Zimske gume

Splošne informacije, izkušnje o Alfah
Odgovori
Sashalljr
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Alfa Romeo 146 1,8TS
Kraj: Maribor

Tudi sam sem že zasledil strokovnjake, ki priporočajo boljše gume zadaj, ampak po lastnih izkušnjah vem in tole prav zdaj, ko je ogromno dežja opažam, da na moj stil vožnje to odpade. Vprašajmo se kaj je boljše, da rit odleti ali da ostaneš brez volana? Oboje je slabo. Na moj stil vožnje pač raje vem da mi malo rit odleti kot pa da sem brez volana.
No da se vrnem na temo, kakšne zimske gume vozimo. Alfi pač zaradi starosti več nebom namenil snežnih razmer zato bo v kratkem čas za zimsko spanje. Na "delovnih konjih" Astri karavan pa vozim Nokian WR D3. Dobra guma dokler ima več kot 3,5mm profila, v mojem primeru cca. 2 sezoni. Zelo zadovoljen v suhem, mokrem in snegu. V snegu edina pomanjkljivost ustavljanje, malo prej zdrsi kot recimo Sava S3, vsaj kar sem jaz preizkusil. Vsesplošna pomanjkljivost pa je hrup, zelo glasna nad 100km/h torej pri uporabi na AC.
Sem imel tudi Nokian WR G2 (asimetrična), ki pa je bila slabša kar se klanca tiče(vzpenjanje), je pa bila dosti tišja na AC.
It's not bad being small fish if you are PIRANHA!
Uporabniški avatar
coolbits
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: Brera 2008 2.4 154kw
Kraj: Sežana

Boljše gume so vedno na pogonskih kolesih... torej če imaš BMW zadaj :lol:
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Lady "K"
Kraj: Gabrje (nedaleč od Preshgain)

Voznik je 90%!
Zimska guma je ostalih 10%!
Pozimi ni drvenja in oprijema v ovinku kot poleti, v suhem!
Pozimi ni speljevanja kot poleti!
Nove gume vedno zadaj, ker spreda korigiraš še z volanom in gasom!
Po vaši "strokovnosti" si potem lahko zadaj tudi brez gum, sam da je spredaj nekaj!

Pejte 1x na eno testno vožnjo, kjer ni zadaj koles potem pa govorte!
Ne vem, kateri del vam ni jasen!

Slika
Uporabniški avatar
coolbits
Alfa Freak
Alfa Freak

Ta kolescka zadaj so za ucenje kako ulovit zadek, kar se da ce si dovolj hiter. Zdej pa dej tista kolescka spredaj pa da vidimo tole :D
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

OK, tile na avtu so res še gibljivi, vrtljivi! So pa tudi lahko nevrtljivi zadaj!

Sicer pa, kaj se oglašaš ti z "obale" k se o snegu sam v šoli učite! :mrgreen: :lol:
Jaz sem v notranjosti celine, 700 nadmorske, sneg zagotovlen, strmi klanci pa tut, polet in pozim.
Uporabniški avatar
alfa_samec
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo GTV 2.0, 145 1.6, 147 1.6, 147 FL 1.6; Brera 2.4 JTDm; MiTo 1.3 JTDm
Kraj: Puconci

Kako točno ti pomagajo super nove gume zadaj in slabe spredaj pri vožnji po strmem klancu navzdol?
Uporabniški avatar
Damijan
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Učinkovitost povečaš z montažo ustreznih verig!
Sama guma ni vsemogočna!
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Damijan ima kar prav, ampak je treba pravilno brati kaj mislijo strokovnjaki s tem, da je treba zadaj imeti boljše gume (vsaj za večino voznikov).

Zelo dvomim, da stroka trdi, kot je npr. zdaj napisal alfasamec, da naj imamo spredaj slabe in zadaj dobre gume.
Ampak da imaš spredaj tiste ki so od celotnega kompleta 4ih gum malo bolj obrabljene. In to ne pomeni da so slabe gume spredaj. Slabih gum sploh ne smeš imeti na avto. In ko imaš 4 soldine gume na avtu te nima kaj skrbet da delaš kaj grozno narobe.

Tisti, ki pa vozijo neke zlizane zismke gume, spredaj ali zadaj, pa naj raje uporabljajo kako drugo prevozno sredstvo.
"There are a lot of good sports car on the road."
"I know, I pass them all the time."
Alfa Romeo. Engineered to Excite.
Uporabniški avatar
coolbits
Alfa Freak
Alfa Freak

Na fwd avtu se gume spredaj hitreje obrabljajo, ker je spredaj pogon, zavijanje in večina zaviranja.

Jaz pa zaradi več funkcij sprednjih koles raje dam nov par vedno spredaj in me neki "strokovnjaki" ne zanimajo preveč :D
Pa tud raje imam, da mi zadek malo odnese (če že mora) in ga ulovim, kot da izgubim oprijem na sprednjih in s tem možnost zavijanja.
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

coolbits napisal/-a:Na fwd avtu se gume spredaj hitreje obrabljajo, ker je spredaj pogon, zavijanje in večina zaviranja.

