Temp. max do 70C

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

alfaboy
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Krško

Pozdravljeni...

Torej imam težavo, da se zadnje dni temperature le s težavo dvigne na več kot 70 stopinj. Pa še to večino časa krepko pod 70... Na predvidenih 90 se segreje le če avto stoji na mestu...

Kaj bi lahko bilo? A termstat ali kej drugega??? Kolko je kej cena termostata???

Aja, imam pa 156 2.0 TS letnik 2001

Hvala in LP
Alfist po duši!!
Uporabniški avatar
man&alfa
Alfist
Alfist
Kraj: žlebe

drugače kaj pa če greš kam u hrib a ti doseže 90, drugač je to lahko sam napaka števca, oziroma. lahko sam števc laže, kar je blo velik pisanega tuki na forumu,
alfaboy
Alfa Member
Alfa Member

Ne, se nikol ne dvigne.... Večino se tko po avtocesti furam, pa je vedno pod 70....
Alfist po duši!!
turbozob
Alfist
Alfist
Kraj: Gorenjska

Stevec laze za 5Celzija manj, tako da imas verjetno zjeban termostat. 120eur + delo
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Glede na to, da se temperatura na mestu dvigne do 90 stopinj je termostat. Pa dvomim, da je 120€, ker mislm da so za TS cenejši kot za JTD. No morda se motim :wink:
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

Vprašanje...

Meni je danes temperatura bila po cagarju konstanto na 90 stopinj, ko je šla malo čez pa se je vklopila druga stopnja ventilatorja, temperatura je padla tik pod črtico 90 stopinj in potem jovo na novo. Prej se mi to ni dogajalo ampak je bila temperatura konstanto (brez nihanj) kakšen centimeter pod 90 stopinj (kot je bilo že pisano na tem forumu, da je to normalno).

Termostikalo in termostat sta bila v preteklosti že menjana, koliko je to kilometrov nazaj ne vem iz glave...morda kakšno mnenje?
Uporabniški avatar
Binji
Administrator
Administrator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GT 3.2V6
Alfa Romeo 156 2.4
Alfa Romeo Spider 916
Kraj: Jesenice

Morda radiator?
Uporabniški avatar
kosir1234
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Žiri

dzuko napisal/-a:Vprašanje...

Meni je danes temperatura bila po cagarju konstanto na 90 stopinj, ko je šla malo čez pa se je vklopila druga stopnja ventilatorja, temperatura je padla tik pod črtico 90 stopinj in potem jovo na novo. Prej se mi to ni dogajalo ampak je bila temperatura konstanto (brez nihanj) kakšen centimeter pod 90 stopinj (kot je bilo že pisano na tem forumu, da je to normalno).

Termostikalo in termostat sta bila v preteklosti že menjana, koliko je to kilometrov nazaj ne vem iz glave...morda kakšno mnenje?
ko gre malo čez 90 se vkluči ponavadi prva stopnja, ko gre še višje pa 2.
Verjetno gre killer h koncu in se avto ne hladi več samo z vodno pumpu.

Dvigni avto in poglej stanje killerja, če se satovje drobi je konec z njim.
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Slovenska Bistrica

alfaboy napisal/-a:Pozdravljeni...

Torej imam težavo, da se zadnje dni temperature le s težavo dvigne na več kot 70 stopinj. Pa še to večino časa krepko pod 70... Na predvidenih 90 se segreje le če avto stoji na mestu...

Kaj bi lahko bilo? A termstat ali kej drugega??? Kolko je kej cena termostata???

Aja, imam pa 156 2.0 TS letnik 2001

Hvala in LP
Jaz mam 1.9 jtd pa isti problem; s tem da moja temparatura vecinoma kaze 75 stopinj, obcasno (ob vecji obremenitvi motorja) pa le ta potuje do 90 stopinj, preko se mi ze vklopi ventilator.

Prava temparatura bi morala biti 88 stopinj.

Poglej pa ce nimas slucajno satovje na hladilniku fuc; jaz imam narejeno tako da je pred "hladilnikom vode" se hladilnik klime. Pozimi mi tako sol s ceste "preide" hladilnik klime in se "vgnezdi" na hladilniku vode. Satovje je dobesedno razpadlo in sem ga moral menjat. Skupen zbir stroskov zgleda takole:

Nov hladilnik vode = 140€.
Vodna pumpa = 31€
Termostat = 47€.
Paraflu = 7 l (so tecni na servisu s tem paraflujem):mrgreen:
Delo za dizla: vodna pumpa (2,5 h), termostat (0,5 h), hladilnik = tam okol 2-3 ure (je potrebno prednjo stostango dol vzet).

