo v Angliji naprimer je več kot 2 milijona priseljencev iz novih članic in dobičke, ki se ustvarjajo iz razlike plač domačega delavca in tujega, ki gredo v nebo.

Naslednji skoraj enako pomemben namen Evrope pa je, da stare članice zavzemujejo trg in kupujejo na razprodajah premoženje novih članic. Lep primer so Madžarska, Slovaška, Česka, ki so skoraj povsem ostale brez domačega premoženja.

Slovenci smo odlično zvozili vstop zaradi pametnih političnih odločitev v preteklosti. Ohranili smo veliko domačega lastništva, ki generira mnogo posrednih koristi. Kot primer recimo festival Lent, ki sedaj poteka v Mariboru, zahteva približno 2-2.5 milijona evrov sponzorskih sredstev za izvedbo. Med prvimi 40timi največjimi sponzorji ni niti enega samega tujega podjetja. Hkrati smo Slovenci odlično zvozili glede bega delovne sile, ki je pri nas minimalen v primerjavi z ostalimi novimi članicami EU. Sicer je razlogov za pozitivno naše stanje več, a če bi od 91 dalje sprejemali neumne odločitve bi danes vsekakor bilo drugače.

A avstrijski sistem ni nastavljen izkoriščevalsko? Tudi jaz se lahko peljem samo par kilometrov po njuihovih AC pa še vedno plačam. Kaj pa plačilo tunelov in podobnega. A to je pa OK? Pa se nič ne sekirajo...

Ne, ker ti plačaš 7€, domačin pa 70€. Tunela pa oba plačata popolnoma enako. In Avstrijci tudi na začetku niso predvidevali 10dnivnih vinjet pa so jih v to prisili zaradi koristi predvsem Nemcev.

Slovenija trpi zaradi tranzitnega prometa od katerega nimamo nič. Razen smeti, uničenih cest, zastojev itd. Zakaj ne bi od tega še kaj imeli? A je pravično, da mi non stop financiramo vse ceste in nimamo od tega nič? Zakaj bi morali mi Slovenci skrbeti za to, da se bodo turisti na pol zastonj vozakali po cestah za katere mi plačujemo kot idioti? Če jim pa kaj ni prav so pa tudi lokalne ceste...In kaj bi bilo drugače, če bi stala 7 ali 10 dnevna vinjeta 15-20 EUR? V vsakem primeru bi večina morala kupiti dve vinjeti...

Pravično bi bilo, da bi letna vinjeta stala okoli 200€, polletna okoli 130€ in tedenska okoli 25€. Tako bi sistem financiranja gradnje cest ne potreboval proračunske pomoči pa bi vseeno večina od nas prišla ceneje skoz.

Glede tranzitnega prometa pa se motiš. Obstaja tudi tranzitni tovorni promet, ki bi ga bilo nujno preusmeriti na železnice in ki v končni fazi tudi še danes plačuje cestnine po starem sistemu.

Turistični tranzitni promet je pa majhen naprem domočamu prometu. Zlasti ob upoštevanju tistih 15000 ljudi, ki se vsak dan vozi iz ostalih koncev v Ljubljano in ki v parih dneh skupaj naredijo več km po avtocestah kot vsi turisti na letni ravni skupaj. In če odštejemo transpšortni promet, ki je resničen problem pri nas, vsekakor avtoceste mnogo bolj koristijo nam kot pa turistom.

Skratka, na k**** mi gre, da smo vedno bolj papeški od papeža, nas pa vsi jebejo kadarkoli jim zapaše...Hvala, jaz imam tega dovolj...So vinjete za ceno 35 EUR oz. 55 EUR čisto OK rešitev ZA NAS, tujce pa vse kaznovati, če nimajo vinjete.

Ja in tako nikoli ne bodo več prišli k nam. Bravo. Na kaznih bomo pokasirali v državno blagajno recimo 1 milijon evrov, kjer bo to itak šlo za tanke, vojaške ladje ali dizajnerske stole. V turistični industriji pa bomo izgubili v naslednjih 5tih letih 10 milijonov evrov. Lep strel v nogo, ni kaj. Itak pa smo s temi cenami odprli možnost; da nam bo EU vsilila še cenejše vinjete za svoje državljane.
Zadnjič spremenil Teo, dne So Jul 12, 2008 2:12 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Uroš napisal/-a:pa saj nikjer ne piše da en čeh ne sme malo raziskovat naš pašaluk in izkoristit vinjeto. Jaz tudi imam letno za avstrijo, pa vprašanje če jo izkoristim. V roku enega leta bo na hrvaškem tudi in tudi to bom kupil pač tako je.
Kar se tiče demokracije v švici pa je že off topic za to temo.

