FORMULA 1
GP ITALIJA
MONZA
Antonelli zmaga tudi v Monzi, Ferrari pa se spotakne na domači dirki za VN
Šestdeset let po Scarfiottiju se Italijan vrača do zmage v Monzi: Andrea Kimi Antonelli doseže svojo sedmo zmago v sezoni in poveča vodstvo v prvenstvu. Dirka, ki jo bo Ferrari pozabil
Leta 1966 je italijanski voznik zadnjič zmagal na dirki v Monzi. Ime mu je bilo Ludovico Scarfiotti in vozil je za Ferrari. Od takrat se nobenemu italijanskemu vozniku ni uspelo povzpeti na najvišjo stopničko zmagovalnega odra v Monzi. Vsaj do danes, saj je Andrea Kimi Antonelli prelomil tisto, kar se je zdelo kot prekletstvo. VN Italije znova zmaga Italijan.
Pred dirko verjetno nihče ni pričakoval Kimijeve zmage. Najbolj realistične napovedi so kazale na 5. ali 6. mesto, medtem ko so si najbolj optimistični upali govoriti o uvrstitvi na stopničke. Antonelli, sveže rojeni 20-letnik, je kljuboval celo najbolj rožnatim napovedim: z devetnajstega na prvo mesto, z dirko, polno prehitevanj, ki so ga po le nekaj krogih izstrelila na čelo štartne skupine.
Antonelli, kakšen preobrat!
Kimi je štartal z 19. mesta zaradi kazni za Lawsona, Albona in Alonsa, in začel pritiskati že od prvih kilometrov dirke. Tako zelo, da je bil ob rdeči zastavi že 12. Antonelli je izkoristil svoj drugi štart iz mirovanja, se ponovno pognal naprej, se hitro približal vodilnim in po le 18 krogih prevzel vodstvo.
Takrat se je vnel pravi boj z njegovim moštvenim kolegom Russellom, ki je obsegal prehitevanja in protiprehitevanja. Vsaj dokler ju v boksih niso prosili, naj zamrzneta svoja položaja, da bi preprečili Verstappnu, da bi to izkoristil. VSC, ki ga je povzročil Strollov odstop, je Kimiju omogočil, da se ustavi v boksih, Mercedesu pa, da loči svoja dva dirkača. Kimi se je na stezo vrnil s svežimi pnevmatikami Medium, 15 sekund za svojim sotekmovalcem in 24 krogov pred koncem, nato pa je odpeljal serijo hitrih krogov in se hitro približal izpuhom dirkalnika št. 63.
Antonellijev prehitevanje Russella je bilo težje od pričakovanega, saj je Italijan v prvi šikani celo zadel v makadam, a George je vedel, da ne more storiti veliko, da bi ustavil svojega sotekmovalca, zato je na koncu obupal in se prepustil zmagi mladega lokalnega junaka. To je bila Antonellijeva sedma zmaga v sezoni, s čimer je izenačil Russellov rekord v karieri.
Ferrari, kakšno razočaranje
In medtem ko je bila na eni strani zmagovita Italija, ki jo je zastopal Antonelli, je bila na drugi strani Ferrarijeva reprezentanca, ki se na domači dirki ne bi mogla odrezati slabše. Voznika Ferrarija, ki sta štartala iz druge vrste, sta si v prvem krogu v 1. in 2. ovinku zadela žogo v kolesje, Hamilton pa je končal v makadamu in bil prisiljen prepustiti položaje tekmecem. V tretjem krogu je Leclerc trčil v ograje na zunanji strani Parabolice in s tem končal svojo dirko na najslabši možen način. Dirkalnik je pustil v enem kosu, čeprav v bolečinah, medtem ko je Hamilton nadaljeval dirko, v kateri nikoli ni našel pravega občutka za avto in na koncu končal šesti. Tudi za McLarenovimi.
Ni bila dirka, ki jo je ekipa iz Maranella pričakovala na domačih tleh, čeprav je poznala težavnost steze, ki ne ustreza značilnostim SF-26. Zdaj se pozornost Poskakujočega konja preusmerja na dirke v Španiji, Azerbajdžanu in Maleziji, kjer bo, kot zagotavlja Vasseur, zgodba drugačna.
