Volanska letev - AR 159

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Blindek
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ljutomer

nove so vsekakor drugačne in je napaka odpravljena
Denis 159
Alfist
Alfist
Kraj: Sevnica

Jaz sem si pa kar oddahnil, ko mi je mehanik povedal, da je bila na moji že menjana.
Uporabniški avatar
Dezzo
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Laško

@Denis 159: Nismo vsi taki srečkoviči :?

Bo zgleda treba najti eno novo, ker nočem imet potem še opravka s tem.
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak
Kraj: Slovenska Bistrica

Dezzo napisal/-a:Torej tudi jaz imam to volansko letev zadnje dni pogosto v mislih. Pri pregledu se je pokazalo, da je pričela rjaveti - na levi strani malo bolj kot na desni (baje je bolj pogosto prav obratno). Bila je notri v manšeti tudi voda - olje zaenkrat brez problemov.

Kar sem dal menjat je notranji končnik, ker je bil že zelo bogi, letev so mi tudi obrusli in namazali.

Rekli so, da je to začasna rešitev in da bo treba menjat, tako da sedaj iščem razne variante. Ne vem al naj dam obnovit al kupim novo (kje zunaj al tu).
Glede obnovljene ne vem ali je to res ekvivalent novi. Pa tudi ali mi bo taka potem spet pričela delat probleme čez čas. Kolikor sem seznanjen so nove (po l.2007) drugače konstruirane?

Še to - je kdo že mogoče bil uspešen pri uveljavljanju te napake pri prodajalcu? Avto je bil kupljen pri dilerju prek kake pol leta...
Malo sem si bral poste o volanskih letvah; kolikor vidim jeklo uporabljeno za volansko letev ni najboljše kakovosti.

(1) Odmontiraj letev in jo termično poboljšaj, se pravi najprej kaljenje da dosežeš trdoto, nato popuščanje da sprostiš napetosti v materialu. S postopkom bi se morale pore v materialu bolje zapreti. Sam bi še dodal kakšno črnjenje v smislu nanosa Fe3O4 (vrsta rje, ampak zaščitne) ter potopil v Tectly anti-korozivno zaščito. Nima več kaj bit.

(2) Lahko pa tudi nabaviš palico primerne debeline in jekla boljše kakovosti (mislim da bi že C45 naredil trik, čeprav ne dam roke v ogenj). Tudi če ni pravilnega premera ni panike, CNC postruži ter malo porezkaj konce pa bo. Mislim pa da v savinjski ena firma dela ozobljenje (nazadnje sem bral članek na net-u da so bili za Schäffler Group dobavitelj leta 2007). Drugače pa bi lahko zobe naredil z rezkarjem. Vglavnem...zadevo ima vsaka malo bolj normalno opremljena orodjarna.

(3) Imaš pa tudi varianto da nabaviš rostfrei zadevo. V Sloveniji je enih par firm, ki se ukvarjajo s specialno obdelavo rostfrei materialov. Mislim da imajo par mašin znamke Puma za mehansko obdelavo.

(4) Lahko pa letev prebarvaš s posebno sintetično barvo (oljeobstojna), ki se uporablja za menjalnike proizvodnih linij hladnega vleka. Cena mislim da je enih 20 €. Ne vem pa več kako se zadevi reče...

Kdo pa je proizvajalec te letve...a mogoče Delphi (NextTeer)?
Uporabniški avatar
ramo
Alfist
Alfist
Kraj: Ljubljana

letve.
Uporabniški avatar
Dezzo
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Laško

@spartan: to pa je strokovni prispevek :) Edini problem je da jaz nism tolk tehnika, da bi se lotil zadeve na tak način. Mogoč pa vseeno kdo dobi kako idejo iz tega.

Jaz sem bolj razmišljal v smeri nakupa nekje zunaj (ebay varianta), ali novo ali rabljeno. Rabljeno bi se dal dobit za cca. 200€, edin problem je, da ne moreš vedet, ali je brezhibna (sm najdu v DE eno firmo ki prodaja rabljene dele, pa bi lahko dobil letev od alfe l.2007 za cca. 200 €).

Pri nabavi obnovljenih zunaj je pa največji problem, da je treba nazaj poslat svojo, kar pa spet prinese k stroškom poštnine, kar ni zanemarljivo.

Zanimivo mi je, da še noben ne dela ekvivalenta te letve, da so le original n obnovljene original na trgu...za vsako drugo malenkost imaš vsaj pet alternativ. Bi pa bilo res zanimivo vedet kdo je proizvajalec teh letev - še nisem nikjer zasledil tega.
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

Imaš več proizvajalcev; Tedrive, TRW, NextTeer (bivši Delphi), Jtekt in ZF so tisti katere poznam.
chocki
Alfa Member
Alfa Member

Še lahko kdo pove bolj natancno koliko pride sama menjava(delo) te letve na pooblasčenem servisu? recimo, da jo sam kupis nekje drugje in jo daš k njim zamenjat
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kontakt:

Spartan vsaka od tvojih rešitev je hkrati poslovna ideja. ;)
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
jany1
Alfa Junior
Alfa Junior

Pozdravljeni tudi jaz sem sedaj v klubu ˝zamenjati volansko letev˝ na moji alfi 159 letnik 2006. Dal sem delat veliki servis in so ugotovili da je čisto zarjavela volanska letev oid manšeto. poslikali so in mi pokazali slike pri plačilu servisa. Rekli so da bi pri njih stalo menjava volanske letve z novo ter nova posoda za olje optika novi vijaki ter delo 990€. Pri stepančiču. Imate kakšne izkušnje s tem? Je kdo menjal in kje?
Uporabniški avatar
pelinkovec
Alfa Member
Alfa Member

Smola - jaz sem to štorijo dal čez pred slabim letom. Kupil sem jo pri Servocom (cena cca 500€), menjava na pooblaščenem servisu (Adria NM) + servo olje + optika je bilo dobrih 120€, torej sem skupaj dal dobrih 600€. Ni malo, ni pa tako veliko, kot so tebi naračunali...

Lp
Uporabniški avatar
Creed
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Na žalost tuki nima prstov "smola" vmes...ampak šalabajzerji v IT!

LP
jany1
Alfa Junior
Alfa Junior

Pelinkovec če sem prav razumel si jo kupil v servocomu in jo nesel na pooblaščeni servis da so ti jo menjali? Zanimivo je to da mi jo tu menjajo mojo pa obdržijo dajo obnovit in spet nekomu notri dajo. Sem bral tu na forumu glede stroškov menjave zato mi je bilo malo dosti 1000€ dati za to. Še moram malo brskati dalje kje bi še menjal za malo ceneje. LP
Uporabniški avatar
pelinkovec
Alfa Member
Alfa Member

jany1 napisal/-a:Pelinkovec če sem prav razumel si jo kupil v servocomu in jo nesel na pooblaščeni servis da so ti jo menjali?
Tako je. S tem, da imam staro še vedno pri sebi. Jaz sem se takrat zanimal, kako najceneje priti skozi - mislim, da je to tako preko servo com. Ali pa kakšen avto odpad v ITA za 159-ke letnika 2007 in naprej...

Lp
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

jany1, mogoče ti bo tudi ta tema kaj pomagala:
viewtopic.php?t=15529&highlight=notranji+kon%E8nik
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;