Evo, dolgo sem se odločal in razmišljal, danes pa tudi realiziral: chip tuning pri Senica Motorsport
http://www.senicamotorsport.com/index.asp
Pred dnevi sem se telefonsko naročil in danes zjutraj Alfo odpeljal v Dol pri Ljubljani. Postopek pa poteka takole:
Avto gre najprej na valje kjer se izmeri moč in navor (krivulja) in takoj presenečenje: Alfa je imela že pred posegom 153 KM (tovarna pravi 150) in kar 360 Nm navora pri 2300 RPM (po tovarni naj bi ga bilo 320 Nm). WTF?? Navor divje visok ampak se Senici niti ni zdelo tako čudno. Potem se začne delo z računalnikom za pripravo novega programa in tam sem za kako uro in pol odšel na nekaj kavic v edino vaško gostišče oz. krčmo (še sreča, da je tam, sicer ne vem kaj bi počel tisti čas).
Ko sem se vrnil je bil v kratkem naložen že nov program in avtu se na valjih spet izmeri moč in navor. Tokrat je Alfa od sebe dala 174 KM ob navoru, ki znaša 410 Nm pri 2700 RPM. Zaradi ne najbolj optimalne krivulje (pri obratih med 2800 in 3700) in ker je bil Senica mnenja, da bi se dalo glede moči iztisniti še nekaj je poskusil še enkrat ampak s to drugo mapo so bili rezultati malce slabši (171 KM) zato je predlagal, da ostanemo na tisti prejšnji.
Med posegom mi je še v računalniku blokiral EGR in predlagal, da se odpravim še na servis, da mi EGR tudi fizično blindirajo. Menda gre za zelo enostaven postopek, ki ne traja več kot 10 minut.
Skratka avto ima sedaj 174 konjev in 410 NM navora in moram priznati, da se precej drugače obnaša. Sicer nisem imel ne vem koliko časa za kakšen resen test, pa moćno je deževalo, ampak med vožnjo imaš občutek kot da je avto recimo 200 kg lažji in precej živahnejši. Navor na nizkih obratih precej boljši in turbo luknje praktično ni več

Prej je bil avto do 2000 RPM precej len in od tam naprej prav izrazito skočil, zdaj pa vleče lepo, zvezno že od precej nižjih obratov.
Uglavnem zaenkrat zadovoljen, za bolj resno oceno pa bom rabil nekaj časa. Upam, da bo vse OK, če pa ne, sem dogovorjen, da v roku 10 dni lahko nastavitve vrnemo na stare ob vračilu denarja (razen 50 EUR za dyno in delo).