Gasly sanja, a to ni dovolj
Po sijajnem in nepričakovanem štartnem položaju na domači dirki se je moral Pierre Gasly vdati premoči tekmecev na dirki v Monzi, kjer je bil nemočen proti Mercedesu, Red Bullu, McLarnu in Ferrariju. Na koncu je končal na sedmem mestu, kar je ekipi in sebi prineslo osem ključnih točk po porazu na stopničkah v Monaku zaradi odločitve komisarja. K temu uspehu je prispeval tudi Colapinto, ki je končal na osmem mestu in domov prinesel še štiri točke, kljub dolgemu izletu s steze v zgodnjih fazah dirke za veliko nagrado, ki ga je poslal na zadnji del skupine.
Tudi McLaren je dosegel pomembne točke, Norris je bil četrti, sledil mu je Piastri, Racing Bulls, druga domača ekipa, pa je Lindblada poslala na osmo mesto, Tsunodo pa na deseto. Aston Martin pa je imel dirko, ki jo bo treba pozabiti, saj je dvakrat odstopil, medtem ko se je Audi znova približal osvojitvi točk, saj je Bortoleto zasedel 11. in Hülkenberg 12. mesto.
Po zaprtju poglavja v Monzi se bo F1 takoj vrnila v Madrid, kjer bo med vikendom od 11. do 13. septembra potekala dirka za veliko nagrado Španije.
https://www.autosprint.it/news/formula1 ... in_diretta
ANDREA KIMI ANTONELLI
Antonelli "prižge" Monzo, množica poje zraven: to je začetni paket Italia!
Italijan zmaga na VN Italije, množica ga objame med himno Mameli in "Sarà perché ti amo" (To bo, ker te ljubim): italijanska zastava plapola močneje kot kdaj koli prej.
In končno, Ludovico Scarfiotti ima dediča. Trajalo je šest desetletij, da so našli nekoga z istim potnim listom kot "Lulù", ki bi se lahko povzpel na najvišjo stopničko stopničk za VN Italije. Od leta 1966 do 2026, od Ludovica Scarfiottija do Andree Kimija Antonellija: fanta iz sosednje hiše, ki je pravkar napisal mojstrovino, ki se je zapisala v anale dirkanja.
Fant na potovanju
Namen je bil vikend v obrambi, Monza, žrtvovana dolgoročni logiki spodbujanja sanj o prvenstvu. Resnično naj bi bila: toda s tem fantom, nikoli ne reci nikoli, on, ki je zmagovanje in presenečenja naredil na videz tako običajna. Tako mlad, on, ki je v Monzi 2026 doživel svojo drugo dirko za veliko nagrado kot dvajsetletnik, on, ki je imel mamo, očeta in mlajšo sestro v garaži, kot družino na izletu. Ker je morda ena od njegovih prednosti ta: jemati življenje takšno, kot je, kot da si je vse zasluženo in nič samoumevno.
Morda se je prav zato, tukaj in zdaj, naučil uživati v trenutku, žonglirati s slavo, ki ga vodi do srečanj z znanimi prijatelji, nastopov v znanih reklamah in mu daje občutek izpostavljenosti, kamor koli gre. To je cena, ker si v središču pozornosti, tudi ko ne dirka; toda pravi žaromet pride, ko dirka, ko zažge tribune, pobarvane rdeče, a se je naučil poslušati srce, ki bije, ko mimo gre srebrn drobec. In zasluge gredo njemu, Andrei Kimiju Antonelliju.
Kakšna vztrajnost, kakšen talent
Razumsko gledano je to zmaga, zgrajena na vikendu, ki je bil od začetka osredotočen na dirkaški tempo: vedel je, da bo moral zaradi menjave motorja štartati z zadnjega mesta, a niti za trenutek ni čutil teže tega, kar bi lahko bilo grenko razočaranje. Toto Wolff je to potrdil, ko je dejal: »Ni rekel ničesar, ko smo mu povedali, da bomo v Monzi kaznovani.« Daljnovidno, hladnokrvno, preračunljivo: ker je svoje izračune naredil po petku, ko je videl, koliko hitrosti ima v dirkaških razmerah.
