kazalec za temperaturo & padanje

Tehnične teme o modelih 159, Brera in Spider

Moderator: Tehnika moderatorji

Uporabniški avatar
pelinkovec
Alfa Member
Alfa Member

Zanima me, če se je že pri komu pojavil podoben "fenomen", kot pri meni. Namreč, ko kazalec za temperaturo že doseže 90°C in je avto že segret, mi občasno pade za slabo črtico. Potem se čez nekaj časa zopet dvigne. Spodaj prilagam "sliko" :D
Gre za 1.9 JTD 150KM.
Ne vem, če je kaj povezano, vendar vseeno... zadnje čase mi javlja, da grelne svečke več ne delajo (bom menjal pred zimo) - a je to lahko povezano?

Hvala za odgovore.
Slika
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw
Kraj: Ljubljana

bi rekel da to ni povezano!

da pada števček.....termostat se počaSi poslavlja in ne deluje več dovolj hitro (odpira / zapira).....zato pride do nihanja....je pa pri 156 (za 159 ne vem) ta števec fulll občutljiv in ne kaže realnega stanja.....števček kaže večje razlike kot so realno.
Dokler ti dosega 90 stopinj in malo niha bi jaz pustil pri miru, ko pa se bi temp težko dvignila ali pa se sploh ne bo (razen v koloni po mestu) pa menjaj termostat.

Glede svečk....eni menjajo vse v kompletu (kao ko ena gre, bodo šle tudi ostale kmalu), drugi menjajo samo tisto , ki je pokvarjena oz po potrebi.
Drugače pa načeloma JTDji nimajo problemov z vžiganjem tudi pri nižjih temp in ob nedelovanju parih grelnih svečk.
No mene je lučka motila in sem zamenjal vse komplet in nimam težav.
slehernik
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa

Hm, meni gre vedno točno do 90 in se ne premkne za las. Sem že večkrat pomislil, da je fake :D
Uporabniški avatar
pelinkovec
Alfa Member
Alfa Member

bi rekel da to ni povezano!

da pada števček.....termostat se počaSi poslavlja in ne deluje več dovolj hitro (odpira / zapira).....zato pride do nihanja....je pa pri 156 (za 159 ne vem) ta števec fulll občutljiv in ne kaže realnega stanja.....števček kaže večje razlike kot so realno.
Dokler ti dosega 90 stopinj in malo niha bi jaz pustil pri miru, ko pa se bi temp težko dvignila ali pa se sploh ne bo (razen v koloni po mestu) pa menjaj termostat.

Glede svečk....eni menjajo vse v kompletu (kao ko ena gre, bodo šle tudi ostale kmalu), drugi menjajo samo tisto , ki je pokvarjena oz po potrebi.
Drugače pa načeloma JTDji nimajo problemov z vžiganjem tudi pri nižjih temp in ob nedelovanju parih grelnih svečk.
No mene je lučka motila in sem zamenjal vse komplet in nimam težav.
ja, verjetno ni povezano, vendar sem vseeno navedel...verjetno gre za težave s termostatom...
kar se grelnih svečk tiče - čeprav jih par ne dela, bo avto pri T<0°C vseeno vžgal?
Hm, meni gre vedno točno do 90 in se ne premkne za las. Sem že večkrat pomislil, da je fake :D
Ja, do ne nedavnega tudi meni :lol:
Uporabniški avatar
Gricko
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 156Sw

pelinkovec napisal/-a: kar se grelnih svečk tiče - čeprav jih par ne dela, bo avto pri T<0°C vseeno vžgal?
kaj je zate T <0°C.... -3°C ali - 15°C in manj :mrgreen:

okoli ledišča naj bi....ampak sigurno avto lažje vžge če vse deluje kot treba, sploh pa če si odvisen od avta (prevoznega sredstva), bi jaz menjal ...sploh ker ni velik strošek ....v primerjavi z živci....
Uporabniški avatar
MaStr
Moderator
Moderator
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: Giulia Q4 Veloce, 2.2 JTDm
Kraj: Assling (Jesenice)

Tudi meni včasih niha med 80 - 90°C. Zaenkrat se ne sekiram. Ko bodo hujša odstopanja bo sledila menjava, prej pa ne...
Join the dark side:
viewtopic.php?f=8&t=44270" onclick="window.open(this.href);return false;
vučko
Alfa Member
Alfa Member
Član Alfa Kluba: 0
Kraj: Ajdovščina

Hja, tudi meni se je s koncem poletja (ob ohladitvi) pojavila enaka zadeva. Ali pa sem jo šele tedaj opazil? Že pred zadnjim servisom.

Ker sem pač nekje prebral da naj bi bil kriv senzor temperature na termostatu, sem le tega zamenjal, vendar pa ni pomagalo. Sicer pa cena senzorja ni noben bavbav 10,6 EUR na servisu.

Pri meni cagr nikoli ne pade pod to kar imaš na sliki, pa še to takrat, ko zjutraj skoraj v leru vozim po AC v dolino. Ostala popoldanska nihanja so manjša. Kakor pobožam po pedalu za plin pa se vrne na 90C. Dokler se termostat odpira in temperatura ne presega 90 spim v miru.

Avto dela BP in če bodo nihanja v teh okvirjih bo termostat, če je res krivec, počakal na naslednjo jesen. Cena po EPER z Maja 2010 je komplet termostata s senzorjem in tesnilom 77 EUR.

