Sklopka - AR 147, 1.9 JTD(m)...(8V in 16V)

Tehnične teme o modelih 156,147 in GT

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Tole sem že večrat slišal da lahko pedal sklopke cvili, treba je podmazat tam kjer je zatič ki drži pedal na mestu...

Pa preveriti v kakšnem stanju je. Ker je znana napaka da je zatič pedala odpadel in si ostal z nepremičnino...
Uporabniški avatar
GS
Alfa Junior
Alfa Junior

Prejšnji teden so mi na v sklopu rednega servisa z silikonskim sprejem baje pošprical ampak je še bolj cvililo... ni se uteklo.Takoj popoldan sem šel kupit svoj sprej in pod pedalom sklopke pošprical (opr. izrazu) "cev", naredil krog a še vedno ni pomagalo. Čez pol ure sem spet poskusil in hvala bogu ni več cvililo.

Ampak... je pa sedaj drug problem, namreč tempomat ne dela več. :\ Žal mi je, ker ga nisem preveril takoj po prevzemu avta. Kaj bi lahko v teoriji naredu v predelu pedal, da ne dela? Kakšna tipala, konektorji ipd? lp
Uporabniški avatar
JC29
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Peugeot 308 SW GT / 2.0 BlueHDi / 180 KM / EAT 6
Kraj: Ljubljana

Glede na to, da se tempomat izklopi ob pritisku na sklopko, lahko da je tam spodaj kakšno stikalo pa si ga zapacal? Sicer ne vem na kakšnem principu deluje to, tako da lahko samo ugibam.
Uporabniški avatar
GS
Alfa Junior
Alfa Junior

Good guess... #-o Bo treba dat pedalo dol, če hočm pridt do njega?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Evo nas junake, spet mam problem...

V nedeljo zjutraj je tudi nas presenetila povodenj in ker je začelo riniti v hišo je bilo treba avto umakniti na višji nivo, da ga nebi zalilo. Avto sem iz garaže zapeljal v rikverc čez dvorišče in na cesto, (cirka 20m dolga pot) edina stvar ki je bila, da je bila voda v tistem trenutku globoka že kar kakih 25cm. Tako da je bil spodnji del motorja sigurno v vodi.

Takoj ko sem prišel z avtom iz vode se je zaslišalo cviljenje jermena... No potem sem avto parkiral na šolskem igrišču kakih 100m od doma, in ga pustil tam do ponedeljka zvečer, ko sem ga šel iskat. Takrat je bilo že vse suho.
Avto je vžgal BP, jermen ni cvilil nič. Ampak takoj ko sem spustil sklopko je avto nenormalno potresel. Vsakič ko sem malce hitreje spustil sklopko je zatreslo k svina. Nenormalno za vozit. Naredil sem kakih 500m takrat, ker dlje se niti nisem moral peljati, ker so bile vse glavne ceste okoli vasi zalite.

No potem je avto stal do danes zjutraj, ko sem šel v službo. Zjutraj je ene dvakrat še malce močneje zatresel, pri speljevanju (samo kadar se spušča sklopka) potem pa ni več treslo, niti pri močnem pospeševanju okoli 2000 obratov, tako da izključujem opcijo da bi bilo kaj narobe z vzrajnikom ali drugimi pogonskimi sklopki, ki trpijo kadar je veliko navora. Spomnim se da mi je po prvih metrih v avtu prišlo na misel "kako je mehek pedal sklopke...", zdel se mi je mehkejši kot ponavadi...

Po vožnji v Ljubljano je že vse zgledalo zelo OK. Tresenja pri speljevanju ni bilo več.

Dokler nisem vžgal avta za domov, ko je spet občutno (vseeeno veliko manj kot v ponedeljek) potresel, in se potem ko sem naredil par kilometrov umiril. Potem pa šok.
5km pred domom v 5. prestavi pri kakih 2000 obratih pohodim gas (je pač tak del ceste da ga z veseljem zahodim :)) in obratomer poskoči proti 3000, hitrost pa nikamor (sklopka zdrsuje na polno), šaltam v 6. efekt še hujši. O_O

Do petka ko sem avto nazadnje vozil pred poplavo s sklopko nisem mel nikakršnih problemov, stara je dobro leto, prejšnja mi je tudi zdrsovala, samo niti približno ne toliko kot to danes, pa takrat sem jo vozil še dolgo časa po tem ko je začela drset pa ni blo nikol tko hudo.
Sklopka ki je pa zdaj notri je "ojačana" varianta z močnejšo potisno ploščo...