Bolj obremenjena nastavitev kot Russellova, seveda, zasnovana za dolgi rok; a bila je tudi desna noga nekoga, ki si tega, čeprav si tega sploh ni mogel predstavljati, globoko v sebi čutil možnost, da to stori. Potreben je bil talent, pogum pri prehitevanju, prave razmere, da se je pojavil: toda z novimi pnevmatikami ni bilo možnosti, da bi nihče to obvladal. Ničesar ni zadržal, niti ko je končal na gramozu, vznemirjenje na zlati dan. Ker je bil ta tempo, opazovanje, kako osvaja desetinko za desetinko, gloda vsak meter asfalta in napada robnike kot še nikoli prej, pravi spektakel.
Največji preobrat v Monzi doslej
Nihče še ni zmagal v Monzi, ko je štartal nižje od 11. mesta: to se je zgodilo Gethinu z BRM davnega leta 1971. Drugačno obdobje, veliko bližje tistemu Ludovicu Scarfiottiju, ki je do zdaj ostal zadnji v rodu. Od danes pa se vse spreminja: saj zmaga Italijana na VN Italije ni več zgolj sanje za ljudstvo, temveč veličastna resničnost za državo, ki se je zdaj odločila posvojiti tega mladeniča. Rdeče pobarvana tribuna, ki navija, ko gre mimo, je poklon, ki se zdi kot kronanje, skoraj bolj kot množica ob vznožju stopničk, ki je po petju himne Mameli sprostila "Sarà perché ti amo" in "Volare". To je italijanski začetni paket.
https://www.autosprint.it/news/formula1 ... rter_pack_
ANDREA KIMI ANTONELLI
Antonelli: »Uresničene sanje, tega si nikoli nisem predstavljal.«
Andrea Kimi Antonelli piše zgodovino v Monzi: po 60 letih Italijan znova zmaga na VN Italije, zahvaljujoč Antonelliju, ki je odpeljal resnično vrhunsko dirko.
V čeladi kriči in joka, prejema aplavz Monze in postaja prvi Italijan v 60 letih, ki je zmagal na VN Italije. 6. september 2026 in Andrea Kimi Antonelli si bo ta dan vedno zapomnil.
Kakšne sanje so zmagati v Monzi
S solznimi očmi in italijansko zastavo v roki: »Hvala za podporo navijačev, neverjetno je zmagati. Tako sem srečen, nikoli si nisem mogel predstavljati, da bom tukaj zmagal. Dvoboj z Russellom? Da, izvoz na makadam je bil strašljiv trenutek, mislil sem, da bom zapeljal v ovinek, a sem šel naravnost. Bal sem se, da sem zamudil priložnost, a na srečo sem ponovno ubral tempo in nato prehitel. Po ponovnem zagonu sem vedel, da imam priložnost za zmago, verjel sem vanjo, še posebej, ko sem se znašel za Georgeom.«
Bilo je težko, ker si je bilo težko ustvariti prednost, on pa je bil tudi hiter, čeprav se je na koncu brez postankov v boksih bolj mučil, medtem ko sem jaz z bolj svežimi pnevmatikami lahko ohranil boljši tempo. Bilo je super zmagati, saj je zmaga na VN Italije uresničitev sanj, neverjeten dan. Brez družine in ljudi, ki nas podpirajo, mi tega nikoli ne bi uspelo. Pred nami je še veliko dirk, moramo se držati pokonci, zdaj pa bomo uživali v tem.« dan."
Antonelli: Tribune so me navdušile!
Nato je za Sky dodal: "Nikoli si nisem mislil, da bom danes zmagal. Še vedno poskušam to uresničiti; zmaga je bila sanjska in dosegel sem jo. Po drugem štartu sem si rekel: 'Moram zmagati.' Kakšen dan! Podpora navijačev je bila neverjetna. Tribuna Ferrarija navija zame? Med dirko, zunaj prve šikane, sem videl vse navdušene, in to me je spodbudilo. Zahvaljujem se jim, da so mi dali nekaj dodatnega."
Za Sky je nadaljeval: »Po drugi polovici sem mislil, da mi bo uspelo. Neverjetno, ne vem, kaj naj rečem. Poskušam, da se bo zgodilo. Mislim, da je ta dan najboljši v mojem življenju doslej; zapomnil si ga bom za vedno. Še bolj čustven kot moja prva zmaga. Štartal sem od zadaj, na domači dirki za veliko nagrado ... po nekaj težkih trenutkih tukaj je bil to poseben trenutek. Počasi se zavedam, kaj se dogaja. Stopničke v Monzi so bile najboljše v sezoni; neverjetno je bilo videti vso to množico. Užival bom v tem trenutku, ker je bilo neverjetno.«
https://www.autosprint.it/news/formula1 ... immaginato
ANDREA KIMI ANTONELLI & REKORDI
Antonelli, zmaga v številkah: pričakovanja in podrti rekordi v Monzi
Z zmago v Monzi z 19. mesta je Kimi Antonelli podrl desetletja stare rekorde in na videz neskončna pričakovanja italijanskega motošporta: tukaj so številke njegove domače zmage.