Zgornja varianta ti je najbolj crna opcija od vseh (pa kaksen slauf ter objemko za hladilnik se zran pristej k tej varianti). Ce je s hladilnikom vode vse OK, pol ni take panike. Je pa res tudi da so za dizle drazji rezervni deli kot za bencince :wink:
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

dzuko napisal/-a:Vprašanje...

To ni mus da je kaj narobe; kako se ti pa pricne zagrevati motor? Prec pocasi ali obicajno...

Jaz sem opazil, da se je motor pricel ogrevati (ob voznji) obcutno pocasneje kot obicajno (v tem vrocem vremenu).
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

Iščem temo pa ne najdem, kjer je nekdo meril temeperaturo vode, čeprav cagar ni na 90° ampak kakšen centimeter pod, kjer je bilo ugotovljeno, da je to normalno in da je veliko folka brezveze menjalo termostat. :wink:

Pri meni je odkar imam avto skoz bil cagar pod 90°, kot da bi kazal nekje 83°, ob obremenitvah je narastel za milimeter ali dva, se je vključila druga stopnja in temperatura je lepo padla nazaj. Temperatura je bila torej pravilna, cagar pa pač kazal po alfino in tudi to naj bi bilo pravilno (ne najdem tiste teme).

No včeraj pa sem tik pred domom opazil da je cagar na 90°, kar sem prvič videl, avto sem ustavil in čakal kaj bo, temperatura je še kar naraščala, ene tri milimetre nad 90° pa se je vklopila druga stopnja in temperatura je padla nazaj na 90° in situacija se je ponovila. Prej mi če je avto stal temperatura ni nikoli naraščala.

No danes zjutraj lepo vžgem avto in se peljem na šiht, avto se normalno segreva, cagar se ne ustavi tam kjer se je prej ampak gre proti 90°, potem pa ene 3 milimetre prej se očitno vklopi druga stopnja in pade nazaj na tistih "83°" po skali in potem je z minimalnimi nihanji milimeter gor dol ostala na istem. Tako je bilo tudi prej, tako da zdej al bo nekaj šlo, al pa je včeraj alfo nekaj zatrgalo, ker potem se mi je zdelo vse normalno.

Hladilnik je bil menjan 80k nazaj, na uč in otip mi deluje kot nov, satje je čvrsto in ne opazim nič čudnega, termostikalo je bilo menjano 10k nazaj, ker sem mislil, da je zaradi njega temperatura pod 90° po cagarju (potem pa naslednji dan videl tisto temo z merjenjem temperature ;) ). Termostat je bil tudi menjan, samo ne vem kdaj, verjetno kakšno leto do leta pa pol nazaj.

No bom videl kaj bo na poti domov, upam da je bil samo preblisk... :roll:

Ps..verjetno ni nepomebno, pred kakšnim tednom sem namreč dolil skoraj kakšnih pol litra hladilne tekočine, mi jo je pobralo v zadnjih 15k km ampak sem včeraj preveril in je na ustreznem nivoju..
Balki
Alfa Member
Alfa Member

Tukaj je ena tema o temp. motorja. Opisan je tudi moj problem menjano je bilo praktično vse temperatura po števcu zleze čez 90 stopinj dejanska temperatura vode pa je 97 kar je normalno.

viewtopic.php?t=21265
alfaboy
Alfa Member
Alfa Member

Binji napisal/-a:Glede na to, da se temperatura na mestu dvigne do 90 stopinj je termostat. Pa dvomim, da je 120€, ker mislm da so za TS cenejši kot za JTD. No morda se motim :wink:
Na pooblaščenem servisu 73€, na nepooblaščenem od 40 do 60 nekje...
Alfist po duši!!
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

dzuko napisal/-a:Iščem temo pa ne najdem, kjer je nekdo meril temeperaturo vode, čeprav cagar ni na 90° ampak kakšen centimeter pod, kjer je bilo ugotovljeno, da je to normalno in da je veliko folka brezveze menjalo termostat. :wink:

Pri meni je odkar imam avto skoz bil cagar pod 90°, kot da bi kazal nekje 83°, ob obremenitvah je narastel za milimeter ali dva, se je vključila druga stopnja in temperatura je lepo padla nazaj. Temperatura je bila torej pravilna, cagar pa pač kazal po alfino in tudi to naj bi bilo pravilno (ne najdem tiste teme).