Torej jaz bi naredil 5 dnevno za 20€, tako da si vsak turist ki gre itak preko slovenije po 7 ali več dneh naj pač kupi dve za 40 ali pa eno pol letno za 35 € (demokratično) !
In pa seveda tuneli in prevozi z trajektom po sloveniji so vključeni kar pa pri sosedih ni, povdarjam !

Vsekakor pa je višek svinjarije da se moram v sezoni vozit zuaradi turistov iz službe domov najmanj eno uro ker ni urejena obvoznica in AC do meje. Tu pa vsaka logika in ljubezen pade !!!

Uroš ne gre za demokratičnost, ampak za enakopravnost vseh ljudi iz EU. In enakopravno ni, da jaz naredim po avtocestah z vinjeto za 35€ 10000km v pol leta, turist pa z vinjeto za 20€ maksimalno 200km. Njega torej pride 100km 10€, mene pa 100km 0,35€. Tu je diskriminacija.

Zato bomo prisiljeni v uvedbo tedenskih vinjet po ceni kakšnih 7€ kar bo našo blagajno, od koder se financira gradnja cest, udarilo kot ne vem še kaj in bo zopet vse plačano iz davkoplačevalskega žepa.
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

žal vinjete niso popolnoma pravične niti pri nas niti v avstriji, švici, mađarski in ne vem kje še, jebiga nekdo pač to mora plačat.
Turizem in komoditeta nekaj stane. Jaz se mađaru ali čehu ne smilim ko kupim vinjeto on se pa meni ne smili (enakopravno)
Uroš
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

To je povsem legitimno kar praviš. Legalno pa bo tisto v kar bomo prisiljeni in sem prej zgoraj zapisal. Žal.
Uporabniški avatar
Uroš
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

po drugi strani pa se ne vrti cel turizem okrog teh čehov ipd (hrvaških turistov) in turkov ki prečkajo SLO v šentilju na poti za ZG. (to niso naši turisti saj od njih razen smeti in gužve nimamo nič).
Kaj pa recimo en italijan ki gre iz smeri KP v Panonske terme, on se pa najbrž ne bo sekiral saj je z vinjeto pridobil, mi pa tudi ne ker gre za našega turista !

Kaj bo pa legalno pa nam bo servirala vlada in nihče drug, kot vedno. Ostalo so vse špekulacije-tudi tvoji zapisi.
Zadnjič spremenil Uroš, dne Pe Jul 11, 2008 5:15 pm, skupaj popravljeno 2 krat.
Uroš
Bjorn
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

Teo napisal/-a:
Uroš napisal/-a:letno vinjeto za Avstrijo imam in je cca 70€, niso pa kriti tuneli

No torej, ko mora domačin plačat 70€ prehodni turisti pa 7€ je o vsaki diskriminaciji odveč govoriti. Enako velja za Hrvaško. Plačajo tako turisti 90€ za ceste kakor tudi domačini, če opravijo enako pot. Pa še sploh niso v EU, da bi morali pazit kaj glede diskriminacije.

Glede cest rezerviranih za motorni promet se pa popolnoma strinjam s tabo. Tudi to je velika napaka.

O Švici, državi kjer je vsak kolovoz za njih avtocesta, kjer cela država temelji na kraji premoženja med drugo svetovno vojno ubit židov in kasneje še nacistov, kjer so ženske dobile volilno pravico šele leta 1976 in še bi lahko naštevali pa ne mislim niti govoriti. Če bi njih kdaj sprejeli v EU potem se jaz odselim v Avstralijo.
fju, bol papeški od papeža. Cerkev te ima rada.
666
Bjorn
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

teo očitno ne razume kaj pomeni biti tranzitna država.
kuker škode naredijo tujci, je 35 euro še premal.
666
Odgovori
  • Informacija