Slehernik, hotel sem drugo povedat. Namreč v tekstu pod tabelo piše, da je minimum, ki še zadosti dizelskim agregatom B4 in C2, a da takrat popolne performanse motorja niso zagotoveljene. A hecno je to, da sta obe Selenii ravno C2 (WR PE) in B4 (WR).
Ali pa je le angleški teskt malce nerodno preveden, in hočejo povedat, da mora biti olje C2 (v primeru 1.9 in 2.0) in B4 v primeru 2.4 JTDm.
Tisto kar sem pisal takrat je bilo malce nazaj, in še nisem bil tako na tekočem. V glavnem za 1.9 so prve knjižice res imele napisano Selenio WR 5W-40, ko pa je ven prišla WR PE, pa so tudi v knjižicah napisali tole.
V čem pa je finta, da je v 2.4 JTDM predpisano 5W-40 ACEA B4, pa ne bi vedel. Tudi ne če lahko zaradi tega pride do težav. Za DPF morajo olja zadosti C1, C2, C3, C4... tak, da možnosti za težave ne bom izključil.
Zdaj pa najpomembnejše! - sem ugotovil v čem je finta....
Zahteva C2 in C3 za čistost je poplnoma enaka!
Razlika je v minmalnem zahtevanem HTHS-u, torej za C2 mora biti HTHS višji od 2,9, za C3 pa mora biti HTHS višji kot 3,5.
Torej olje 5W-30 bo imelo vedno nižji HTHS kot 5W-40, če sta olji podobni kakovosti. Redko katero 5W-30 olja ima višji HTHS-a od 3,5, zato so ta olja praviloma C2. Olje 5W-40 pa ima komot višji HTHS kot 3,5, zato zadosti brez problema tudi C3.
Ergo - Selenia nima 5W-40 olje, ki bi bilo C3, zato toči v 2.4 dizle z DPF pač Seleno WR 5W-40. Moj predlog je, da se zaradi DPF-ja toči olje ki zadosti ACEA C, v tem primeru, ker je olje 5W-40, je to C3 ali pa C4!
Za 2.4 pa Selenie WR PE 5W-30 niso predpisali zato, ker ni dovolj viskozno, da bi nudilo primerne mazalne sposobnosti, v primeru 1.9 pa očitno nudi. Vsaj tako domnevam.
Tudi meni je zdaj bolj jasno vse skup.
Za 2.4 JTDM v 159 torej - Motul X-Clean 5W-40, ACEA C3
P.S. Z oljem 5W-30 bo nižja tudi poraba

v primerjavi z 5W-40. Ampak malenkostno. Lahki bi rekli, da so C2 olja bolj namenjena nižji porabi, C3 pa vzdržijo malce več športne vožnje, ker morjao imeti višji HTHS, posledično tudi višjo viksoznost pri segretem olju.