Giulia by alex146 (str.62)

Slikice vaših jeklenih konjičkov
Odgovori
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: AR Giulia 2.2 & AR Mito 1,4 turbo LPG
Kraj: Ljubljana

Danes crknil akumulator. Avto zjutraj ni vžgal. Ko sem dal notri 'ključ' je prišlo le do nekakšnega utripanja različnih lučk na armaturi, na pritisk start gumba pa se ni dogajalo NIČ.

Skratka akumulator zamenjan, originalnega 60Ah smo zamenjali z nekaj močnejšim:

http://www.ceneje.si/avto-oprema/oprema ... D2?tab=pod
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Litija

Ja ne vem kaj jim je v tovarni, da grejo 60 amperski akumulator not dat.. #-o
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

žival napisal/-a:Ja ne vem kaj jim je v tovarni, da grejo 60 amperski akumulator not dat.. #-o
Saj meni ga je poba iz AMZSja kar s podobnim 60 Ah hotel nadomestit. Šele ko sem ga spodbudil, da poskuša najti kaj močnejšega kar bo pasalo v predviden prostor mi je dal zgoraj omenjenega. Edino tista ljubka :lol: oblekica v katero je bil 'zavit' originalni akumulator ne paše več gor :cry:
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Sicer sem dal komentar že v "sosednji" temi, pa vseeno:
Škoda, da si se odločil za ta model. Jaz sem lani montiral tega:
Slika

http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... %2011%2077

...Za isto ceno ima skoraj 100A več zagonske moči. Do sedaj je še vedno vžgal v prvo :lol: :lol:

Indici strošenega aku so bili pri meni čisto enaki: lučke, lučke. Sem že pomislil, da prihajajo vesoljci :D :mrgreen:
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

MaStr napisal/-a:Sicer sem dal komentar že v "sosednji" temi, pa vseeno:
Škoda, da si se odločil za ta model. Jaz sem lani montiral tega:
Slika

http://www.akumulator.si/index.aspx?sou ... %2011%2077

...Za isto ceno ima skoraj 100A več zagonske moči. Do sedaj je še vedno vžgal v prvo :lol: :lol:

Indici strošenega aku so bili pri meni čisto enaki: lučke, lučke. Sem že pomislil, da prihajajo vesoljci :D :mrgreen:
ma, dober bo :lol: nisem niti mogel kaj dosti komplicirati, takega je pač imel možakar od AMZSja pri sebi, ko je prišel pomagat.

glede showa ob poskusu vžiga pa takole: če ne bi imel že enkrat podobne izkušnje z nadomestno 166-ko od Zege, bi bil zelo zmeden ob predstavi, tako pa sem takoj vedel, da je akumulator kriv.
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Evo, dolgo sem se odločal in razmišljal, danes pa tudi realiziral: chip tuning pri Senica Motorsport http://www.senicamotorsport.com/index.asp

Pred dnevi sem se telefonsko naročil in danes zjutraj Alfo odpeljal v Dol pri Ljubljani. Postopek pa poteka takole:

Avto gre najprej na valje kjer se izmeri moč in navor (krivulja) in takoj presenečenje: Alfa je imela že pred posegom 153 KM (tovarna pravi 150) in kar 360 Nm navora pri 2300 RPM (po tovarni naj bi ga bilo 320 Nm). WTF?? Navor divje visok ampak se Senici niti ni zdelo tako čudno. Potem se začne delo z računalnikom za pripravo novega programa in tam sem za kako uro in pol odšel na nekaj kavic v edino vaško gostišče oz. krčmo (še sreča, da je tam, sicer ne vem kaj bi počel tisti čas).

Ko sem se vrnil je bil v kratkem naložen že nov program in avtu se na valjih spet izmeri moč in navor. Tokrat je Alfa od sebe dala 174 KM ob navoru, ki znaša 410 Nm pri 2700 RPM. Zaradi ne najbolj optimalne krivulje (pri obratih med 2800 in 3700) in ker je bil Senica mnenja, da bi se dalo glede moči iztisniti še nekaj je poskusil še enkrat ampak s to drugo mapo so bili rezultati malce slabši (171 KM) zato je predlagal, da ostanemo na tisti prejšnji.

Med posegom mi je še v računalniku blokiral EGR in predlagal, da se odpravim še na servis, da mi EGR tudi fizično blindirajo. Menda gre za zelo enostaven postopek, ki ne traja več kot 10 minut.

