Porast temp. do 130°C

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

airmike
Alfa Member
Alfa Member

Vodna pumpa je vredu?
umetnik1
Alfa Junior
Alfa Junior
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Novo mesto

Vodna pumpa je povezana z motorjem preko jermena, tako, da nima kaj crknit in bolj tiščiš bolj dela...
Nikoli ne zaupaj nekomu, ki trdi da je nezmotljiv !
umetnik1
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Novo mesto

Malo teorije o delovanju hladilnega sistema !

Avto ima termostikalo ki bo višji temperaturi uklaplja ventilator, ta tudi deluje kot senzor in je tudi edini senzor ki meri temperaturo vode v motorju. S tem senzorjem ti tudi pri števcu pokaže temperaturo vode.
Vodna črpalka v avtu nonstop deluje, ker je povezano z jermenom, torej voda skoraj neprestano kroži. Pa v motorju se voda ne zadržuje oz. ne črpa, ker je vse tko narejeno da kroži.
Da voda nebi nonstop krožila in da lahko motor dela na delovni temperaturi, pa je na cevki pred hladilnikom še termostat. Ta je čisto neodvisen od elektrike in se ponavadi odpre med 82-90 stopinj. Odvisno od termostata pri kateri temperaturi se odpre. Učasih so avti glih zaradi njega zakuhavali, ker ko se je pokvaril, je ostal zaprt ali odprt.
Danes pa naredijo tako, da če termostat odpove, ostane odprt.
Hladilna tekočina v motorju mora vedno krožit, čene pride po lokalnih vrelišč.
To se doseže tako, da je grelec kabine vezan na ta obtok brez ventila (tako ima večina novejših avtomobilov) in potem lopute uravnavajo pretok hladnega ali toplega zraka v kabino.
Potem je pa še termostat, ki je pravzaprav trismerni ventil:
- ko je temperatura hladilne tekočine nizka, je pretok proti hladilniku zaprt, odprt je pa by-pass prehod nazaj v motor
- ko je temperatura hladilne tekočine enaka nastavitvi termostata, se le ta premakne in zapre by-pass ter obenem odpre pretok vode poti hladilniku.

Vklop ventilatorja se pa izvede ali s stikalom na hladilniku, ko je izstopna temperatura previsoka, se pač vklopi ali pa preko senzorja na termostatu, ki pa meri izstopno tempereturo iz motorja, potem pa ECU določa kdaj se bo ventilator vklopil.
Hladilno sredstvo(mešanica vode in antifriza) cel čas kroži okoli motorja. Kar pomeni, da tudi vodna črpalka cel čas deluje, ker jo ponavadi poganja pasasti termen motorja.
Če se termostat recimo odpre pri temperaturi 90°C zadeva deluje nekako tako. Ko zjutraj avto vžgeš pri -10°C hladilno sredstvo začne takoj krožiti po hladilnem sistemu. Dokler je temperatura vode nižja od določene vrednosti je termostat povsem zaprt in voda kroži samo preko motorja, vodne črpalke in radiatorja za gretje potniške kabine. Ko voda doseže določeno temperaturo se počasi z naraščanjem temperature odpira tudi termostat, ki preusmerja povratno kroženje vode namesto v motor na hladilnik vode. Če začne temperatura vode padati se začne termostat spet zapirati in tako spet vodo začne preusmerjati samo nazaj preko motorja in jo s tem spet segreva.
Temperaturna nihanja so tukaj majhna, ker termostat zelo hitro reagira zato ima motor praviloma več ali manj konstantno temperaturo ne glede na to kako intenzivno se ogreva kabina vozila, ki seveda tudi ohlaja hladilno sredstvo in s tem motor pri izmenjavi toplotne energije.

Vsak termostat ima tudi majhno luknjo s kratko cevko v kateri je kroglica, ki omogoča minimalno kroženje ogrete vode tudi na drugo, hladno stran termostata obratno pa ne (kroglica deluje kot nepovratni ventil). Če voda do odprtja termostata ne bi krožila bi glavo motorja zvilo, da bi bilo veselje.
Nikoli ne zaupaj nekomu, ki trdi da je nezmotljiv !
Balki
Alfa Member
Alfa Member

umetnik1 napisal/-a:Vodna pumpa je povezana z motorjem preko jermena, tako, da nima kaj crknit in bolj tiščiš bolj dela...
Vodna pumpa lahko crkne in sicer se lahko vrti v prazno vsaj tako so men na servisu rekli. Je pa pri meni stvar sledeča ko je števec za temperaturo na cca 100-110 stopinj je dejanska temperatura vode cca 94 stopinj kar je normalno tako da sumijo na števec.
airmike
Alfa Member
Alfa Member

umetnik1 napisal/-a:Vodna pumpa je povezana z motorjem preko jermena, tako, da nima kaj crknit in bolj tiščiš bolj dela...
Seveda crkne :D

