Je vredno?

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj

Moj avto je star dobra tri leta(159) in ko sem se 2009 prvič peljal z mitom lahko rečem samo obretno kar si napisal ti DucAr da mito proti 159 izpade kot kanta,ker v teh dveh avtih ni osnovne primerjave!!!
Uporabniški avatar
De Marco
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: Ljubljana

pirlo napisal/-a:Pozdravljeni, sem pred nakup novega avtomobila in že dalj časa mi alfa žari v očeh, zato sem tudi prišel na ta forum.
Mislim, da ste najbolj pošteni tukaj in vaše debate so fantastične za prebrat.
Ful se mi dopadeta Mito in Giulietta, ampak me muči njihova cena. Vem, da sta kul avta in morata imeti svojo ceno, tudi denarja imam dovolj, ampak ne vem če se splača toliko denarja vložit v avto, saj je to nenazadnje stvar, ki te pripelje iz točke a v točko b.
Kakšno je vaše mišljenje glede tega? Je vredno dati toliko denarja za avto?
Če kupuješ avto izključno zaradi tega, da te pripelje iz točke a v točko b potem nikakor ne kupi alfe. Alfa je veliko več kot samo avto- ima dušo . Zato je vredna vsakega centa. In kot so že pred mano povedali... Gre za užitek, življenski stil... itd. Za prevoz iz točke a v točko b si raje kupi kakega nemca oz. nekaj ne-italijanskega ;)
cuore sportivo
Uporabniški avatar
DucAr
Alfa Member
Alfa Member

Spoštovani Mitoma, saj nisem mislil z opazko KANTA, da je avto slab. Nasprotno, če bi bil pri hiši samo en avto, bi vzel 159-ko. Ampak okol avinka in za v mesto, je pa Mito boljši, vodljivost pa skoraj podlasičja. No, Mini ( Cooper S ) je pa še boljši.
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Kot sem že prej omenil ta dva avta sploh ne moreš primerjat ne po zmagljivostih,ne po voznih lastnostih,ne poceni in ne po rangu avtomobila!
Prej nisi nikjer omenil da si mitota kupoval samo za po mestu!
Pa da ne bo pomote daleč od tega da bi bil mito slab avto,vendar osebno bi za drugi avto v družini(trenutno to nalogo pri nas opravlja 147) raje primaknil še nekaj evrou in izbral giulietto!
Uporabniški avatar
DucAr
Alfa Member
Alfa Member

Jaz tudi. Ne morem opisati jeze, da se ni izšlo. Čakal sem in čakal, povsod iskal informacije, alfa je obljubljala dve leti, da bo zdaj, zdaj zunaj, pa nič od tega. Vidiš, tak fen sem te firme. Letos januarja je pa 145 vzela matilda. Ko sem prvič videl Mita v živo, je bil zame grd kot hudič. Počasi sem se navadil na drugačen dizajn. Ampak navdušje pri nakupu je bilo pa pri AR145 leta 1995 mnogo večje kot letos. Upam, da bo Mito zdržal do prihoda Giulie, se pravi po Alfinem štetju nekje do leta 2018. Potem pa v akcijo in po SW varianto. Če bo pa prej pa toliko bolje. Ja, Alfa te lahko prevzame. Očetu sem se čudil, da je vedno vozil SAAB-e, sedaj pa to zastopim. Ko se vsedem v avto, je prvi občutek odločilen. Kot zofa. Če je na piko, je za vzet.
No pa me je spet zaneslo. Saj gre samo za pleh. Malo distance, distance.
PS:
Samo kot moje mnenje, če hočete moja želja. Alfa ali Lancia naj k sebi pokliče Bangla. Njegovi bavarci so bili avantgardni, malo gosposki ( kot včasih Laverda ) tole danes je pa s stališča oblike nezanimivo.
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

DucAr napisal/-a:neslo. Saj gre samo za pleh. Malo distance, distance.
PS:
Samo kot moje mnenje, če hočete moja želja. Alfa ali Lancia naj k sebi pokliče Bangla. Njegovi bavarci so bili avantgardni, malo gosposki ( kot včasih Laverda ) tole danes je pa s stališča oblike nezanimivo.
Alfa bo kmalu dobila svojega starega šefa designa nazaj (le način bi znal biti drugačen, kot bi si človek mislil)
Uporabniški avatar
ARfan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Preoblečen Fiat/Opel

tudi denarja imam dovolj, ampak ne vem če se splača toliko denarja vložit v avto, saj je to nenazadnje stvar, ki te pripelje iz točke a v točko b.
Se ti ne zdi, da če bi ga imel res dovolj (se pravi, da imaš pri tem za recimo še eden avtomobil rezerve) nebi tega spraševal?