No včeraj pa sem tik pred domom opazil da je cagar na 90°, kar sem prvič videl, avto sem ustavil in čakal kaj bo, temperatura je še kar naraščala, ene tri milimetre nad 90° pa se je vklopila druga stopnja in temperatura je padla nazaj na 90° in situacija se je ponovila. Prej mi če je avto stal temperatura ni nikoli naraščala.

No danes zjutraj lepo vžgem avto in se peljem na šiht, avto se normalno segreva, cagar se ne ustavi tam kjer se je prej ampak gre proti 90°, potem pa ene 3 milimetre prej se očitno vklopi druga stopnja in pade nazaj na tistih "83°" po skali in potem je z minimalnimi nihanji milimeter gor dol ostala na istem. Tako je bilo tudi prej, tako da zdej al bo nekaj šlo, al pa je včeraj alfo nekaj zatrgalo, ker potem se mi je zdelo vse normalno.

Hladilnik je bil menjan 80k nazaj, na uč in otip mi deluje kot nov, satje je čvrsto in ne opazim nič čudnega, termostikalo je bilo menjano 10k nazaj, ker sem mislil, da je zaradi njega temperatura pod 90° po cagarju (potem pa naslednji dan videl tisto temo z merjenjem temperature ;) ). Termostat je bil tudi menjan, samo ne vem kdaj, verjetno kakšno leto do leta pa pol nazaj.

No bom videl kaj bo na poti domov, upam da je bil samo preblisk... :roll:

Ps..verjetno ni nepomebno, pred kakšnim tednom sem namreč dolil skoraj kakšnih pol litra hladilne tekočine, mi jo je pobralo v zadnjih 15k km ampak sem včeraj preveril in je na ustreznem nivoju..
Meni tudi isto dela; na mestu mi prične temparatura naraščat do 90 stopinj, kar se mi prej ni dogajalo. Sem menjal hladilnik, pa je malo bolje - ampak to ni to. Značilno pa je naraščanje temparature do 90, sploh ob večjih obremenitvah (beri: vožnja v klanec dalj časa).

Termostat čez čas mal "zarosta", zato se ne odpira in zapira več tako tekoče. Sčasoma ti bo pričel temparaturni razpon še bolj nihati. Avto se ti ne bo pričel normalno ogrevati - rabil bo dalši čas.

Praktičen nasvet če se misliš tako vozit; daj notri hladilno tekočino z višjo stopnjo vrelišča da ne bi kaj "slučajno bilo". Pa na daljše ture priporočam da imaš temparturo nenehno pod kontrolo. Pa še adut v rokavu (moja izkušnja z Opel Kadet 1.6 D:mrgreen: )...ko greš v klanec in ti temparatura narašča daj gretje ter ventilator na max., obvezno odpri tudi okna da se ne skuhaš O:)

Jaz sem nabavil vodno pumpo in termostat XYZ znamke. Bom dal not in poročal če bo kaj bolje, poleg tega pa ni tako velik strošek. Drugač pa imajo JTD-ji težave s temparaturo, nič novega. Že 1.9 TD v Fiatu Ducatu - mašine so šle kot hudič, samo so imele težave s temparaturo. Podvozje je prav tako škripalo...hja...odkod le Alfi 156 prednja prema in motor ()::
Uporabniški avatar
dzuko
Alfa Freak
Alfa Freak

@Balki...sej 97° ni normalno? A ni normalno 83° pri prvi stopnji ventilatorja in 87° pri drugi?..oziroma tudi če je normalno, prej ni bilo tako, sploh pa ne v hladnem vremenu pri krajši vožnji v klanec...

@alfaboy..ne vem za katere si ti dal ceno, ampak original za 1.9 jtdm pride 107 eur.. :|

@spartan..jah očitno je res termostat, sem zmenjen z mehanikom, da ko bom delal reden servis (čez slab mesec verjetno) da priklopiva na tester pa se greva vozit. Mi gre pa na živce, ker zdej vsi govorijo, da to je čist normalno, da se avto tudi malo več segreje kdaj pa kdaj. Ja ok, se strinjam, samo pol se tudi shladi, ne da ostane na "segretem", pa ne zgodi se to na mestu. :roll:

Sedaj skoz spremljam temperaturo, pa če bo ostalo isto pač bo zdržalo do servisa, samo tale izredni strošek je čisto v nepravem trenutku...
Odgovori
  • Informacija