Motorno olje: Enciklopedija / Vse o olju

Vodniki o nakupu in vzdrževanju

Moderator: Tehnika moderatorji

Odgovori
Uporabniški avatar
coolbits
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Brera 2008 2.4 154kw
Kraj: Sežana

Malo si preberi po tej temi... je že precej napisano. :)
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

Motul x-cess ima po novem fiatov certifikat in priporočilo za uporabo v vseh dizelskih in bencinskih motorjih narejenimi pred 2007 kjer se priporoča 5W40 olje (razen tistih ki imajo DPF).
slehernik
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

TribesMan napisal/-a:Motul x-cess ima po novem fiatov certifikat in priporočilo za uporabo v vseh dizelskih in bencinskih motorjih narejenimi pred 2007 kjer se priporoča 5W40 olje (razen tistih ki imajo DPF).
Kateri je pa za DPF? Bom kar zdaj na 15k menjal, ker so mi dal prejšnič noter WR.

Ker Dejan156 je napisal, da daje noter x-cess, najbrž bi moral iti noter X-CLEAN ali ECO-CLEAN...
svabo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 SW, 1.9 MJTD,2004
Mondeo V karavan, titanium,powershift 2016
Kraj: metropola

Jst bom tudi po novem letu natočil tega x-cess notri :wink:
"I cant" is not an option !
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

@slehernik: Greš na tole stran - http://aftersales.fiat.com/elum/home.aspx snameš navodila za 159-ko (zadnja oz. najnovejša verzija navodil), pogledaš katerim standardom mora ustreči olje, in pioščeš tisti Motul, ki jim ustreza, imaš jih pa vse na strani - www.motul-canada.com/

For diesel engines, in emergency cases where genuine products are not available, lubricants with min. performance ACEA B4 and ACEA C2 are accepted. If this is the case, the best engine performance is not guaranteed. We however recommend replacing the lubricant with those recommended by Alfa Romeo Authorized Services***.
Use of products with low-quality properties than ACEA A3 and ACEA B4 could cause damages to the engine that are not covered by the warranty.

*** - kot da tam imajo kaj pojma :).

Zanimivo je torej, da negirajo sami sebe, kajti:
V 1.9 JTDM in 2.0 JTDM pa orginal vlivajo Selenio WR PE 5W-30, ki je ACEA C2, v 2.4 JTDM pa Selenio WR 5W-40, ki je pa ACEA B3/B4.

Svašta v glavnem. Še sami ne vejo kaj pišejo očitno :).

Kakorkoli že, za dizle pri 159-ki glejte C2 in B4, če je 1.9 ali pa 2.0 naj bo 5W-30, če pa je 2.4 pa naj bo 5W-40. No vsaj pomojem je tako... :P
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
slehernik
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Saj to je problem, ker po specifikacijah je WR za letnik 2006, za letnik 2007 al kako je pa PE ravno zaradi DPF-ja, kolikor sem jaz razumel, nisem pa ziher.

In na pooblaščencu so mi vlili noter WR. Mehankar, ki nam šraufa avtomobile že leta pa še dober frend je, mi je tudi svetoval izključno olje, ki je namenjeno za DPF. WR pa to ni.

Zakaj C2? Pomoje bi moral biti C3 pravi?

8100 X-Clean C3
5W-40
ACEA C3

Ker 5W-40 sploh ni C2 pri Motulu razen mogoče kak OEM :doubt:
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

To tudi meni ni jasno. Ampak Selenia očitno nima 5W-40 olja, ki bi imelo C2 specifikacijo, zato jim drugega, kot vlivanje Selenie WR 5W-40 ne prostane. Pomojem no... Tudi v najnvešjih navodilih (l. 2010), do katerih sem ti dal link in si jih očitno nisi prebral!, piše, da je orginal v 2.4 JTDM notri Selenia WR 5W-40.

Zanimivo je da je za 2.4 JTDm Q4 priporočena celo Selenia Star, pravi raztur v glavnem...
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

No ker se očitno nikomur ne da it downloadat najnovejša navodila.

To je torej iz najnovejših navodil (2010):

Slika

Zanimivo je tudi to, pišem že DRUGIČ, da je Selenia WR PE 5W-30 ACEA C2, Selenia WR 5W-40, pa je ACEA B3/B4.

.
slehernik
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Saj vidim, da pišeš drugič :?:

Bom po domače. Če ima avto DPF bi po moji logiki noter šlo DPF olje. Po specifikacijah gre pa v 2.4 z DPF-jem WR, ki ni DPF olje. Še več, niti Selenia niti Motul nimata 5W-40 olja C2.

Pri Motulu je 5W-40 C3 kar je po mojem laičnem mnenju dovolj dober približek da ga vlijem noter, vsekakor pa boljši kot Selenia 5W-30 C2, ki je za 1.9 mašino.

