5-valjniki, torej 2.0, 2.0 20V Turbo kot 2.4 veljajo za ene boljših Fiatovih motorjev, sploh kar se vzdržljivosti in pokvarljivosti tiče.
A iz izkušenj lahko rečem le, da je meni osebno Thesis pretežek in prevelik avto za ročni menjalnik, z avt. ga je precej lepše vozit, sploh ker te avto ne sili v hitro vožnjo, ravno obratno, ko se vsedeš vanj te pomiri. Je pa pomojem vse stvar navade. Druga stvar glede 2.0 Turbo je pa to, da je motor kot večina turbo motorjev, sploh iz tistega časa v spodnjih obratih precej mrtev, kar ne bi bil problem če bi tehtal dobre 1,5 tone kot AR 166 ali kappa, ampak masa znaša 1,7 tone, pri V6 pa dizlu pa je celo preko 1,8 tone. Koliko pa sem bral vtise lastnikov pa trdijo, da ko turbina začne delat dobiš občutek da ima avto precej več konjev.
V kappi je ta motor imel sicer 220 konjev in 309 Nm pri 2750 obratih, v Thesisu pa ima 308 Nm pri 2200 obratih.
Glede na to da ima 2.0 turbo 185 konjev, kar je nad 130 kW, mogoče ne bi bilo slabo pogledat k 3.0/3.2, ampak je samo ena na avto.netu. Res pa da imajo pri Triglavu nove zavarovalne razrede in tako padeš v razed do 150 kW, ki je pri AO+ ene 200 € cenejši kot je bil prej nad 130 kW.
Mi je pa tale iz oglasa sumljivo poceni, namreč tiste, ki jih jaz gledam v tujini okoli letnika 2006 so približno 2x dražji, ta boljši V6 primerki so namreč od 14.000-20.000. Ampak če dobiš tak avto za 7k eurov s sicer sumljivimi dobrimi 90.000 km, hvalabogu, čeprav tem kilometrom ne verjamem.
Če hočeš kaj več o Thesisu nasplošno vedet pa lahko pošlješ ZS, nekaj malega sem pisal tudi na lancia forumu, pa nekaj dolgih postov na a. com-u

. Moje mnenje je vsekakor da je avto bolši od konkurence iz tistega časa, sploh interier je nekje na meji med E-klaso in S-klaso, čeprav je thesis cenovno in velikostno pozicioniran ob e-klaso. Vedno pa glej letnike 2003 oz. raje 2004+, 2003 so nadgradili elektroniko, 2004 pa še baje tudi avt. menjalnik, vsaj tako je povedal en lastnik na lancia forumu, namreč glede menjalnika nisem prej vedel.