Taka je bla moja ko sem jo ven potegno:

Slika
Balki
Alfa Member
Alfa Member

Danes sem zamenjal tudi števce za prikaz temperature zadeva je popolnoma ista števec pokaže temperaturo čez 90 stopinj tam cca 100. Klical sem tudi Zego in mu pojasnil primer pa pravi, da je to popolnoma normalno tako, da se ne mislim več sekirati saj sem že vse zamenjal in to brez veze.
mire
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: koper

Jst mam nov stevec,hladinik,h klime,pumpo,senzor,termostat.
Pa se vedno isti problem.
rocna bok streha
airmike
Alfa Member
Alfa Member

mire napisal/-a:Jst mam nov stevec,hladinik,h klime,pumpo,senzor,termostat.
Pa se vedno isti problem.
Probi še avto menjat :P
mire
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: koper

Priznam,da mi tudi to hodi po glavi,sam bi vseno rabu se kak nasvet magari k komu se it posvetovat..
rocna bok streha
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

In kaj pravi senzor motronike, kakšna je temperatura?
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Uporabniški avatar
mkd156jtd
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: ljubljana-skopje

pri meni je vedno 70c,ko čakam v gneči gre do 90c se vklopi ventilator in ohladi spet nazaj.
svet se vrti okoli AR
pero666
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 166 3.0 V6 & 159 TI

mkd156jtd napisal/-a:pri meni je vedno 70c,ko čakam v gneči gre do 90c se vklopi ventilator in ohladi spet nazaj.
menjaj termostat. In to cimprej...
Uporabniški avatar
slayer
Alfist
Alfist

Pri 147 mi konstanto drži na 90, mogoče pozimi ali ob kakšni lagani vožnji v dolino nekaj stopinj manj, drugih nihanj pa ni.
SyGorg
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

Živ, meni je letos začela delati prav to TEMPERATURA SKOČ K 100 HUDIČEV !!! ... če mal bolj prtisnem (160-180km/h) ga zahajca(tam do 100-110 stopinj) al pa, če grem v klanc (pa ni kak boh ve ornk naklon, klanc pa recimo par km), pa tud če samo 100-130km/h, sm zadnč peljal do Jeruzalema in nazaj v Lj. in sem pršel do kakih 120-125 stopinj ... sm gledu u števc celo pot kot da bi peljal rally in mel 500 konjev pod havbo. No, res je tud da se razmeroma hitro ohladi nazaj na cca. 90 stopinj, ko pridem na ravnino. Če sem na klancu bi pa verjetno moral vozit 80km/h, da bi se kej shladilo. Če sploh.
Drgač ventilator dela, kompresor dela, vsa elektronka dela, mislm vse dela samo temperatura naraste hitro.
Zgodilo pa se mi je tudi to (začetek leta), da sem ga enkrat vozil 180-190km/h kar nekaj časa in mi je požrl dosti olja ... ampak sem to šele kasneje(dan/dva) opazil in nato dolil malo preveč olja, ker sem seveda gledal elektronski izpis na displeyu (bizgec) in ne direkt na palčki za olje. Tko da sm kake deci/dva sigurno preveč not dal. Ampak se mi zdi, da se ujemata obdobja - hitra vožnja:problemi s pregrevanjem.

Nekdo je nekaj omenjal počeno glavo al slabo tesnilo na glavi. Morm rečt, da se mi je na desni strani motorja (ne vem kaj je to točno - na sliki zg. desno, pod robom motorja(plastičnega pokrova), pri tistem dingl-danglu za zrak, takoj nad njem, na tem železju) začel poznat masten madež, ki mislim, da tja ne spada ... drgač gre alfica kot se šika ampak povezujem to olje s pregrevanjem(po moji kurji logiki), ker mislim da ga prej nisem opazil na tem mestu. (glej sliko - zg.desno) Slika

V glavnem, grem na morje naslednji teden in sem se odločil iti z avtom do južne dalmacije. Skrbi pa me to s pregrevanjem, da nebi denar za kamp ali apartma dal mehankarju v kakem Splitu!?!

V glavnem, sporočim, če kaj novega zvem glede moje mašine. Če pa ma kdo že kako idejo pa naj mi kar sporoči kje morm trikrat s kladivom potolčt in bo popravljeno :D

Uživajte Alfisti
pero666
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 166 3.0 V6 & 159 TI

trikrat potolcit ne bo reslo tezave. Zelo verjetno mas hladilnik ze precej slab. Preglej satovje, ce razpada, bo potrebna menjava.
Odgovori
  • Informacija