Jaz pa zaradi več funkcij sprednjih koles raje dam nov par vedno spredaj in me neki "strokovnjaki" ne zanimajo preveč :D
Pa tud raje imam, da mi zadek malo odnese (če že mora) in ga ulovim, kot da izgubim oprijem na sprednjih in s tem možnost zavijanja.
Dejstvo je, da stroka ve več od samoklicanih strokovanjakov na forumu, ki jim je verjetno že OŠ fizika delala težave. Ljudje ki so leta študirali te stvari vejo nepredstavljivo več, saj so se leta učili fizike. Podobno kot zdravnik ve dosti dosti več o delovanju človeškega telesa kot bioenergetik.

Ti oz. vam bom dal razlago zakaj je boljše gume imeti zadaj - pa ne od naših voznikov varne vožnje, (pa tudi proizvajalci svetujejo med drugim enako).
Why New Front Tires on Your Back Wheels Are a Good Idea

Some tire stores insist on installing two new tires on the rear wheels of vehicles when the fronts are worn, and moving the old rear tires to the front--much to the dismay of many customers who want the new tires on the front. So, who's right?

Actually, I agree with the stores, as do the tire companies. Here's why: In dry, clear weather it really doesn't make much difference. But if the road is wet, the new, full-treaded tires are less likely to lose traction than the partly worn ones. If you're hauling ants down the road and come to a wet curve, the full-treaded tires on the rear will stay behind you, where they belong.

If the rear tires have less tread, there's a greater chance that they will slip, putting your rear bumper into the ditch. Okay, if the front tires skid, there's the chance you might go off the road, too--but at least it'll be headfirst, where your seatbelts and airbags offer more protection.
2. When replacing only two tires, the new ones go on the front.

The truth: Rear tires provide stability, and without stability, steering or braking on a wet or even damp surface might cause a spin. If you have new tires up front, they will easily disperse water while the half-worn rears will go surfing: The water will literally lift the worn rear tires off the road. If you're in a slight corner or on a crowned road, the car will spin out so fast you won't be able to say, "Oh, fudge!"

There is no "even if" to this one. Whether you own a front-, rear- or all-wheel-drive car, truck, or SUV, the tires with the most tread go on the rear. Don't believe it? Watch this.
Vir: http://www.popularmechanics.com/cars/ho ... 9/4243992/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.popularmechanics.com/cars/ho ... -10031440/" onclick="window.open(this.href);return false;

Pa še nasveti pri kupovanju gum: http://www.popularmechanics.com/cars/ho ... s-9451125/" onclick="window.open(this.href);return false;

Če po tem še vedno vztrajaš pri svojem, si pač prever trmast, da sprejmeš dejstva in argumente in na podlagi tega oblikuješ svoje mnenje.
Uporabniški avatar
coolbits
Alfa Freak
Alfa Freak

Saj bi še kaj napisal pa brez pomena.
V 24 letih vožnje sem menjal že nekaj avtov da o gumah sploh ne govorimo ali pa situacijah z zdrsi :)
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Število avtov, število let za volanom, itn.. ne vplivajo na fizikalne zakone in dejstva :)
Ljudje smo subjektivni in nezanesljivi, naši občutki so slabe merilne naprave, in nas večkrat močno zavedejo in prevarajo, spomin imamo slab. Dovolj dobri smo sicer da smo preživeli v naravi stotisoče let, a nič v primerjavi s testi kjer imaš kontrolirane pogoje.

Kot analogen primer: marsikdo trdi, da jim je neka alternativna terapija 100% pomagala in da znanost nima pojma in da to sigurno deluje, in da njemu že 30 let pomaga. A ko se ta terapija stestira v dvojno slepem randomiziranem kliničnem preizkusu se izkaže da nima nobenega učinka. Ta človek se s tem seveda ne strija :) Podobno je pri občutkih ko ljudje vozijo avte, domnevam :)

Zato pač ostajam na strani stroke.
Uporabniški avatar
coolbits
Alfa Freak
Alfa Freak

Tudi stroka se včasih moti v korist tistega, ki bolje plača :)
Vsak dirkač ti bo povedal, da je bolje malo oversteer-a kot understeer, ki ga težje krotiš.
Uporabniški avatar
lizard
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Če bi se vsaj tolko potrudil, da bi prebral odgovore, bi videl da se sploh ne gre za to ali je lažje reševat prekrmarjenje ali podkrmarjenje.

O teorijah zarote pa kdaj drugič :)
Uporabniški avatar
Bojanxe
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Vozilo: Alfa Romeo 155 1.8 8V Sport
Alfa Romeo 159 1.9 16V JTDm
Kraj: Ljubljana

Sam se strinjam s tem, da morajo biti boljše gume zadaj. Seveda to ne pomeni da se lahko vozimo z uničenimi sprednjimi, ampak če imam na izbiro, dam zadaj vedno gume ki so v boljšem stanju kot sprednje.
Gre predvsem za to, da "mejo zdrsa" veliko bolj začutimo na prednjih kolesih in na to lahko vplivamo s prilagajanjem vožnje razmeram na cesti in sposobnosti vozila za take razmere. Ko pa enkrat zadek pošteno odnese, večina ljudi avta ne bo zadržala na cesti.

Spet druge so situacije, ko potrebujemo spredaj boljše gume zaradi vožnje navkreber po snegu ali podobno, ampak to je druga zgodba.
Odgovori
  • Informacija