Z zmago v Monzi Andrea Kimi Antonelli ni le utrdil svojega vodstva v prvenstvu, temveč je svojo prednost pred Georgeem Russellom povečal na 66 točk. S tem, ko je na domači dirki prvi prečkal ciljno črto, potem ko je štartal z 19. mesta, je 20-letnik iz Bologne dosegel podvig, ki mu v F1 ni para, in končal večno italijansko sušo. Poglejmo si vse številke njegovega uspeha.
Najprej vrnitev. Z 19. mesta na prvo mesto še nihče ni zmagal v Monzi s tako nizke točke. In ne samo to, v zgodovini Formule 1 obstaja le en precedens, da je dirkač zmagal iz slabšega štartnega položaja kot Kimi: John Watson je na dirki za Veliko nagrado ZDA zahod leta 1983 v svojem McLarnu uspel zmagati z dvaindvajsetega mesta.
Poleg tega je Kimi prvi dirkač, ki je letos zmagal na dirki, ne da bi štartal iz prve vrste.
Antonelli po Ascariju
Poglavje o Monzi: Kimi je najmlajši zmagovalec dirke za Veliko nagrado Italije, medtem ko italijanska zmaga na Templu hitrosti ni bila dosežena že natanko 60 let, odkar je Ludovico Scarfiotti leta 1966 zmagal za Ferrari. Italijanskih stopničk v Monzi pa ni bilo od leta 2005, ko je Giancarlo Fisichella pred domačo publiko v Renaultu končal na tretjem mestu.
Poleg tega je bil Antonelli prvi Italijan po Albertu Ascariju leta 1953, ki je v Monzo prispel kot vodilni v prvenstvu.
Ko govorimo o Ascariju, je Kimi podrl svoj rekord kot italijanski dirkač z največ zmagami v eni sezoni: 7 proti 6, čeprav je treba vedeti, da je bilo v "Cicciovi" dobi na koledarju veliko manj dirk za Veliko nagrado. Leta 1952 je Ascari zmagal na šestih od osmih predvidenih dirk, pri čemer je izpustil prvo dirko v Švici, s čimer je ustvaril eno najuspešnejših sezon v zgodovini F1.
Italija dosega 50 zmag v F1
Kimi Antonellijev uspeh poveča tudi skupno število zmag italijanskih dirkačev v Formuli 1 na 50: Ascari je dirkač, ki je k temu številu največ prispeval s 13 zmagami, sledi mu Antonelli sam s sedmimi. Riccardo Patrese je zmagal na šestih od osmih dirk, Giuseppe Farina in Michele Alboreto pa sta zmagala vsak po pet dirk za Veliko nagrado. Med večkratnimi italijanskimi zmagovalci sta Giancarlo Fisichella s tremi zmagami in Elio de Angelis z dvema. Jarno Trulli, Piero Taruffi, Ludovico Scarfiotti, Alessandro Nannini, Luigi Musso, Luigi Fagioli, Vittorio Brambilla, Lorenzo Bandini in Giancarlo Baghetti imajo po eno zmago.
Zahvaljujoč njihovim dosežkom je Italija na osmem mestu med državami z največ zmagami v F1, za Avstralijo z 52 in Finsko s 57.
https://www.autosprint.it/news/formula1 ... ti_a_monza
Vrstni red v Svetovnem prvenstvu dirkačev Formule 1:
1. Kimi Antonelli - 267 točk
2. George Russell - 201 točk
3. Lewis Hamilton - 191 točk
4. Lando Norris - 171 točk
5. Charles Leclerc - 155 točk
6. Max Verstappen - 127 točk
7. Oscar Piastri - 116 točk
8. Isack Hadjar - 71 točk
9. Liam Lawson - 51 točk
10. Pierre Gasly - 41 točk