Pregrevanje motorja 2.0 TB

Tehnične teme o modelih 164 in 166

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
Alfa33
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm SW
Kraj: Ljubljana-Vič
Kontakt:

Zamenjaj hladilnik, imel enake težave na 156-ki
Slika
moofdi
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: GT 2.0JTS
155 3.0 V6 24V
Kraj: Radovljica

Menjaj hladilnik, podobni simptomi na 166ki 3.0...no temperatura ni šla nikoli tako visoko...po zamenjanem hladilniku, pribito na 90°C.
Če je ravno, ni zabavno.
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Funkcija termostata si že pravilno ugotivil, vendar si pozabil na to, da ko odpre pretok vode skozi hladilnik, zapre pretok skozi bypas (direktno kroženje). Posledično šiba precej vroče vode na stran, kjer prihaja ohlajena iz hladilnika.
Rezultat je konkretno poslabšano hlajenje motorja.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
mitoma
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Kranj

moofdi napisal/-a:Menjaj hladilnik, podobni simptomi na 166ki 3.0...no temperatura ni šla nikoli tako visoko...po zamenjanem hladilniku, pribito na 90°C.
x2
Uporabniški avatar
MalyDasa
Alfa Junior
Alfa Junior

Danes sem si vzel čas, demontiral ventilatroje s hladilnika ter snel sprednjo masko.
Hladilnik zgleda čisto vredu

Slika

Slika

Slika

Na koncu sem ga zrakom še izpihal in sploh ni bil umazan. Sem tudi nazaj montiral termostat.

Torej situacija je sledeča:
1. senzor temperature - nov
2. termostat - z njim ali brez ni razlike
3. hladilnik - čist
4. ventilatorji - delujejo - preveril na FIATEcu scan, pa tudi sliši se ko se vkopi en in drugi
5. hladilna tekočina - na maksimumu
6. črpalka - ??? kako se da preveriti pretok ???
7. ????? tesnilo glave ????
8. ?????

Hvala vsem za pomoč.
MalyDasa
rybyca
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: okolica LJ

Verjetno ti je šel upor ki ti preprečuje nihanje temperaturnega kazalca. Sedaj ti dejansko kaže temperaturo vode, tisti upor ti pa preprečuje da bi ti kazalec nihal. Recimo da se ti prevoziš s svojim avtom 20 km. motor se ti že ogreje na delovno temperaturo se pravi cca 90 stopinj. in če boš ti potem stal na mestu s prižganim motorjem bo trajalo kar nekaj časa da se ti bo ventilator vklopu čeprav je ogret na delovno temperaturo bo trajalo cca 8 minut da se ti bo ventilator vklopil. To je pa zato tako narejeno, ker bi se ti drugače skos ventilator vklapljal. No tu pa pride v poštev ta upor, ki ti dela zamik na kazalcu temp. Ker če bi ti šel merit temperaturo vode v termostatu, kjer imaš tudi tipalo ki ti prenaša informacijo na števec in pa temperaturo vode na hladilniku kjer imaš termostikalo, bi bilo kar nekaj stopinj razlike. Probaj zamenjat števec, pa mislim da bi ti pol moglo prav kazat.
alfasamec
Uporabniški avatar
MalyDasa
Alfa Junior
Alfa Junior

Sem števec že menjal pa je popolnoma isto. Če je to razlog, je verjetno ta upor potem na sami plošči elektronike, saj je števec priklopljen samo preko treh nogic.
Sem pa danes meril dejansko temperaturo na termostikalu. Meril sem s profesionalnim termometrom SKF TMLT 1400K Laserski, zraven sem pa uporablil še tipalo TMDT 2-30.

Situacija je sledeča.
pri 85°C po števcu = 83°C po termometru
pri 100°C po števcu = 87°C po termometru
pri 110°C po števcu = 93 °C po termometru

Samo termostikalo je iz mesinga in je zelo dober prevodnik toplote, zato je po mojem mnenju nekje 2°C razlike med dejansko temperaturo vode in ohišja stikala realno.
MalyDasa
Uporabniški avatar
Crazy Alfista
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Kraj: Ljubljana

sepravi se dejankso sploh ne pregreva?
Alfa Romeo 145 1.7 8V boxer
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Vseeno kaže števec precej narobe, tako da je problem najverjetneje tam. 13 stopinj in več razlike je kar dosti, če ti kaže 120 in je realna temp malo preko 90.
rybyca
Alfa Member
Alfa Member
Kraj: okolica LJ

nekateri so tudi tako delali da so si naknadno vezali upor na termotipalo. sam sm že pozabu kolk omski mora bit
alfasamec
Uporabniški avatar
MalyDasa
Alfa Junior
Alfa Junior

Tako, med tem sem bil malo na dopustu.
Ko sem pa se vrnil, sem pa šel na servis, da mi preverijo kaj je dejansko razlog za to predgrevanje.
Problem je bila vodna črpalka. Ta ima v orginalu namreč plastično turbino, ki pa je bila počena in ni imela tesnega oprijema na gredi, pa čeprav je ta malenkost naozobljena. Pri nižjih obratih je bil oprijem dovolj močan da je črpalka imela zadosten pretok, pri višjih obratih pa se ja pričela vrtet in je bil pretok slabši kot pri nižjih, čeprav bi moralo biti obratno.
Zamenjal vodno črpaklo, ta ima sedaj kovinsko turbino in je OK.
Strošek:
75 € črpalka
150 € delo
10 € hladilna tekoćina
MalyDasa
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Znana zadeva pri V6, zato je vselej dobro kupiti orginal ali pa prej preverit, da ima neorginal kovinsko turbino. Dobra stvar pa je, da je vodna pumpa gnana preko mikrojermena, tako, da ob menjavi ni potrebno spet dajat motor v fazo...
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Uporabniški avatar
MalyDasa
Alfa Junior
Alfa Junior

Saj je stara pumpa bila orginalna, imela pa je plastično turbino.
MalyDasa
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Aja, možno da sem se zmotil - potem pa gre zgodba tako, da so na začetku pumpe imele plastično turbino kasneje pa kovinsko :).
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Uporabniški avatar
El Barto
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo Stelvio Q4 2.0 MA 280 2019
Alfa Romeo 166 2.5 V6 2001
Kraj: Gorje

Original pumpe za V6 24V imajo vse plastične impelerje, razen za GTV ????!!! Neoriginalne so skorajda vse s kovinskim impelerjem.

Prav tako je pri 75-ki - original ena plastika, ki veselo poka, neoriginal pa lep kovinsk impeler. Tako sem tudi jaz preiskusil počen impeler in rdečo lučko za temperaturo.
Alfa Romeo - made in Italy, perfected in my garage
Odgovori
  • Informacija