Da je pa podatek zastarel, za letnik 05 in 06, sem pa pobral od tebe :wink:

viewtopic.php?t=19902&start=0

Kakorkoli, na pooblaščencu vlivajo v 2.4 WR, kar je tudi v specifikacijah. Po mojem mnenju (in mnenju mojega mehankarja tudi) je pa to narobe in zato bom noter vtaknil drugo olje. Zanima me samo, a AR ne daje zaradi gradacije DPF olja noter ali je kakšen drug vzrok. In kakšna je razlika med C2 in C3.

BTW, glede na to da ima nesorazmerno veliko 2.4 mašin probleme z DPF-ji bo že nekaj na tem, da WR ni ok.
svabo
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: 156 SW, 1.9 MJTD,2004
Mondeo V karavan, titanium,powershift 2016
Kraj: metropola

Dokler nisem sam nabavljal materjala za servis tudi olje,se sploh nisem zanimal kaj serviser vlije v motor.Naj bi mehanik "vedel" kaj avto potrebuje :wink:
"I cant" is not an option !
Uporabniški avatar
aleš rozman
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Radovljica- Gorenjska
Kontakt:

in je poj motul 8100 tut dobr za jtd 105hp?? ker se priporoča 10 w40? lp aleš
what doesn't kill me makes me stronger...

http://forum.alfa-klub.com/viewtopic.php?t=22021
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Slehernik, hotel sem drugo povedat. Namreč v tekstu pod tabelo piše, da je minimum, ki še zadosti dizelskim agregatom B4 in C2, a da takrat popolne performanse motorja niso zagotoveljene. A hecno je to, da sta obe Selenii ravno C2 (WR PE) in B4 (WR).

Ali pa je le angleški teskt malce nerodno preveden, in hočejo povedat, da mora biti olje C2 (v primeru 1.9 in 2.0) in B4 v primeru 2.4 JTDm.

Tisto kar sem pisal takrat je bilo malce nazaj, in še nisem bil tako na tekočem. V glavnem za 1.9 so prve knjižice res imele napisano Selenio WR 5W-40, ko pa je ven prišla WR PE, pa so tudi v knjižicah napisali tole.

V čem pa je finta, da je v 2.4 JTDM predpisano 5W-40 ACEA B4, pa ne bi vedel. Tudi ne če lahko zaradi tega pride do težav. Za DPF morajo olja zadosti C1, C2, C3, C4... tak, da možnosti za težave ne bom izključil.

Zdaj pa najpomembnejše! - sem ugotovil v čem je finta....

Zahteva C2 in C3 za čistost je poplnoma enaka!
Razlika je v minmalnem zahtevanem HTHS-u, torej za C2 mora biti HTHS višji od 2,9, za C3 pa mora biti HTHS višji kot 3,5.

Torej olje 5W-30 bo imelo vedno nižji HTHS kot 5W-40, če sta olji podobni kakovosti. Redko katero 5W-30 olja ima višji HTHS-a od 3,5, zato so ta olja praviloma C2. Olje 5W-40 pa ima komot višji HTHS kot 3,5, zato zadosti brez problema tudi C3.

Ergo - Selenia nima 5W-40 olje, ki bi bilo C3, zato toči v 2.4 dizle z DPF pač Seleno WR 5W-40. Moj predlog je, da se zaradi DPF-ja toči olje ki zadosti ACEA C, v tem primeru, ker je olje 5W-40, je to C3 ali pa C4!

Za 2.4 pa Selenie WR PE 5W-30 niso predpisali zato, ker ni dovolj viskozno, da bi nudilo primerne mazalne sposobnosti, v primeru 1.9 pa očitno nudi. Vsaj tako domnevam.

Tudi meni je zdaj bolj jasno vse skup.

Za 2.4 JTDM v 159 torej - Motul X-Clean 5W-40, ACEA C3

P.S. Z oljem 5W-30 bo nižja tudi poraba ;) v primerjavi z 5W-40. Ampak malenkostno. Lahki bi rekli, da so C2 olja bolj namenjena nižji porabi, C3 pa vzdržijo malce več športne vožnje, ker morjao imeti višji HTHS, posledično tudi višjo viksoznost pri segretem olju.
Uporabniški avatar
žival
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Litija

@lizard: če povprečen uporabnik vozila prebere tvoja zadnja 2 posta faše infarkt 100%. :lol:
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Kranj

Sam res!
Kot jaz vem so v vse 2.4 motorje prej ko še ni bilo selenie WR5-30 PE zlivali not WR5-40 in niti za eno ne vem da bi bilo zaradi tega kaj narobe! :doubt:
Uporabniški avatar
TribesMan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Something else

A to da se sem pa tja kar brez razloga komu maši DPF ni nič narobe?
Odgovori
  • Informacija