Če bi jaz lahko ta trenutek skeširal 28k€ z že omenjeno rezervo sploh nebi razmišljal in si nabavil recimo Julko QV.
Če bi gledal samo glede na prevoz iz A v B bi si pa nabavil čisto osnovnega Punto EVO...
pirlo
Alfist
Alfist

ARfan napisal/-a:
tudi denarja imam dovolj, ampak ne vem če se splača toliko denarja vložit v avto, saj je to nenazadnje stvar, ki te pripelje iz točke a v točko b.
Se ti ne zdi, da če bi ga imel res dovolj (se pravi, da imaš pri tem za recimo še eden avtomobil rezerve) nebi tega spraševal?

Če bi jaz lahko ta trenutek skeširal 28k€ z že omenjeno rezervo sploh nebi razmišljal in si nabavil recimo Julko QV.
Če bi gledal samo glede na prevoz iz A v B bi si pa nabavil čisto osnovnega Punto EVO...
Če bi imel 50k res ne bi spraševal in bi že kupil :D Imam pa kakšnih 20k na razpolago kar je predpostavljam dovolj za julko ampak sem potem na 0 in razmišljam če se splača ves denar dat v avto. Varčeval sem vso življenje, zdaj končujem fax in si kupujem svoj prvi avto, tak da mi ni lahko dat vsega denarja v en avto, čeprav sem vedno bolj prepričan da to tudi hočem. Tako je bilo mišljeno.
Je pa nastala zanimiva debata kar me veseli in vidim, da nobenu ni žal pa verjetno niste milijonarji tako da me vedno bolj vleče :).
ROBERTH
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Pri stegovanju za avtomobili se je smiselno naprej vprašat ene par eksistenčnih vprašanj.
- imaš svojo streho na glavo
- kako kaže z družino
- kako zanesljiv je tvoj vir dohodka
-

Sam imam svojo streho nad glavo, družina je, šenkanega v življenju nisem dobil veliko ravno zaradi prej naštetega mi je dati za avto več, kot 5.000 EUR/kos - kriminal.

Ostal denar pa raje potrošim za ostale moje in družinske užitke (ne kadim, pijem izredno redko).

Vsaka odločitev je stvar prioritet, želja in zmožnosti.
Danes je pa potrebno odločitev, da se da za avto 20.000EUR res dobro prespati.
Sam sem skoraj 10 let šel v nakup novega vozila (revalorizirano je bil kar občutno dražji od vhodne Giuliette), pa mi je bilo žal v dveh mesecih, ker avto ni bil niti pod razno vreden vložka.
Uporabniški avatar
tha_man
Alfist
Alfist
Vozilo: Alfa 146 1.6 TS, Grande Punto 1.4 T-Jet, MX-5 2.0 RC

ROBERTH je najboljše povedal - odvisno od prioritet in finančnih zmožnosti. Jaz sem dal za avto že dvakrat vse prihranke, prvič je bilo to milijon SIT za rabljenega, drugič pa 13 jurjev in pol za novega. Nobenkrat mi ni bilo žal, sem si pa obakrat kupil tisto, kar sem si res želel. Je pa res, da takrat nisem imel kakih hudih stroškov z življenjem niti posebnih planov za bližnjo prihodnost, zato sem si to lahko privoščil.

Btw., osebno imam pri kupovanju avtomobila par pravil:
1. Za avto ne dam več, kot letno zaslužim - torej vsoto zadnjih 12 plač.
2. Po registraciji (in morebitnem preventivnem servisu pri nakupu rabljenega) mi mora ostati dovolj denarja, da z njim lahko preživim eno leto ob podobnih stroških kot jih imam trenutno.
3. Avta ne kupujem na kredit/lizing. Izjema so kake akcije, kjer ob takem nakupu dobiš dodaten popust, ki pokrije stroške financiranja.

