Nihanje temperature pri zamenjanem termostatu

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
Overs[t]eer
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 3.2 GTA
Kraj: Ljubljana

Cevi niso nikoli prazne za termostatom - tipaš lahko kvečjemu ali so hladne ali tople, tko lahk predivdevaš ali je termostat skoz odprt ali ne...

edit: me je Barto prehitu :)
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

El Barto napisal/-a:@alfa_samec
A smem vprašat od kod tak način testiranja in kako je lahko ror prazen, če je ekspanzijska posoda nekoliko višje?
ne ne. jaz mam npr pri 2.0 TS (resda ni dizel, mogoče je to razlika) takole:

Slika

ko je termostat zaprt, motor hladen, je cev prazna, ker ne gre nič iz ali v hladilnik. ko je ogret pa se odpira in posledično se voda po tej cevi pretaka v hladilnik. za v ekspanzijsko mislim da je nekje bolj spodaj ali pa na drugi strani termostata. oziroma nevem kje je. :lol:
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Lej za termostat boš lahko poskusil samo s tipanjem zgornjega rora proti hladilniku ali ostaja hladen do normalne delovne temperatura ali pa se prične takoj ogrevat.

In če bi tisto stiskanje kaj pomenilo, bi lahko nonstop menjali termostate ...
Voda bo v vsakem primeru tekla nekam, če boš ror stisnu - ali mimo termostata v ekspanzijsko, ali pa skozi hladilnik in motor v ekspanzijsko.
Pa če imaš zrak v rorih proti hladilniku, je to dokaj čudno, ker se v tem primeru sistem ni dovolj odzračil.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

El Barto napisal/-a:Lej za termostat boš lahko poskusil samo s tipanjem zgornjega rora proti hladilniku ali ostaja hladen do normalne delovne temperatura ali pa se prične takoj ogrevat.

In če bi tisto stiskanje kaj pomenilo, bi lahko nonstop menjali termostate ...
Voda bo v vsakem primeru tekla nekam, če boš ror stisnu - ali mimo termostata v ekspanzijsko, ali pa skozi hladilnik in motor v ekspanzijsko.
Pa če imaš zrak v rorih proti hladilniku, je to dokaj čudno, ker se v tem primeru sistem ni dovolj odzračil.
nimam zraka. tako da nevem...jaz samo pravim kak je blo pri meni. ker sem mel tudi pokvarjen neoriginal termostat, ki je bil zmeraj odprt in takoj ko sem avto vžgal, je šibala voda v hladilnik, tako da sem celoten sistem ogreval (ni bilo postopnega odpiranja in zapiranja termostata) in je avto oz motor rabil 2x tolko časa, da se je ogrel na delovno temp.
Uporabniški avatar
infinity
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Saintilj

no v glavnem,danes em naročil termostat vernec al vernet cena 80€...samo še morm ugotovit ki je toti satan:D

a ma kdo kakšno sliko motorja da bi vido kje je skrit?

lp
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

ce ne ves kje je termostat predlagam, da menjavo prepustis nekomu bolj izkusenemu :)
Slika
Uporabniški avatar
infinity
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Saintilj

no teh termostatov sem menjal že kr nekaj,na službenem sprinetru pa na vseh avtih ki sem jih mel do zdaj....samo pač ker še nisem mel tega dekla plastičnega dol,pa me zanimna al ga ma ta italian,skritega kje u PM,al pa je pač normalno nekje na vidnem mestu?

zanima me tudi,katero hladilno tekočino priporočate,ker sem dost slišal(zdaj kolj je res) da igra neko vlogo tud barva da je kao rdeča bolša od modre al rumene,zdaj pa nvm!

hvala!

lp
sleby
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

po mojih podatkih je najboljsa fluorescentno zelena. najslabsa pa modra. nevem pa koliko je resnice na tem..
Slika
burecio
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ormož+Maribor

ČE bi bil pri meni termostat vedno odprt se niti do 65 70 nebi ogrela. Termostat je vredu ziher. Sej zdaj ko je topleje se zagreje normalno na 90. Pozimi pa crkuješ v teh avtih. Ni variante da bi avto zagrel kolko tolko hitro.
Ni možno
Miholl
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 sw
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

burecio napisal/-a:ČE bi bil pri meni termostat vedno odprt se niti do 65 70 nebi ogrela. Termostat je vredu ziher. Sej zdaj ko je topleje se zagreje normalno na 90. Pozimi pa crkuješ v teh avtih. Ni variante da bi avto zagrel kolko tolko hitro.
Seveda se ogreje do 65-70 med vožnjo voda pri odprtem termostatu. Kaj več pa ne....
Uporabniški avatar
colibry
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kontakt:

sleby napisal/-a:po mojih podatkih je najboljsa fluorescentno zelena. najslabsa pa modra. nevem pa koliko je resnice na tem..
najslabsa tekocina je rdeca ( petrol in ostala pizdarija ) , potem je modra, in najboljsa je florestentno zelena oz rumena. naj bi najbolje odvajala toploto iz sebe.
Foggy
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

colibry napisal/-a:
sleby napisal/-a:po mojih podatkih je najboljsa fluorescentno zelena. najslabsa pa modra. nevem pa koliko je resnice na tem..
najslabsa tekocina je rdeca ( petrol in ostala pizdarija ) , potem je modra, in najboljsa je florestentno zelena oz rumena. naj bi najbolje odvajala toploto iz sebe.
Čisto informativno me zanima od kje takšni podatki, so bili morda narejeni kakšni testi, ker tole se mi zdi bolj kot ne za lase privlečeno.
Dejstvo je, da vsak hvali tisto kar prodaja.
Sicer pa tudi nikogar ne poznam, ki je imel zaradi mešanja ali uporabe določene hladilne tekočino bilokakšne probleme.

Lp
burecio
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ormož+Maribor

Miholl meni se žal ni ogrela tako daleč ko je bil termostat zanič
Ni možno
didi 156
Alfa Junior
Alfa Junior

Foggy napisal/-a:Lahko bi povedal za kateri avto gre, letnik in motor. Obstajajo namreč različni termostati, ki različno odpirajo 78 ali 88 stopinj.

Lp
ZAKAJ! PROBLEM JE SAMO CE JE MOTOR VGASEN CE JE VZGAN NI PROBLEMA ODPIRAT! ZE OD STAREGA FICOTA NAPREJ JE TAK BLO! VROC MOTOR ODPRI KO JE VZGAN !!!(POCASI ZA VSAK SLUCAJ!!)
Uporabniški avatar
alro
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Nova Gorica/Gorenje pri Divači

Vidim da te malo j*** slovnica, da o tipki Caps Lock niti ne govorimo :roll: .
Slika
Odgovori
  • Informacija