Za zamenjavo pa ni ne vem kolko dela razen tega da moraš (po E-Learnu):
- odstranit pokrov podvozja da prideš do pipice hlad. sistema
- stočit hladilno tekočino ven (odviješ tudi prezračevalni vijak)
- odstranit baterijo in odviti nosilec baterije
- odstranit plastično cev iz turbine na kolektor (da se ne bi poškodovala)
- in odklopit par cevčic in kabelček na senzorju
- tako samo še odviješ termostat, očistiš ležišče in priviješ novega

Po A-Data 3.18 je zamenjava termostata 1,55 normirane ure, se pravi 155 enot dela (1 ura = 100 enot). Uradna ura servisa je 46 EUR, z raznoraznimi popusti verjetno prideš skozi s kake 50 EUR dela. Seveda je treba prišteti še Paraflu.

Vse to ob upoštevanju, da so njihovi normativi enaki tem iz AutoDate, zato pa se je dobro prej pozanimat.

Drugače pa sam v teh okvirih ne bom paničaril. 8) :wink:

Srečno!
Uporabniški avatar
pelinkovec
Alfa Member
Alfa Member

Huh, hvala za tako izčrpen odgovor =D>

Če ne drugače, ste me "pomirili" :D Vidim tudi, da nisem edini z nihanjem cagarja... dokler ne bo večjih nihanj kot sedaj, ne bom ničesar menjal in kompliciral...

Edino grelne svečke moram zamenjat pred zimo.. če me spomin ne vara, pride menjava cca 100€ :?:

Hvala vsem za odgovore! =D>
Uporabniški avatar
Teo
Moderator
Moderator
Kraj: Slovenska Bistrica
Kontakt:

Gtrelne svečke se bi tako morale menjati po vseh pravilih proizvajalca (večina znamk) na določenih kilometrih kot potrošen material. Ampak običajno se pač menjajo v kompletu, ko crkne ena.
Nekdanji alfist....kaj pa človek drugega preostane.
ziga22
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 2006 Alfa 159

Pri meni kazalec pade samo, ko se dlje časa vozim v prestavi brez gasa (poraba = 0), recimo po trojanskem klancu navzdol skozi v tretji prestavi, sploh če je vključeno gretje. Potem pa takoj nazaj na 90C. Čisto isto je bilo pri 145JTD.
GT_turbo
Alfist
Alfist
Kraj: Kranj

Meni se zadnje čase pogosto ustavi nekje na 85°, potem pa enkrat, ko se mu zljubi, pride na 90°.
Denis 159
Alfist
Alfist
Kraj: Sevnica

Pri meni je poleti vedno na 90°, ko pa pridejo hladnejši dnevi kot so sedaj in se vozim po omejitvah mi pade tudi malo pod 80°.
Je to potrebno že kaj menjati ali še ne? In kaj se lahko zgodi, če termostat čisto odpove?
ziga22
Alfa Freak
Alfa Freak
Vozilo: 2006 Alfa 159

Mislim da termostat ne more povzročiti kakšnih hudih težav.
Kot sem pa že zgoraj napisal - še pri vseh JTD (tudi ko sem enkrat preventivno zamenjal termostat za novega original!) je temperatura padla za nekaj časa na ~80C ko:
- se voziš v prestavi po klancu navzdol brez gasa nekaj časa (ampak če se voziš dlje tako pa spet gre nazaj na 90C)
- se voziš počasi in imaš gretje

To je po mojem čisto normalno, ker ima termostat nek režim delovanja in začne manj hladiti šele pri določeni T. Čez 90C pa ne gre res nikoli, ker se ventilator instantno vklopi, pa ga lahko priganjam na polno...

Nekateri res preveč paničarite, ko berete na forumu o težavah pri Alfah - LOGIČNO, če je pa forum za tehnično pomoč in splošno debato!!!
Zadnjič slišim neko pokanje pa že imam v glavi vse možne napake, potem pa ugotovim, da zraven razkladajo nek tovornjak :D :D
Uporabniški avatar
alex146
Addicted to Alfa
Addicted to Alfa
Član Alfa Kluba: 1
Vozilo: AR Giulia 2.2 & AR Mito 1,4 turbo LPG

slehernik napisal/-a:Hm, meni gre vedno točno do 90 in se ne premkne za las. Sem že večkrat pomislil, da je fake :D
enako pri meni.
Uporabniški avatar
pelinkovec
Alfa Member
Alfa Member

ziga22 napisal/-a:Mislim da termostat ne more povzročiti kakšnih hudih težav.
Kot sem pa že zgoraj napisal - še pri vseh JTD (tudi ko sem enkrat preventivno zamenjal termostat za novega original!) je temperatura padla za nekaj časa na ~80C ko:
- se voziš v prestavi po klancu navzdol brez gasa nekaj časa (ampak če se voziš dlje tako pa spet gre nazaj na 90C)
- se voziš počasi in imaš gretje

To je po mojem čisto normalno, ker ima termostat nek režim delovanja in začne manj hladiti šele pri določeni T. Čez 90C pa ne gre res nikoli, ker se ventilator instantno vklopi, pa ga lahko priganjam na polno...

Nekateri res preveč paničarite, ko berete na forumu o težavah pri Alfah - LOGIČNO, če je pa forum za tehnično pomoč in splošno debato!!!
Zadnjič slišim neko pokanje pa že imam v glavi vse možne napake, potem pa ugotovim, da zraven razkladajo nek tovornjak :D :D
Ne vem, če paničarjenje leti name, ampak vseeno....v bistvu nisem paničaril, mi je pa zadeva nenavadna....hvala bogu, da obstaja forum lastnikov AR159, s katerimi lahko deliš takšne in drugačne izkušnje.

v tem primeru vidim, da nisem edini s tem pojavom oz da ne gre za kakšno napako :D 8)
Odgovori
  • Informacija