To je to. Svoje želje, zmožnosti in morebitna pravila boš moral pa sam ugotoviti :)
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

Je vredno dati 20 jurjev za nov avto? Kakor za koga. Če ti avto ne pomeni nič in je le sredstvo za pripeljat se na cilj, si raje kupi par let starega cliota, preostali denar pa naloži v kaj donosnega. Če pa te pleh in tehnika navdušujeta, želiš na cesti izstopati iz sivega povprečja si pa le privošči. Odloči se le ali potrebuješ večjo, lepšo, boljšo julijo ali bi bil zadovoljen z okretnim in manjšim mitom. Glede na to da si do zdaj imel unota bo tudi mito dovolj, pa še kar nekaj denarja bo ostalo,...
Uporabniški avatar
rockson
Alfa Freak
Alfa Freak

Res je, da smo pošteni, vendar s(m)o le redki objektivni.

Žal si (sam sebi) zastavil povsem napačno vprašanje. Pri nakupu avta ni štos v tem ali se splača ali ne (nakup avta se nikoli ne splača), temveč v tem, da ugotoviš kaj zares potrebuješ in kaj pričakuješ od avta.
Če imaš na zalogi 20k€, potem je prva stvar, da ne gledaš avtov, ki imajo enako ali višjo ceno. Raje si pusti kakšna 2k€ rezerve za registracijo in zavarovanje (kasko je drag) ter za nekaj tankov goriva, ker se boš pač na začetku iz veselja nekaj več vozil.

Če gledaš alfo, potem predvidevam, da ti avto ni samo za vožnjo od A do B, temveč daš najmanj tudi na oblikovne emocije nekaj poudarka. Drugače pa - tudi alfa je povsem primerna za vožnje od A do B --> ne vem zakaj nekateri tukaj mislijo, da z alfo ne moreš naravnost iz ene točke v drugo, temveč moraš okoli riti u žep. :lol:
Kaj sem že hotel povedati? Razmisli tudi o tem, ali imaš garažo in kje tvoj avto večino časa prestoji - verjemi, da te na novem avtu (kljub kasku) vsaka poškodba hudo boli. Spet škoda, da se sekiraš zaradi tega, ker si ves denar dal v ta avto, nekdo pa veselo z vrati buta ob njega.

Plus pri novem avtu je seveda zanesljivost oz. nobenih stroškov z nepredvidenimi okvarami. Sicer te zato stanejo redni servisi nekaj več, vendar še vedno veliko manj, kot pa vsa popravila na rabljenem vozilu, če imaš le malo nesreče pri nakupu.

Ponudbe pleha, novega in rabljenega, je ogromno. Velikokrat se splača začetno navdušenje malo potlačiti, iti pogledati še kak drug model avta in na koncu vreči vse številke na kup, da vidiš kje si. To je objektivni del. Vmes lahko seveda ocenjuješ subjektivni del - oblika, položaj za volanom, občutek v vožnji, ....

Ne vem no, jaz ne bi dajal zadnjih evrov za pleh.
Don't drink and drive, smoke and fly!
Slika
fiatseba
Alfist
Alfist
Kraj: ljubljana

samo eno bi rekel na uno, dragi servisi v času garancije. Po zakonu sploh nikjer ni določeno, da moraš nov avto servisirati na uradnih servisih, (zavajanje potrošnikov) namreč deli morajo biti samo vgrajeni profesionalno, se pravi vsak mehanik, ki ti lahko izstavi račun za opravljeno storitev, pomeni da s tem ne krši garancijskih pogojev. Mogoče tega še kdo ne ve in bo lahko privarčeval kar ne kaj € :) lp
Gasper83
Alfa Junior
Alfa Junior
Kraj: Domžale

Če gledaš da bi si kupil julko, te definitivno čaka še zavarovanje, ki ti ne uide za 1.4 tb multiair (vrednost vozila 25k€) 1.300€ (bonus -25% moj primer), če delaš na letni ravni cca 30k kilometrov si izračunaj cca 7l na 100km in redni servis ne vem cca 250-300€. in dobiš cca 4000€ na letni ravni.

in tako kot so ti drugi rekli če so tvoji dohodki dovolj veliki za vzdrževanje pol je odločitev lahka.
pirlo
Alfist
Alfist

Hvala vsem za odgovore =D>.
Odgovori
  • Informacija