Torej mi lahko kdo razloži kaj se je zgodilo tukaj? Je prišlo do tega da je do lamele prišla voda in je zaradi tega "zarjavela" in "razpadla"?

Drugače si jaz ne morem razlagati tega...

What to do now? Čakat da crkne (kar se mi zdi da bo zelo kmalu glede na to kako je drsela)...
Doma imam še staro lamelo, ki sem jo menjal lani, mogoče bi nesel to lamelo k Sinterju da vžre gor karbon pa to dam v avto?

Bah, k da ni že tko dovolj pizdarij :/
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Slovenska Bistrica

Poskusi razstavit in poglej kaj je. Samo to so zopet stroški.

Lahko pa počakaš par 1000 km da vidiš kako se ti bo sklopka obnašala v prihodnje.
Uporabniški avatar
Killergame17
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12V QV Q2 1990 in Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTDm 2005
Kraj: Brežice
Kontakt:

pomojem edin da je "zarjavelo" vse skupi..ker praviš da si ga pol pustil tam na igrišču neki časa..pa če je bla voda med lamelo in vztrajnikom,da je nastala tista površinska rja(tko ko na diskih),pa da bi zarad tega zdej zdrsovala mogoče..moje skromno mnenje :)

mogoče še mal probat vozit,da bi se vse skupi "pobruslo" če bo kej boljše..
Alfa 164 3.0 V6 12V QV Q2
Alfa 156 SW 1.9 JTDm 16V 2005

Spletna trgovina z avtodeli Alfa R
http://www.alfa-parts.net
http://www.facebook.com/shop.alfar
http://www.facebook.com/Italianengineworkshop
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Jah, danes sem naredil skoraj 100km, vmes je bil tudi veliko šaltanja, ker sem moral čez hribe, saj pot po kateri grem ponavadi še vendo ni prevozna zaradi vode, tko da če se do sedaj ni rja odstranila, ...

Nevem no, fakinšitodjajc :D

Sam upam da ne bom kje ostal če se misli zadeva kompletno dis-integrirat...
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

Jaz mam tudi lamelo zvito in zna včasih grdo zagrabit. Sicer zdrsava ne.

Se človek počasi navadi.
Uporabniški avatar
dejan031
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 2009 159 Tbi with Squadra chip
Kraj: cerkno

ko je meni zalilo spodaj 75-ko, tri leta nazaj v poplavah pri nas, mi je po parih dneh začel cvilit potisni ležaj. kasneje pa mi je tudi sklopka zdrsnila občasno. ko sem menjal vse komplet novo, sem imel polno mulja v predelu sklopke in med sklopko in ploščo. potisni ležaj mi je ravno tako zasvinjalo in spralo da je hrustal. sklopka pa ni bila rjasta in je bila videti uredu, edino kup mulja je bil noter.
tako da ti bi moral verjetno edino odpret vse skupaj pa sčistit, pa sklopko in ploščo malo z brusnim papirjem potegnit in bi bilo verjetno uredu.

lp
Uporabniški avatar
spartan
Alfa Freak
Alfa Freak

Ta hec pride 200€.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Ma neumno se mi zdi da bi se mulj nabral, glede na to da sem zapeljal čez vodo v manj kot pol minute. To je vse. Tud če bi prišla notri voda z muljem, bi ga odneslo 99% ven...

Sploh pa k prideš enkrat do razdiranja si prec ob konkreten denar...
Uporabniški avatar
slayer
Alfist
Alfist

Kaj pa vem, imel se podobno izkušnjo. Ravno tko sem moral ene dve minuti po 20 centimetrski vodi vozit, da sm pršu do doma in je itak začel jermen cvilit. Zadnje dni pa opazujem, da mi pri speljevanju mrzlega avta potrese, posebej če se to zgodi v hrib, ko se ugreje pa je vse ok. Kdo razume te naše alfice... ;)
ziga22
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 2006 Alfa 159

Tudi drugi imajo te težave te dni, brez skrbi :D
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Danes drselo ni več (no po pravici sem ga samo ene dvakrat probal mal "na previdno" stisnit, pa ni blo nič čutit...), trese pa spet... ne veliko, ampak se občuti, ko malce "neprevidno" spustiš sklopko in preden se hitrost mašine in menjalnika ujameta je prisotna vibracija.

Grabn... pa zapalit...
Odgovori
  • Informacija