Skratka avto ima sedaj 174 konjev in 410 NM navora in moram priznati, da se precej drugače obnaša. Sicer nisem imel ne vem koliko časa za kakšen resen test, pa moćno je deževalo, ampak med vožnjo imaš občutek kot da je avto recimo 200 kg lažji in precej živahnejši. Navor na nizkih obratih precej boljši in turbo luknje praktično ni več :D Prej je bil avto do 2000 RPM precej len in od tam naprej prav izrazito skočil, zdaj pa vleče lepo, zvezno že od precej nižjih obratov.

Uglavnem zaenkrat zadovoljen, za bolj resno oceno pa bom rabil nekaj časa. Upam, da bo vse OK, če pa ne, sem dogovorjen, da v roku 10 dni lahko nastavitve vrnemo na stare ob vračilu denarja (razen 50 EUR za dyno in delo).
Zadnjič spremenil alex146, dne Pe Dec 10, 2010 12:10 am, skupaj popravljeno 3 krat.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

=D>

Maš sliko dyno grafa?

Bi pa mislil da 159-ice z lahkoto presežejo 180PS. Zanimivo...
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

TribesMan napisal/-a:=D>

Maš sliko dyno grafa?

Bi pa mislil da 159-ice z lahkoto presežejo 180PS. Zanimivo...
Imam print. Bom skeniral v kratkem. Ja, res je kar pravis. Tudi Senica je mislil, da bi moralo iti na cca. 180 konjev pri tem stroju in zato je poskusil še enkrat ampak pač ni šlo. Kot rečeno: dobila sva malce nenavadno, rahlo vijugasto krivuljo v srednjih obratih. Kaj je razlog je težko reči: avto ni ravno nov (104 kkm). Je pa zgodba predvsem v navoru, ki se mi zdi prav brutalno visok. Pričakoval sem, da ga bomo dvignili na 360 Nm, pa ga je Alfa toliko že s sabo prinesla :lol: Upam, da bo s sklopko vse Ok. Je pa Senica s kratko testno vožnjo po modifikaciji ocenil, da bi moralo biti vse v redu, nič zdrsavanja.
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Sej dizli imajo praktično vsi fabrško precej več navora kot piše v knjigici. Od 159 1.9 JTDm 16V še nisem videl da bi katera imela pod 350Nm.

Pri 410Nm pomojem še ne bo problema. Je pa veliko odvisno v kakšnem stanju je sklopka. Pa tudi relativno visoko imaš največji navor, verjetno je Senica namerno "zabremzal" navor pri 2000-2500 obratih, da nebi vztrajnik in sklopka preveč gagala... :)
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Tako nihanje navora je kar klasično pri JTDm motorjih. Vedno je ena taka luknja pri 3000... To sem že videl na vsaj dveh 159 z istim motorjem. Ena od teh je bila celo čipana pri Senici, je pa res da imaš ti še pri 4000 en padec navora... tisto je hecno tega še nisem videl. In verjetno tudi vzrok zakaj ni več moči pri 4000. Bi pričakoval ene 10 konjev več pri 4000 obratih.
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Evo, danes naredil nekaj 100 km in avto temeljito preizkusil v različnih pogojih. Komentar: to ni več isti avto !! :D Razlika je več kot očitna in dodatna moč in navor se še kako pozna. Avto pospešuje bistveno bolje kot prej (kot sem že enkrat rekel: deluje kot bi bil vsaj 200 kg lažji) tako iz mesta kot med vožnjo. Luknje v spodnjih obratih ni, vleče zelo zvezno že iz nizkih obratov. Najbolj me je pa presenetila kako potegne tudi v 6. prestavi iz hitrosti okoli 100 kmh navzgor. Celo zvok stroja se mi zdi boljši (??). Ko sem kupoval 159 sem preizkusil nekaj takih z 2,4 dizlom (vse z 200 KS) in zdi se mi, da je moja sedaj po chipu praktično na isti ravni. Vsaj občutek je tak, lahko pa da me tudi malo vara, zaradi navdušenja :lol:

Anyways: zaenkrat too good to be true. Upam, da ne bom plačal kje drugje in da bo zdržal ves material.

Aja, celo poraba se mi zdi, da je malce nižja in to kljub temu, da Alfe danes res nisem šparal. Ampak za bolj konkretne zaključke glede tega bo treba še malo počakati.
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

glede porabe: je možno, da je BC po remapu še bolj optimističen glede porabe kot prej?
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če se je tuner dotikal "duration" mape potem ja. Drugače pa če je tuner naredil tko k je treba (brez pipanja duration mape) bi moral avto celo malo manj kuriti. Samo je full odvisno od stila vožnje... če ga boš bolj tiščal bo valda več :D
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

TribesMan napisal/-a:če ga boš bolj tiščal bo valda več :D
to itaq :lol:
Odgovori
  • Informacija